Ak príde lejak, čakajú cyklistov galeje

(Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|4. mar 2016 o 13:10

Nič v cyklistike sa pretekom Strade Bianche nevyrovná. Najmä, ak v nich zaprší.

SIENA, BRATISLAVA. Vyzerali akoby sa celý deň váľali v bahne. Všetci ním boli celí umazaní. Mali ho všade, vo vlasoch, po celej tvári.

Na siedmu etapu Giro d’Italia z roku 2010 pretekári len tak nezabudnú. Za normálnych okolností môže pretekárov maximálne zmáčať dážď, skončiť celí od blata nemajú ako.

Vyhral majster sveta

Výnimkou sú prašné cesty v Toskánsku. Na nich pred šiestimi rokmi cyklisti jazdili.

20100515_154456_mon107_r8492.jpg

FOTO - SITA/AP

"Bola to veľmi ťažká etapa, možno náročnejšia ako keby sme jazdili v horách,“ vravel vtedy v cieli Alexander Vinokurov. Etapu vtedy vyhral Austrálčan Evans, ktorý jazdil v drese majstra sveta.

Viacerí cyklisti padali, niektorým prestali fungovať prehadzovačky. Boli obalené blatom.

A to v celej etape čelili cyklisti iba 10 kilometrom po známych strade bianche – prašných cestách medzi vinicami. V sobotu je na programe klasika, na ktorej cyklistov čaká až 50 kilometrov po týchto cestách. V predchádzajúcich deviatich ročníkoch počas tejto klasiky nepršalo vôbec. Lenže na sobotu hlásia meteorológovia poriadny lejak a silný vietor.

Sagan verí v dobrý výsledok

Na štarte nebude chýbať Peter Sagan. Na Strade Bianche nechýbal od roku 2012 ani raz a dvakrát sa mu podarilo skončiť na druhej priečke.

"Tieto preteky sa mi veľmi páčia, sú unikátne. Terén je môjmu srdcu blízky a ak na prašných cestách pôjde všetko podľa plánu, mohol by som dosiahnuť dobrý výsledok," tvrdí Peter Sagan pre oficiálnu stránku tímu Tinkoff.

"Sú to veľmi ťažké preteky pre všetky tie stúpania a štrkové sektory. Nie sú to však všetky rozhodujúce veci. Musíte sa sústrediť od začiatku až po zlikvidovanie úniku - nemôžete jazdcom vpredu dovoliť utvoriť si príliš veľký náskok, bolo by to potom náročné dohnať. Vlani bol faktorom aj vietor, klimatické podmienky zohrajú svoju úlohu aj tento rok," opísal ich jeho tímový kolega Roman Kreuziger.

V sobotu sa v Siene predstaví veľmi silná konkurencia. Na štarte bude vlaňajší víťaz Zdeněk Štybar, Fabian Cancellara, Michal Kwiatkowski, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde či Greg van Avermaet.

20100515_152924_mon102_r402.jpg

Cadel Evans v drese majstra sveta vyhral 7. etapu Gira 2010, ktorá viedla po toskánskych prašných cestách.

FOTO - SITA/AP

Preteky v Toskánsku sú porovnaní so slávnymi klasikami absolútnym nováčikom. Najstaršie klasiky majú za sebou už 100 ročníkov, Strade Bianche sa uskutočnia iba desiatykrát.

Úseky sa budú volať podľa najlepších

Organizátori však majú pre cyklistov špeciálnu motiváciu, ktorú inde nenájdu. Každý trojnásobný víťaz bude mať po sebe pomenovaný jeden zo šotolinových úsekov.

Prvým, kto by to mohol dokázať je Fabian Cancellara. V Siene vyhral už dva razy (2008, 2012). "Radi by sme si pripomenuli úspešných jazdcov podobne ako to je napríklad na Alpe d'Huez. Každý trojnásobný víťaz bude mať na začiatku úseku špeciálnu plaketu so svojím menom," vyhlásil riaditeľ pretekov Mauro Vegni.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Ak príde lejak, čakajú cyklistov galeje