Chlapci zleniveli, nemá kto hrať. V oblastnej súťaži zostalo osem tímov

Titanilla Bőd|15. sep 2020 o 13:45

Niekdajšie futbalové bašty regiónu - Bátka, Tachty, Gemer, Gemerský Jablonec či Veľké Teriakovce - už dávno nemajú mužstvo.

RIMAVSKÁ SOBOTA. V 6. lige ObFZ Rimavská Sobota zostalo už len osem mužstiev, keď po Rimavskej Seči zo súťaže odstúpil aj TJ Tatran Muráň.

Muránčania v aktuálnej sezóne nastúpili len na dva domáce zápasy, v druhom kole prehrali s Ožďanmi 3:7, vo štvrtom kole zdolali Veľký Blh 3:2.

„Na prvom domácom zápase sme boli jedenásti, ale jeden sa zranil, dohrávali sme desiati. Potom sme síce vyhrali nad Veľkým Blhom, ale tiež sme sa ledva pozbierali,“ vysvetľoval starosta obce a zároveň prezident klubu Roman Goldschmidt.

Ťažko niekoho nútiť

V obci nemá kto hrať, mnohí odišli za robotou, ďalší študujú. „Nepomohla nám ani korona. Chlapcom sa nechcelo individuálne trénovať, zleniveli. No kto chce hrať futbal, musí trénovať, aby sa potom na ihrisku nemusel hanbiť, že nevládze. Pritom u nás sú podmienky na tieto pomery veľmi dobré,“ dodáva starosta.

Futbalový areál je udržiavaný, hráči dostávali príspevok na kopačky, za tréningy i za zápasy. No keď sa ich Goldschmidt po poslednom zápase spýtal, kto bude k dispozícii nabudúce, dostal zväčša odmietavé odpovede.

„Na siedmich futbalistoch sa nedá stavať. Ak tí, čo by hrať chceli, chcú odísť niekam na hosťovanie, samozrejme ich pustíme. Stále verím, že budúci rok sa aj ostatní spamätajú a znovu sa prihlásime do súťaže. Ihrisko určite nebudeme zanedbávať,“ vraví starosta.

Minulý rok zohnal päť mladých hráčov. Dvaja z nich odišli robiť do Nemecka, jeden na hosťovanie do Revúcej o súťaž vyššie a dvaja úplne prestali hrať futbal. „Ťažko niekoho donútiť, aby hral. Aj ja si viem predstaviť príjemnejšiu nedeľu, ako vyvolávať chlapcom a prosíkať ich, aby prišli,“ skonštatoval Goldschmidt.

Hráčov majú, peniaze nie

Predseda športovo-technickej komisie ObFZ Rimavská Sobota Adrián Koóš priznáva, že situácia v súťaži mužov je katastrofická: „Zostalo osem mužstiev, výsledky odstúpených tímov sme anulovali. Súťaž sa dohrá takto a, žiaľ, nerysujú sa nám žiadne nové mužstvá.“

Niekdajšie futbalové bašty regiónu - Bátka, Tachty, Gemer, Gemerský Jablonec či Veľké Teriakovce - už dávno nemajú mužstvo.

„Mnohé dediny berú futbal ako nejaké nutné zlo. Nemáme už pomaly hráčov, funkcionárov ani rozhodcov. Môže za to zlá ekonomická situácia, ktorú korona len prehĺbila. Keď máme nejaké posedenie na severe krajiny, trebárs na Kysuciach, tak nám chlapi ani nechcú veriť, aká je situácia u nás,“ vysvetľuje Koóš.

Stále však verí, že do ďalšej sezóny sa niečo zmení v Muráni i v Rimavskej Seči. Tam by hráčov mali, ale chýbajú peniaze od obce. Funkcionára teší len mládež. Cez víkend štartuje súťaž prípraviek U9 a U11, do ktorej sa prihlásilo po sedem tímov. „Nie každý okres má dorast, žiakov i dve prípravky.”

Zväz sa snaží pomáhať aj tým, že bude hradiť časť nákladov na rozhodcov mládeže.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Chlapci zleniveli, nemá kto hrať. V oblastnej súťaži zostalo osem tímov