Deväť zvučných mien, ktoré kluby NHL neuvoľnili na MS. Sú medzi nimi aj dvaja Slováci

Na MSJ sa nepredstaví ani jeden hráč z najlepšej trojky draftu NHL 2023 - Connor Bedard (uprostred, Chicago Blackhawks), Leo Carlsson (vľavo, Anaheim Ducks) a Adam Fantilli (vpravo, Columbus Blue Jackets).
Na MSJ sa nepredstaví ani jeden hráč z najlepšej trojky draftu NHL 2023 - Connor Bedard (uprostred, Chicago Blackhawks), Leo Carlsson (vľavo, Anaheim Ducks) a Adam Fantilli (vpravo, Columbus Blue Jackets). (Autor: twitter.com/NHL)
Peter Vretenička|25. dec 2023 o 19:00

Majstrovstvá sveta juniorov budú aj bez posledných dvoch jednotiek draftu.

GÖTEBORG. Pri spätnom pohľade to znie až neuveriteľne, no v deň začiatku MS juniorov 2017 bol Patrik Laine s 19 gólmi druhý najlepší strelec a Connor McDavid so 42 bodmi najproduktívnejší hráč NHL.

Hoci obidvaja spĺňali vekové kritérium účasti na svetovom šampionáte, ani jeden z nich nebol uvoľnený svojim klubom.

Aj na tohtoročných MS, ktoré sú určené pre hráčov narodených v roku 2004 a mladších, budú chýbať kvôli povinnostiam v NHL zvučné mená. O ktorých hráčov ide? Zoradili sme ich podľa počtu získaných bodov v najlepšej lige sveta.   

Connor Bedard (Chicago Blackhawks) 33 zápasov, 30 bodov (13+17)

Meno, ktoré netreba nikomu v hokejovom svete predstavovať. Jednotka tohtoročného draftu NHL sa nezmazateľne zapísala do pamäte slovenských priaznivcov na poslednom juniorskom šampionáte, keď gólom v predĺžení pochoval slovenské medailové nádeje a následne dotiahol Kanadu na domácom ľade k jubilejnému 20. titulu majstrov sveta do 20 rokov.

Počas siedmich zápasov turnaja stihol nastrieľať 9 gólov, ku ktorým pridal 14 asistencií. Stal sa tým najproduktívnejším Kanaďanom v histórii juniorských svetových šampionátov.

Azda nikoho neprekvapí, že v aktuálnej sezóne NHL je s 9-bodovým náskokom najproduktívnejší nováčik NHL, pričom stihol aj ,,Michigan“ gól, ktorý sa pred ním podarilo vsietiť iba 4 hráčom.

Je považovaný za najväčší generačný talent od čias Connora McDavida, navyše sa okrem rýchlosti a šikovných rúk môže pochváliť výnimočnou strelou zápästím.

Medzi fanúšikmi sa teší mimoriadnej popularite, jeho hokejové kartičky sa predávajú za šialené ceny.

Juraj Slafkovský (Montreal Canadiens) 72 zápasov, 22 bodov (8+14)

Ďalšia jednotka draftu, ktorá sa hokejového sviatku vo švédskom Göteborgu nezúčastní. Jeho výkony v minulej sezóne spôsobili rozpačité reakcie fanúšikov a napokon ju nedohral kvôli zraneniu.

Hoci sa do minulého týždňa ani v tejto sezóne výraznejšie bodovo nepresadzoval, jeho herný progres bol očividný.

Zosilnel na puku, začal dominovať v osobných súbojoch a tréner Martin St. Louis ho vytiahol do prvého útoku, kde robí z Colea Caufielda a Nicka Suzukiho lepších hráčov.

Taktiež bol ,,povýšený“ do prvej presilovkovej formácie a zvýšená dôvera začala posledné 2 zápasy prinášať aj bodové ovocie, nakoľko v nich strelil 2 góly a pri ďalších 2 asistoval.

Z hráčov dostupných pre tohtoročné MS juniorov má najviac odohraných zápasov v zámorskej profilige, okrem toho má za sebou 14 zápasov na seniorských MS a status najlepšieho strelca poslednej olympiády.

Jeho skúsenosti budú rozhodne slovenskému výberu chýbať, no jeho príchod sa pravdupovediac neočakával, keďže kvôli povinnostiam v NHL chýbal už na predchádzajúcom šampionáte.

JOJ Šport
TV program: MS v hokeji do 20 rokov 2024 (MS U20)
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Adam Fantilli (Columbus Blue Jackets) 35 zápasov, 20 bodov (9+11)

Kanadský talent sa podobne ako Cale Makar, rozhodol dať pred kanadskými juniorkami prednosť americkej USHL a následne univerzitnej lige.

V nej zažil mimoriadnu sezónu, po ktorej získal Hobey Baker Award, trofej určenú pre najlepšieho hráča ligy.

Skutočne výnimočný počin, veď dovtedy toto ocenenie pred draftom dokázali získať len Jack Eichel a Paul Kariya. Napriek tomu zaznelo jeho meno na drafte až na tretej pozícii.

Columbus v ňom získal hráča, okolo ktorého môže postaviť víťazný tím. Momentálne je tretí najproduktívnejší nováčik NHL a v zbierke má nielen zlato z minuloročných MSJ, ale taktiež zlato zo seniorského svetového šampionátu.

Logan Cooley (Arizona Coyotes) 33 zápasov, 17 bodov (3+14)

NHL v rámci Global Series odohrala v septembri dva prípravné zápasy v austrálskom Melbourne a práve v jednom z nich zahviezdila trojka draftu 2022.

Logan Cooley strelil spektakulárny gól, keď spravil otočku a puk vymanévroval na malom priestore až do brány, a to všetko v obdivuhodnej rýchlosti.

Za sebou má už vyše 30 zápasov v najlepšej lige sveta a hoci to bodovo nevyzerá vôbec zle, herne sa mu príliš nedarí.

Podľa rozšírených štatistík výrazne zaostáva za očakávaniami, čo sa odzrkadlilo na jeho pozícii v tíme, keďže momentálne nastupuje vo štvrtom útoku Arizony, ktorá talentovaného Američana neuvoľnila na juniorské MS.

Leo Carlsson (Anaheim Ducks) 23 zápasov, 15 bodov (8+7)

Na uplynulom drafte sa postaral o prekvapenie, keď po ňom Anaheim nečakane siahol už z druhej pozície, na ktorej sa v takmer všetkých prognózach objavoval Adam Fantilli.

V prospech Carlssona zrejme zohrali výkony na májových MS seniorov, objavili sa tam totiž obidvaja mladíci, no švédsky talent bol pre svoj tím citeľne platnejší.

V úvode sezóny absentoval kvôli zraneniu, debutu sa dočkal až v októbri a hneď pri ňom skóroval. Medzičasom stihol zaknihovať prvý hetrik a udomácnil sa na pozícii prvého centra Ducks.

Nie je tak prekvapením, že švédskej reprezentácii sa ho na domáci šampionát nepodarilo vybaviť. Najnovšie znova pauzuje kvôli zraneniu, keďže vo štvrtkovom zápase si natiahol postranné väzivo v kolene. Doba liečby je odhadnutá na štyri až šesť týždňov.

Zach Benson (Buffalo Sabres) 25 zápasov, 13 bodov (4+9)

Hoci sa jeho meno pred draftom spájalo s umiestnením v najlepšej šestke, napokon pripadol z 13. miesta Buffalu.

Skautov odrádzala jeho výška, nakoľko meria 175 centimetrov. Paradoxne, ich obavy sa už pár mesiacov po drafte ukázali ako neopodstatnené a miesto v NHL si bez väčších problémov vybojoval na prvý pokus, čo sa z hráčov ročníka 2005 podarilo len Connorovi Bedardovi.

Jeho prvý profiligový gól obletel svet, keďže ho vsietil skutočne efektným spôsobom – strelou pri ktorej mal hokejku prestrčenú pomedzi nohy.

Momentálne má výbornú formu, za posledných 5 zápasov nazbieral 5 bodov (1+4). Buffalo nemalo najmenší dôvod uvoľniť ho do kanadskej dvadsiatky.

Kevin Korchinski (Chicago Blackhawks) 27 zápasov, 7 bodov (2+5)

Momentálne zdieľa striedačku s Connorom Bedardom v Chicagu, no v jednom tíme si s ním zahral aj počas majstrovskej jazdy Kanady na minuloročnom juniorskom podujatí.

Sedmička draftu 2024 má za sebou úspešný predsezónny kemp, od ktorého je pevnou súčasťou zostavy tímu čiernych jastrabov.

Po 27 zápasoch má priemerný čas na ľade 19 minút a 37 sekúnd, čo ho radí medzi päť najvyťažovanejších nováčikov sezóny.

V decembri bol v pár zápasoch mimo zostavu, no nebolo to spôsobené nedostatočnou výkonnosťou. Absentoval pre úmrtie jeho päťdesiatdeväťročného otca.

Šimon Nemec (New Jersey Devils) 11 zápasov, 4 body (1+3)

Na začiatku sezóny to vyzeralo, že sa bude opakovať scenár z tej minulej a dvojka draftu 2022 bude môcť podobne ako pred rokom posilniť slovenský národný juniorský tím.

Sezónu začal totiž znova na farme, kam ho poslalo vedenie New Jersey napriek tomu, že bodoval v každom zo štyroch prípravných zápasov a herne vyzeral na najlepšiu ligu sveta pripravený.

Všetko sa však zmenilo prvého decembra, keď bol z farmy povolaný ako náhrada za zraneného Dougiho Hamiltona a svojej šance sa pevne chytil.

Vzhľadom na to, že momentálne má za sebou už desiaty zápas, čo je podmienka pre začiatok plynutia nováčikovskej zmluvy, je vysoko pravdepodobné, že na farmu sa už späť nevráti. Zaradil sa ku kľúčovým obrancom Devils a tak logicky na MS juniorov uvoľnený nebol.

Slovenský fanúšik si tak môže na vlastnej koži vyskúšať to, čo sa často stáva Kanaďanom, že ich kvôli povinnostiam v NHL neposilní jednotka a dvojka draftu.

Potešiteľné je, že aj napriek tomu má tréner Ivan Feneš k dispozícii najsilnejší slovenský výber za posledné dve dekády. Minimálne podľa papierových predpokladov.

Shane Wright (Seattle Kraken) 11 zápasov, 2 body (1+1)

Bude zaujímavé sledovať, či sa do NHL prenesie rivalita medzi ním a Jurajom Slafkovským z draftu 2022, ktorú vytvorili najmä fanúšikovia Montrealu.

Väčšina z nich si do tímu priala mladého Kanaďana. Ten napokon nielenže neobsadil očakávanú prvú pozíciu, ale šokujúco sa prepadol až na štvrté miesto.

Zatiaľ zaostáva za očakávaniami, na minuloročných dvadsiatkach ho pri zlatom ťažení zatienili iní hráči a taktiež sa mu stále nedarí presadiť v NHL.

Za Seattle odohral doposiaľ 11 zápasov, v ktorých strelil gól a pridal jednu asistenciu. Jeho klub ho na juniorské MS neuvoľnil, hoci momentálne nastupuje len na jeho farme v Coachelle. 

Na juniorských MS tak bude chýbať dokopy deväť hráčov so skúsenosťami z NHL. Okrem nich sa šampionátu nezúčastní aj pár ďalších zaujímavých mien – Joakim Kemmell (Fínsko), Lian Bichsel (Švajčiarsko), Calle Odelius (Švédsko) a Jakub Dvořák (Česko).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Deväť zvučných mien, ktoré kluby NHL neuvoľnili na MS. Sú medzi nimi aj dvaja Slováci