Kedysi hostili Wislu Krakov, dnes nemá kto hrať. V Plešivci oslávili storočnicu

Titanilla Bőd|11. okt 2020 o 13:00

Na futbalové zápasy chceli využiť dobytčí trh, nepochodili.

Vzostupy a pády – fragmenty zo storočnej histórie futbalu v Plešivci. Takto znie názov publikácie Lászlóa Kardosa, v ktorej mapuje dejiny futbalového klubu v obci v okrese Rožňava.

V Plešivci sa svojho času hrala aj krajská súťaž, ale história futbalu si pamätá aj menej úspešné obdobia.

Stretnutie generácií

Pri príležitosti jubilea sa v obci s 2300 obyvateľmi uskutočnilo slávnostné posedenie, „Stretnutie generácií“, na ktoré pozvali najstarších i najmenších futbalistov, ako aj tých miestnych hráčov, ktorí svoje najväčšie úspechy dosiahli v iných kluboch.

Bol medzi nimi aj Tibor Szaban, niekdajší hráč a momentálne tréner mládeže DAC Dunajská Streda, ktorý dal gól Bayernu Mníchov v Pohári UEFA alebo bývalí futbalisti košickej VSS Vojtech Kőrösi a Ján Máté.

Rok 1930.
Rok 1930.

Znalec miestnej histórie László Kardos na základe svojej publikácie pripravil pre prítomných krátku prednášku o dejinách futbalu v obci.

„Informácie som hľadal v archívoch, knižniciach, prelistoval som staré noviny, rozprával som sa so starými futbalistami. Ako vraví aj názov, sú to naozaj len fragmenty z dlhej histórie, lebo z určitých období som mal k dispozícii len málo prameňov. Samotný futbalový klub žiaľ nemá žiadnu kroniku,“ vysvetľoval autor.

Na dobytčom trhu

Prvá zmienka o tom, že mladí ľudia v Plešivci mali záujem hrať futbal, pochádza ešte z roku 1913. „Existuje dokument o tom, že vtedajší predseda futbalového klubu žiadal urbársku spoločnosť o to, aby mohli pravidelne využívať vtedajší dobytčí trh, kde stojí teraz futbalové ihrisko. Dostali však odmietavú odpoveď, pravdepodobne to miesto mohli využívať len občas, keď bola pokosená tráva,“ priblíži začiatky László Kardos.

Rok 1965.
Rok 1965.

Po prvej svetovej vojne iniciovali vznik futbalového klubu Dániel Kovács a Árpád Ondera. „Tých ľudí som mal možnosť ešte osobne poznať,“ vraví Kardos, ktorému pri práci veľmi pomohla publikácia Bélu Szajkóa z neďalekej Tornale o histórii tamojšieho futbalu. „Mužstvo Tornale hralo svoj prvý zápas práve s Plešivcom v roku 1919. Vtedajší plešivecký klub PIAC prehral toto priateľské stretnutie v pomere 1:7,“ informuje Kardos.

O rok neskôr sa súperi stretli v Plešivci a domáci vyhrali 3:2. Stalo sa to už v rámci majstrovskej súťaže, práve preto sa ráta vznik organizovaného futbalu v obci od roku 1920.

Privítali aj Wislu Krakov

Názov klubu sa počas desaťročí viackrát zmenil. Prvé úspešné obdobie zaznamenali Plešivčania v 30-tych rokoch, ale druhá svetová vojna zase všetko prerušila. Po nej sa futbalového klubu ujali železničiari. Mužstvo z 50-tych rokov nazývali miestni „zlatým tímom“. Hralo krajskú súťaž, postavila sa tribúna, na priateľské zápasy prichádzali aj zahraničné mužstvá, napríklad Wisla Krakov. Káder hráčov tvorili také mená ako Bezeg, Csák, Éliáš, Gono, Kafka,Kankula, Kovács, Kőrösi, Lison, Máté, Mikus, Pichler, Polyák, Ruszó, Salamon, Schönmotl, Simon, Stefaník, Szaban, Szabó, Szekeres, Tomi, Viola.

Rok 1981.
Rok 1981.

V polovici osemdesiatych rokoch však záujem o futbal medzi miestnymi mladými upadol, bolo čoraz ťažšie postaviť jedenásť hráčov. Futbal na niekoľko rokov zanikol.

„Ihrisko bolo zarastené trávou vysokou ako dospelý človek. Kabíny boli tiež rozkradnuté. V roku 1995 však prišla nová skupina mladých ľudí, Adrián Szaniszló, Ján Šofranko, Ondrej Skokan starší, starosta Árpád Brezina a jeho zástupca Ján Ragyina, ktorí chceli znovu naštartovať futbal v obci. Dali do poriadku areál, a vtedy sa začala ďalšia nová éra futbalu v Plešivci. Pri jeho zrode stáli predseda klubu Ladislav Nagy a dlhoročný tréner mužstva Štefan Szőr,“ dodáva Kardos.

V Plešivci vyrástli niekoľkí dobrí futbalisti: tu sa začala kariéra Olivera Číka, bývalého hráča Lubeníka či Spišskej Novej Vsi. V obci začínal aj úspešný mládežnícky tréner Ľudovít Szekeres mladší, ktorý neskôr pôsobil v Prahe.

Nádej vkladajú do mládeže

Situácia v Plešivci v súčasnosti nie je ideálna. Mužstvo dospelých sa po 6. kole odhlásilo zo 6. ligy ObFZ Rožňava. Žiaci však naďalej pokračujú v tretej lige.

„Mládežnícke zložky fungujú, určite to chceme zachrániť. S mužmi to už ale išlo dole vodou. Pozbieralo sa 11-12 hráčov, ale aj na domácom trávniku sme utŕžili debakle, 0:8, 0:9…,“ vysvetľoval niekdajší člen výboru klubu a súčasný poslanec miestneho zastupiteľstva Ondrej Skokan.

Rok 1996.
Rok 1996.

O tom, či sa majú odhlásiť, hlasovali. „Je mi to ľúto, lebo máme niekoľko ľudí, ktorí by chceli hrať za Plešivec, ale nemôžeme pravidelne hrávať s desiatimi hráčmi… A čo keď sa niekto zraní alebo dostane trest? Takto to nemá zmysel,“ dodal Skokan.

Vedenie obce je pritom vo všetkom nápomocné, klub získal aj 20 000 eur od SFZ v rámci projektu na obnovu štadióna.

Našťastie u žiakov je veľký záujem na futbal. „Máme jedno spoločné mužstvo, kde sú hráči zo slovenskej aj z maďarskej školy. Boli aj návrhy, že by každá škola mohla mať svoje vlastné mužstvo. Podľa mňa je spoločný tím lepšie riešenie, je to dobrá príležitosť aj na to, aby sa žiaci spoznali a skamarátili,“ zdôraznil miestny poslanec a bývalý brankár.

Stretnutie generácií.
Stretnutie generácií.

Pätnástka hrá v oblastnej súťaži, a Skokan verí, že o rok sa z nich dá vytvoriť aj mladší dorast. „Postupne by sme chceli doplniť všetky kategórie, a o niekoľko rokov by sme znovu mohli mať aj tím dospelých,“ dodal Skokan.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Kedysi hostili Wislu Krakov, dnes nemá kto hrať. V Plešivci oslávili storočnicu