Hral proti Hamšíkovi či Weissovi. Pre problémy s dýchaním ukončil kariéru

Ivan Mriška|30. okt 2020 o 10:50

Futbal je pre neho vášňou.

VOJČICE. OFK Vojčice je klub, ktorý mu prirástol k srdcu. Dušan Staš zaň strelil nádherný gól a v minulej sezóne s ním postúpil do piatej ligy.

„Priame kopy som kopal často, občas sa mi podaril aj takýto kúsok. Ale bolo to hlavne šťastie,“ prezradil Dušan Staš.

Dres už neobliekol

V tejto sezóne sa už na ihrisku neobjavil. Ako 31-ročný musel kariéru pre problémy s dýchaním predčasne ukončiť.

„Pravidelne som trénoval, no v zápasoch som nevládal dýchať. Pri nízkej záťaži som mal vysoký tep. Pravdepodobne ide o problém s chrbticou, čakám ešte na vyšetrenie ciev. Je podozrenie, že sú zúžené,“ povedal o svojich problémoch.

V zápase záchvat nedostal, ale doma až dvakrát, zakaždým musel byť hospitalizovaný.

„Keď idem na zápas a sedím len na lavičke ako asistent trénera, príde mi ľúto, že nemôžem zasiahnuť do deja. Som ešte mladý. Zdravie je však prvoradé, mohlo to byť aj horšie,“ dodal.

Zasvätil život futbalu

Futbal znamená pre neho veľa.

„Venujem sa mu celý život, začal som vo Vojčiciach ako 9-ročný. Ako 13-ročný som sa presunul do Slavoja Trebišov, kde som prešiel všetkými vekovými kategóriami,“ priblížil začiatok svojej kariéry.

Ako dorastenec hral v prvej lige proti tímom ako Slovan Bratislava a Spartak Trnava. Nastupoval proti takým hráčom ako Marek Hamšík, Miroslav Stoch či Vladimír Weiss.

Zápas o postup pred tisíckou divákov.
Zápas o postup pred tisíckou divákov. (Autor: archív hráča)

„Krásne obdobie, bola to veľká škola,“ zaspomínal.

Črtalo sa jeho angažmán v áčku Slavoja Trebišov, ktorý hral v druhej lige. Utrpel však vážnu zlomeninu nohy, po ktorej sa mu kariéru reštartovať nepodarilo.

„Musel som ostať už len pri dedinskom futbale. Pôsobil som v OZ TJ Milhostov, OFK Nový Ruskov a OFK Vojčice. Futbal mi dal veľmi veľa priateľov, zážitkov, emócií a úžasných zápasov. Veď v baráži o postup do piatej ligy proti Borši bolo na štadióne v Trebišove cez tisíc ľudí. Vyhrali sme, bol to krásny zážitok,“ prezradil čo mu futbal dal s tým, že ho naučil disciplíne a úcte k ľuďom.

Hrať nemôže, trénuje

Futbal je pre Dušana Staša vášeň, rozhodol sa pri ňom zostať napriek tomu, že nemôže hrávať.

„Na podnet môjho trénerského kolegu Michala Vaška som sa rozhodol odovzdávať svoje skúsenosti mladším. Dotiahol ma do Vojčíc ako hráča a teraz mu vypomáham ako asistent pri áčku. Popri tom trénujem žiakov. Keď chlapci nemajú svoj deň, je to náročné. Ale keď človek vidí, aký majú o futbal záujem a tešia sa z neho, je to radosť,“ prirovnal.

Veľké ambície ako tréner nemá, chce sa hlavne baviť futbalom.

„Keďže sa len učím, nedávam si vysoké ciele. Rád by som si vyskúšal koučovať mužov v štvrtej alebo piatej lige. Uvidíme, čo ukáže čas,“ dodal.

Za príležitosť ďakuje vedeniu OFK Vojčice, ktoré mu pri ukončení kariéry pripravilo prekvapenie.

„Ďakujem kolegovi Michalovi Vaškovi za možnosť ostať pri futbale ako tréner žiakov. Vážim si jeho pomoc pri mojich trénerských začiatkoch,“ uzavrel bývalý kanonier Dušan Staš.

Boli ste svedkami zaujímavého futbalového momentu, videli ste parádny gól, akciu, alebo inú nezvyčajnú situáciu v zápase? Dajte nám o tom vedieť na futbalnet@sportnet.sk

Aj vy tvoríte obsah futbalnetu. Ďakujeme.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Hral proti Hamšíkovi či Weissovi. Pre problémy s dýchaním ukončil kariéru