Aj bezjbal má svojho Lancea Armstronga

(Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|4. aug 2013 o 11:04

Najdrahší hráč bejzbalovej histórie Alex Rodriguez čelí obvineniu zo spolupráce s firmou, ktorá dodávala hráčom zakázané látky.

BRATISLAVA. Dlhé špekulácie o tom, či sa v najpopulárnejších amerických športoch berie doping, nabrali v posledných týždňoch nečakaný spád. Premenu ikony svojho športu na podvodníka zažíva už aj bejzbal.

Najdrahší hráč MLB a jedna z najväčších hviezd Alex Rodriguez čelí obvineniu za spoluprácu s floridským laboratóriom Biogenesis of America, ktoré údajne športovcom dodávalo zakázané látky.

Známy bejzbalista mal laboratóriu zháňať nových klientov a mariť vyšetrovanie, za čo mu hrozí doživotný dištanc. Ak však prizná podiel viny, môžu mu trest znížiť na 200 zápasov. Nižšie tresty hrozia ďalším trinástim bejzbalistom.

O dopingu v bejzbale sa špekuluje dlhšie

New York Times píše, že škandál môže ovplyvniť jednu z najdominantnejších amerických líg. Podľa denníka bolo len otázkou času, kedy sa dopingové praktiky prevalia, keďže sa o nich špekuluje už dlhý čas.

Rodriguez je hviezdou najznámejšieho klubu New York Yankees. V kariére dosiahol viacero úspechov, vyhral Svetovú sériu, trikrát bol najužitočnejším hráčom Americkej ligy, mnohokrát si zahral v Zápase hviezd.

Preto si vyslúžil v roku 2007 od Yankees gigantický kontrakt na 275 miliónov dolárov na desať rokov, čím sa stal najdrahším hráčom MLB.

Drahší kontrakt ako cena klubu

Jeho kariéru však sprevádzajú po celý čas aj škandály. Pozornosť médií vzbudil Rodriguez znova v marci 2008, keď ho bývalý hráč Jose Canseco obvinil vo svojej knihe k užívaniu steroidov. Neskôr novinári vypátrali, že v roku 2003 neprešiel slávny hráč dopingovým testom.

Po nátlaku priznal, že v rokoch 2000 až 2003 užíval zakázané látky. Práve v tomto období však dosahoval najlepšie výkony, za čo si vyslúžil v roku 2001 zmluvu na 252 miliónov dolárov od Texasu Rangers.

Paradoxom je, že majiteľ klubu Tom Hicks zaplatil za celý tím Rangers o dva milióny menej, keď ho kupoval.

V ďalších rokoch ho Texas vymenil do Yankees, s ktorými prežil pár úspešných rokov. Pred šiestimi rokmi však znova pútal titulky novín, keď sa so svojím agentom rozhodol nevyužiť opciu v zmluve. Výsledkom bolo, že mu klub o pár mesiacov ponúkol rekordný 275 miliónový kontrakt.

V roku 2009 sa dočkal v drese Yankees svojej prvej výhry vo Svetovej sérii.

Yankees a ligu obvinil z konšpirácie

Dnešné obvinenia z dopingu tak nie sú pre veľkú hviezdu prvé a špekuluje sa, ako sa k nej postaví. Zatiaľ sa správal dosť agresívne, keď odmietal spojenie s laboratóriom Biogenesis of America.

Už stihol obviniť z MLB a Yankees z konšpirácie, ktorá ho má pripraviť o zvyšné milióny z kontraktu. Do roku 2017 mu má klub vyplatiť 95 miliónov dolárov. Počas suspendáciu mu však nezaplatí ani dolár. Človek blízky bejzbalistovi prezradil New York Times, že hráč pripravuje spolu s právnikmi žalobu.

Napriek celej kauze sa Rodriguez chystá v najbližších dňoch nastúpiť, keďže doteraz rehabilitoval so zraneným bokom. Niektoré médiá už stihli kauzu prirovnať k situácii okolo Lancea Armstronga.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Aj bezjbal má svojho Lancea Armstronga