Slávna speváčka od radosti plakala. Super Bowl je fenomén, ktorý láka milióny ľudí

Americká speváčka Lady Gaga počas polčasovej šou v rámci Super Bowlu LI.
Americká speváčka Lady Gaga počas polčasovej šou v rámci Super Bowlu LI. (Autor: Reuters)

Vypočujte si ďalší diel podcastu Lexikón športu, ktorý sa venuje histórii Super Bowlu.

BRATISLAVA. V súvislosti so Super Bowlom sa často hovorí o športovom sviatku. Niekto to možno považuje za klišé, ale čísla sledovanosti každoročne dokazujú, že o finálový zápas ligy amerického futbalu NFL je obrovský záujem.

Pokiaľ sa nekonajú olympijské hry či majstrovstvá sveta vo futbale, tak práve Super Bowl patrí spolu s cyklistickou Tour de France k najsledovanejším športovým udalostiam roka. Spomedzi jednodňových udalostí ho prevyšuje len finále futbalovej Ligy majstrov.

Odkedy v roku 2010 sledovalo výhru New Orleans Saints nad Indianapolisom Colts 106,5 milióna divákov, žiaden ďalší ročník nepodliezol magickú stovku. 

Ten doposiaľ posledný stanovil nový rekord. Na všetkých dostupných platformách sledovalo zisk druhého titulu quarterbacka Patricka Mahomesa v drese Kansasu City Chiefs vyše 115 miliónov športových fanúšikov. 

Pôvodný formát dlho nevydržal

Super Bowl je dnes udalosťou, o ktorú sa zaujímajú média po celom svete. A to aj tie, ktoré bežne o americkom futbale neinformujú. 

História Super Bowlu sa datuje do roku 1967, keď nahradil NFL Championship Game. V tej sezóne sa dohodli zástupcovia dvoch konkurenčných súťaží AFL a NFL, že víťaza určí veľké finále, v ktorom sa stretnú víťazi oboch súťaži. 

Tento koncept však dlho nevydržal, konkrétne iba štyri sezóny. Následne sa obe súťaže spojili a vytvorili NFL, ktorá pozostáva z dvoch konferencii.

Tento formát platí dodnes a v súboji o trofej Vinca Lombardiho sa stretávajú víťazi konferencii. Vzájomná bilancia je veľmi vyrovnaná. V rokoch 1971 až 2023 sa z cennej trofeje 27-krát tešil tím z NFC a 26-krát mužstvo z AFC.

Túto štatistiku budú môcť vyrovnať práve hráči Kansasu, ktorí si v Las Vegas zmerajú sily so San Franciscom 49ers. Zaujímavosťou je, že tieto dva kluby sa stretli v Super Bowle aj pred štyrmi rokmi.

Hráči 49ers necelých sedem minút pred koncom viedli 20:10, no záver im vôbec nevyšiel a Chiefs troma touchdownami otočili skóre na 31:20 v ich prospech. 

Rekordérom je legendárny quarterback

Hovorí sa, že žiaden hráč nie je viac ako klub, no keď sa pozrieme na víťazov Super Bowlu, nájdeme istú anomáliu. Tabuľku tímov vedú so šiestimi titulmi New England Patriots a Pittsburgh Steelers.

Celkovo ich však má najviac Tom Brady. Fenomenálny quarterback má vo svojej zbierke sedem majstrovských prsteňov. Šesť ich získal ako hráč Patriots a v roku 2021 pridal svoj posledný v drese Tampy Bay Buccaneers. 

Quarterback New England Patriots Tom Brady po víťazstve v Super Bowle v roku 2017.
Quarterback New England Patriots Tom Brady po víťazstve v Super Bowle v roku 2017. (Autor: TASR/AP)

Keď sa ho novinári pýtali, ktorý prsteň je jeho najobľúbenejší, zvykol odpovedať, že ten ďalší. Brady sa už síce raz vrátil do NFL, no ďalší návrat nechystá. Naopak, od budúcej sezóny bude analytikom televízie Fox.

Televízne spoločnosti sa každoročne striedajú v tom, kto bude ostro sledovaný zápas vysielať. Podľa súčasného kontraktu majú už teraz televízie CBS, Fox, NBC a ABC rozdelené vysielania do roku 2034.

Vôbec prvý Super Bowl vysielali súčasne CBS a NBC, pričom obe poskytovali vlastný komentár. Milióny Američanov tak informovali o tom, že na Memorial Coliseum v Los Angeles zdolali Green Bay Packers hráčov Kansasu 35:10.

Pamätný Super Bowl sledoval z 20. radu

História si pamätá mnoho zaujímavých a dramatických súbojov. Tým neskôr narodeným príde na um najmä zápas z roku 2016, keď New England Patriots previedli najväčší obrat v histórii Super Bowlu. 

Brady a spol. prehrávali v tretej štvrtine s Atlantou Falcons 3:28, ale napokon zvíťazili 34:28 po predĺžení. Bol to vôbec prvý Super Bowl, ktorý muselo rozhodnúť predĺženie, hrdinom bol James White.

Z dvadsiateho radu za bránkou sledoval tento zápas aj veľký fanúšik amerického futbalu Norbert Kalinai, ktorý navštívil všetky štadióny, na ktorých sa NFL hrá. Aj na Super Bowl s číslom 51 si pre Sportnet zaspomínal.

"Užil som si to náramne. Vždy som túžil ísť na zápasy play-off, zvlášť na Super Bowl. Lístky sú však vždy veľmi drahé. Tak to bolo aj vtedy, ale tým, že vypadol Dallas, teda priamy sused Houstonu, kde sa Super Bowl hral, tak cena lístkov klesla za deň o viac ako polovicu.

Vtedy sme si s kamarátom povedali, že toto je naša chvíľa, kúpili sme si lístky, letenky, zarezervovali hotel a leteli sme. Nebanujem to, pretože to bol asi jeden z najlepších zápasov v histórii Super Bowlu.

Tá otočka, ktorá sa udiala, bola neuveriteľná a navyše, všetky rozhodujúce okamihy sa odohrali približne 25 metrov od nás. Či už vyrovnávajúci touchdown alebo aj ten rozhodujúci v predĺžení.

Štadión vtedy "vybuchol", keďže tam bola prevažná časť fanúšikov Patriots. Bolo to niečo skvelé a musím povedať, že týmto som si splnil jeden zo svojich snov," povedal Kalinai, ktorý americký futbal sleduje od roku 1995.

Vystúpenia hviezd aj miliónové reklamy

Celospoločenský presah dáva Super Bowlu polčasová šou. Tá býva v znamení vystúpení populárnych interpretov, ktorí účinkujú bez nároku na honorár. Je to pre nich istá odmena a šanca prezentovať sa pred miliónmi divákov.

Práve ku koncu prvého polčasu ešte stúpa sledovanosť, pretože ľudia sa tešia, čo nové organizátori vymyslia a čím známi speváci prekvapia počas šou.

V minulosti počas Super Bowlu vystupovali Michael Jackson, The Rolling Stones, Paul McCartney, Madonna, Beyoncé, Coldplay, Katy Perry či dvojica Shakira a Jennifer Lopez. Tento zoznam je, samozrejme, podstatne dlhší.

VIDEO: Jeden z rebríčkov top 20 polčasových šou Super Bowlu

Napríklad, Lady Gaga si dodnes spomína, že keď ju organizátori Super Bowlu oslovili s tým, že by bola hviezdou polčasovej šou, tak sa od šťastia rozplakala.

Nemohla tomu uveriť, bola to pre ňu obrovská česť. Napokon dnes v mnohých rebríčkoch najlepších half-time show figuruje na popredných priečkach. 

Super Bowl je veľkým lákadlom aj pre sponzorov a rôzne spoločnosti. Reklamný priestor nie je vôbec lacný a aj suma za 30-sekundový spot v porovnaní s minulosťou ukazuje, ako veľmi sa zmenil pohľad na finálový zápas NFL.

Počas prvého Super Bowlu by ste v roku 1967 zaplatili za pol minútovú reklamu 42 500 dolárov, minulý rok bola táto cena sedem miliónov dolárov.

Dokonca ak by sme údaj spred 57 rokov aktualizovali o dnešnú infláciu, stále by to bolo necelých päť percent zo súčasnej ceny reklamy. 

Zaujímavosťou je, že reklamy sú priamo vytvorené pre túto príležitosť a následne sa už v bežnom vysielaní televízii nepoužívajú. 

V roku 2024 bude hostiť Super Bowl 58 Allegiant Stadium v Las Vegas.

Polčasovú šou vyplní spevák Usher, no športových fanúšikov zaujíma najmä to, či bude Patrick Mahomes pokračovať v naháňaní rekordu Toma Bradyho alebo sa San Francisco dočká odplaty za rok 2020.

Keď George Kittle videl ako sa vtedy tešia z titulu Chiefs, povedal si, že raz sa do Super Bowlu vráti a zvíťazí. Či sa mu to podarí a 49ers ukončia 29-ročné čakanie na trofej Vinca Lombardiho sa dozvieme v noci z nedele na pondelok.

Podcast Lexikón športu

Podcast Lexikón športu vám postupne odhalí zaujímavosti zo sveta športu, fakty z histórie či príbehy známych športovcov. Nový diel relácie Lexikón športu vychádza pravidelne každý druhý víkend v rámci Sportnet podcastu.

Zaujímavosti z histórie nájdete aj v rubrike Sportnet history.

Podcast si môžete vypočuť na: Spotify Anchor Apple Google

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Sidemenu»Podcasty»Slávna speváčka od radosti plakala. Super Bowl je fenomén, ktorý láka milióny ľudí