Majú 100 hráčov, ale chýbajú im peniaze. Obec môže zmiznúť z futbalovej mapy

Titanilla Bőd|9. sep 2020 o 15:00

Rimavská Seč v tejto sezóne nenastúpila na žiadne stretnutie.

RIMAVSKÁ SEČ. Pred štvrťstoročím mala oblastná súťaž ObFZ Rimavská Sobota tri triedy, v ktorých hralo takmer päťdesiat klubov. Dnes v 6. lige funguje len desať tímov. V mnohých bývalých futbalových baštách sú ihriská opustené, lebo už nemá kto hrať.  

V Rimavskej Seči by hráčov mali, ale pravdepodobne aj táto obec zmizne z futbalovej mapy. 

Kto hľadá výhovorky? 

Predseda klubu ŠK Rimavská Seč Alexander Sósik tvrdí, že obec neschválila ani euro na činnosť futbalového klubu. 

„Prihlásil som všetky tri mužstvá, mužov, dorastencov i žiakov do príslušných súťaží. Ale s dodatkom, že keď nám neschvália dotáciu, tak nebudeme môcť hrať,“ hovorí Sósik. 

Dotácia na futbal sa vôbec nedostala pred obecné zastupiteľstvo. Sósik tvrdí, že odovzdal všetky potrebné papiere. 

Naopak, zástupca starostky obce Zoltán Ambrúž hovorí, že v stanovenom termíne nebola podaná žiadosť a do konca januára nedostali ani doklady o použití schválených prostriedkov na rok 2019. 

„Žiadosť som odovzdal 15. Decembra, 6. januára som im priniesol ročné vyúčtovanie, 36 prefotených strán. V júni však tvrdili, že som nič neodovzdal. V júni sme išli za hlavnou kontrolórkou ešte raz. Stále hľadajú dôvody, prečo nám nedať peniaze,“ vraví znechutený Sósik. 

Ambrúž si myslí, že výhovorky hľadá predseda klubu. „Vlani sa skončila sezóna v októbri, odvtedy sa nič nepohlo. Mužstvo neodohralo ani jeden prípravný zápas. Ja som aj mal pripravený vypracovaný návrh rozpočtu klubu na druhý polrok, stačilo by odovzdať žiadosť o dotáciu,“ hovorí zástupca starostky.  

Nefunguje komunikácia 

Obecné zastupiteľstvo malo v tomto roku zatiaľ dve zasadnutia. V zápisnici o februárovom zasadnutí figuruje o športovom klube krátka zmienka: „Šport – po viacerých výzvach nepredložili vyúčtovanie dotácie v zmysle všeobecne záväzného nariadenia obce za rok 2019.“ 

Na júnovom zasadnutí podľa zápisnice „pani starostka oznámila, že ako poslanci dobre vedia, šport nevyúčtoval poskytnutú dotáciu ani za predošlé obdobie – roky 2016–2017. Zároveň dodala, aby sa o poskytnutí dotácie rokovalo na najbližšom zasadnutí, po vykonaní kontroly hlavnej kontrolórky obce. JUDr. Zvarová Jana, hlavná kontrolórka obce vyzdvihla, že kontrolovala poskytnuté dotácie pre šport – TJ RSK Rimavská Seč za obdobie 2016–2017, kde neboli predložené žiadne pokladničné doklady o konkrétnom čerpaní dotácie.“ 

Ambrúž v minulosti sám viedol športový klub a súčasná situácia ho mrzí. „Pomohla by lepšia komunikácia medzi predsedom klubu a starostkou. Všetko by sa dalo rýchlo vyriešiť. Je to len otázka prístupu,“ tvrdí. 

Sósik však hovorí, že starostku Mártu Stubendek nie je možné zastihnúť. Chceli sme jej poskytnúť priestor na vyjadrenie, na obecnom úrade nám však dali informáciu, že tento týždeň nepracuje.  

Desaťtisíc eur na rok 

Rimavská Seč v tejto sezóne neodohrala ešte ani jedno súťažné stretnutie. Zatiaľ sú zápasy odložené.  

„Škoda je každého jedného klubu, lebo už aj tak sme dosť oklieštený okres. Vo štvrtok majú naše komisie zasadnutie, dovtedy sme ešte dali čas klubu z Rimavskej Seči. Ak sa situácia nezmení, tak ich odhlásime zo súťaží. Bola by to obrovská škoda,“ vraví predseda športovo-technickej komisie ObFZ Rimavská Sobota Adrián Koóš.  

Predstavitelia zväzu niekoľkokrát prišli osobne za starostkou. „Každá strana má svoju verziu, ktorú mi neprináleží hodnotiť,“ hovorí Koóš. 

Klub by potreboval ročne desaťtisíc eur. „Máme tri mužstvá, to sú veľké náklady. Jeden víkend pre jedno mužstvo vyjde na 150 eur. Mali sme asi sto hráčov, 35-40 žiakov a 25 dorastencov. V našej obci nie sú žiadne iné možnosti na rozptýlenie, jedine futbal. Ľahko si predstavíte, čo bude s týmito chlapcami, ak už ani to nebude: cigarety, pivo, pálenka, diskotéky,“ naznačuje Sósik.  

Cestovanie znamenalo pre klub značný problém. Na prenajatie autobusu nemali prostriedky, na zápasy chodievali autami. Ak všetky tri mužstvá hrali vonku v ten istý deň, vznikol logistický rébus, niekedy neriešiteľný. 

Ambrúž poukázal na ďalšie miestne špecifikum: „Máme veľa nezamestnaných, ktorí chodia do zahraničia žobrať, vtedy je problém zohnať hráčov. Keď príde obdobie sociálnych dávok a všetci prídu domov, môžeme si aj vyberať. Je to komplikované.“ 

Funkcionár oblastného zväzu Adrián Koóš dodáva, že kde už raz futbal zanikne, ťažko ho znovu naštartovať. Vo viacerých obciach by peniaze boli, ale chýbajú nielen hráči, ale aj funkcionári. 

„Na dedinách už pomaly nemá kto robiť futbal. Potrebuje to celého človeka, ktorý si cez víkendy zničí auto, zničí si nervy, manželka sa s ním rozvedie… Vyhýnajú nám funkcionári, to je najväčší problém,“ vraví Koóš. 

Verí, že v Rimavskej Seči sa podarí zachrániť aspoň žiacky tím. Súťaž sa začína až 19. septembra. 

„Bola by škoda tých žiačikov. V Rimavskej Seči ich je toľko, že by mohli postaviť aj dva žiacke tímy. Snáď sa nájde nejaké riešenie, ale už nemôžeme dlho čakať,“ dodáva Koós. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Majú 100 hráčov, ale chýbajú im peniaze. Obec môže zmiznúť z futbalovej mapy