Albánskou vlajkou na drone provokovali Srbov, zápas nedohrali

Srbský futbalista Danko Lazovič.
Srbský futbalista Danko Lazovič. (Autor: TASR/AP)
TASR|15. okt 2014 o 08:05

Domáci srbský hráč vlajku strhol a došlo ku konfliktu. Za provokáciou vidia brata albánskeho premiéra.

BELEHRAD. Utorkový zápas I-skupiny kvalifikácie EURO 2016 medzi futbalistami Srbska a Albánska hlavný rozhodca predčasne ukončil.

Duel na domovskom štadióne Partizanu Belehrad najskôr pred koncom prvého polčasu prerušili, ani po tridsiatich minútach sa však situácia neupokojila a anglický arbiter Martin Atkinson sa rozhodol ho ukončiť.

Dôvodom bola albánska vlajka, ktorá na minihelikoptére pred koncom prvého polčasu lietala nad ihriskom.

Srbský hráč Stefan Mitrovič ju strhol a došlo ku konfliktu. Vzápätí vtrhli na ihrisko aj srbskí fanúšikovia a snažili sa napadnúť futbalistov Albánska.

V zápase nepokračovali

Atkinson preto poslal tímy do šatní a keďže sa situácia neupokojila, v zápase sa už nepokračovalo. "Okolnosti boli také, že zápas nemohol pokračovať," povedal delegát UEFA Harry Been.

"Nemôžem teraz komentovať, kto za to nesie vinu. Spolu s kolegami (rozhodcom a bezpečnostným poradcom - pozn.) vypracujeme správu pre UEFA a tá rozhodne, čo bude ďalej," dodal zástupca strešného orgánu európskeho futbalu.

Domáci Srbi boli pripravení, aby sa v zápase pokračovalo, lenže to hostia striktne odmietli.

"Za celé mužstvo môžem povedať, že sme chceli zápas dohrať. Chránili sme albánskych hráčov v tuneli medzi ihriskom a šatňami na každom ich kroku. Chceli sme zamedziť tomu, aby sa udialo niečo vážnejšie po tom, ako sa na trávnik vo veľkom počte dostali naši fanúšikovia," tvrdil kapitán srbského tímu Branislav Ivanovič.

Iný pohľad na vec ponúkol kapitán Albánska Lorik Cana: "Videl som, ako niekoľko mojich spoluhráčov napadli v tuneli fanúšikovia Srbska, ale tiež pracovníci bezpečnostnej služby. Sme v zlom psychickom stave, nedokážeme a nebudeme pokračovať v zápase."

Zatkli brata premiéra

Srbská štátna televízia informovala, že pre prvokáciu zatkla polícia brata albánskeho premiéra Olsiho Ramu. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

Zápas sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia vzhľadom na napätie medzi oboma krajinami kvôli Kosovu.

Bývalá srbská provincia, ktorej obyvateľstvo tvoria prevažne kosovskí Albánci, vyhlásila v roku 2008 nezávislosť. Srbsko však tento krok nikdy neuznalo.

"Bola to politická provokácia. Hlavnou otázkou zostáva, ako zareaguje UEFA, pretože ak by niekto rozvinul zástavu Veľkého Srbska v Tirane alebo Prištine, už by z toho bola kauza pre OSN," vyjadril svoj postoj k utorkovému balkánskemu škandálu srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič.

UEFA zareagovala

Európska futbalová únia (UEFA) už začala celú kauzu vyšetrovať.

"Začali sme disciplinárne konanie voči obom federáciám. Obe majú čas do budúcej stredy, aby nám predostreli svoje stanoviská," povedal hovorca UEFA Pedro Pinto. Podľa prezidenta UEFA Michela Platiniho je neprípustné, aby sa politika miešala do športu. Verdikt ohľadom trestov by mala UEFA vyniesť na budúci štvrtok 23. októbra.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Albánskou vlajkou na drone provokovali Srbov, zápas nedohrali