Alžírsku má k postupu pomôcť aj driblér lepší než Messi či Ronaldo

V bielom Alžírčan Yacine Brahimi.
V bielom Alžírčan Yacine Brahimi. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Olšiak|25. jún 2014 o 23:07

Outsider zo severu Afriky je pred posledným zápasom na postupovej druhej priečke skupiny H.

BRATISLAVA. Alžírčania snívajú v Brazílii o osemfinále a už sa stihli stať prvým africkým tímom, ktorý na majstrovstvách sveta dokázal nastrieľať štyri góly.

Pred 32 rokmi v Španielsku však za kontroverzných okolností prišli o oveľa slávnejšie prvenstvo. „Nemci a Rakúšania sa dohodli na výsledku, ktorým nás vyradia,“ cituje BBC jednu z vtedajších opôr Lakhdara Belloumiho.

Po senzačnom víťazstve nad reprezentáciou Nemeckej spolkovej republiky a prehre s Rakúšanmi prišla výhra v poslednom zápase skupiny proti Čile. Severoafričania tak mali šancu stať sa prvým africkým zástupcom v histórii, ktorý na svetovom šampionáte postúpi zo skupiny.

Stačilo, aby záverečný súboj medzi Nemcami a Rakúšanmi skončil akokoľvek inak než jedno či dvojgólovým víťazstvom NSR.

Hanba v Gijone

Nemci skórovali už v 11.minúte, zvyšok zápasu však mužstvá poväčšine strávili nahrávaním si medzi obrancami a prakticky už od Hrubeschovho gólu sa čakalo na záverečný hvizd.

„To, čo sa tu deje, je škandalózne a nemá nič spoločné s futbalom. Hovorte si, čo chcete, ale účel nie vždy svätí prostriedky,“ neskrýval šok z okolností pri výhre 1:0 ani komentátor nemeckej televízie. „Hanbite sa!“ stálo na titulke najčítanejšieho nemeckého denníku Bild.

Duel vošiel do histórie ako „Hanba v Gijone“ a FIFA práve kvôli nemu zaviedla pravidlo o rovnakom čase výkopu záverečných zápasov v skupinách.

Lepší než Messi i Ronaldo

Presne 32 rokov a jeden deň po nemecko-rakúskom komplote bude Alžírsku v zápase s Ruskom stačiť s najväčšou pravdepodobnosťou aj remíza na to, aby sa stalo historicky treťou arabskou krajinou v osemfinále svetového šampionátu.

„Je pre mňa veľkou cťou písať históriu alžírskeho futbalu s touto súdržnou partiou. Najdôležitejšie proti Rusku bude hrať svoju hru a spoliehať sa na naše silné stránky,“ cituje tlačová agentúra AFP kapitána Madjida Bougherru.

Pomôcť má aj hviezda Valencie Sofiane Feghouli či Yacine Brahimi, rodák z Paríža reprezentujúci až do kategórie „21“ Francúzsko.

Ofenzívny strednopoliar španielskej Granady Brahimi zaznamenal v minulej sezóne v zápasoch priemerne 4,7 úspešných pokusov o dribling - viac než ktokoľvek v La Lige. Vrátane Messiho (4,6), Neymara (3) či Ronalda (2,2).

Capellov druhý pokus

Alžírsko je v rebríčku FIFA najvyššie z afrických krajín (22.miesto), len tri miesta za Ruskom. Teoreticky môže nepostúpiť aj pri remíze, to by však v slabej forme hrajúca Južná Kórea musela poraziť silné Belgicko minimálne o tri góly.

Tréner Ruska Fabio Capello je najlepšie plateným reprezentačným trénerom sveta, na svojich dvoch šampionátoch však doposiaľ zo šiestich zápasov vyhral jediný. Navyše na Alžírsko nemá najlepšie spomienky.

Pred štyrmi rokmi práve Capellom vedené Anglicko v súboji s Alžírskom podalo jeden z najhorších výkonov za posledné roky, napriek remíze 0:0 však Albión do osemfinále postúpil. Teraz talianskemu koučovi remíza nestačí: „Nemáme inú možnosť, ako vyjsť na ihrisko a poraziť Alžírsko,“ cituje Capella agentúra AP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Alžírsku má k postupu pomôcť aj driblér lepší než Messi či Ronaldo