Srbsko
Srbsko
MS vo futbale
02.12.2022, Skupina G
2 - 3
2:2
Švajčiarsko
Švajčiarsko

Obrany si vzali voľno, opakuje sa ruský scenár. Po prestrelke sa tešia Švajčiari

Druhý gól do siete Srbska strelil Breel Embolo.
Druhý gól do siete Srbska strelil Breel Embolo. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|2. dec 2022 o 22:00 (aktualizované 2. dec 2022 o 22:55)

Švajčiarsko zdolalo Srbsko v zápase MS vo futbale 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS vo futbale 2022 - skupina G

Srbsko - Švajčiarsko 2:3 (2:2)

Góly: 26. Mitrovič, 35. Vlahovič - 20. Shaqiri, 44. Embolo, 48. Freuler

ŽK: S. Milinkovič-Savič, Pavlovič, Gudelj, A. Mitrovič, Milenkovič, Lukič - Widmer, Vargas, Xhaka, Schär. Rozhodovali: Rapallini - Belatti, Bonfa (všetci Argentína)

Divákov: 41 378

Srbsko: V. Milinkovič-Savič - Milenkovič, Veljkovič (55. Gudelj), Pavlovič - Živkovič (78. Radonjič), Lukič, Kostič, S. Milinkovič-Savič (68. Maksimovič) - Tadič (78. Djuričič) - A. Mitrovič, Vlahovič (55. Jovič)

Švajčiarsko: Kobel - Widmer, Akanji, Schär, Rodriguez - Freuler, Xhaka, Sow (69. Fernandes) - Shaqiri (69. Zakaria), Vargas (83. Fassnacht), Embolo (90.+6. Okafor)

Správu aktualizujeme.

DAUHA. Futbalisti Švajčiarska zvíťazili v piatkovom zápase G-skupiny na MS v Katare nad Srbskom 3:2 a zabezpečili si postup do osemfinále.

Do európskeho súboja o druhú osemfinálovú miestenku v "brazílskej" skupine vstúpili lepšie, v 20. minúte ich poslala do vedenia strela Xherdana Shaqiriho.

Srbi však nezložili zbrane a v priebehu deviatich minút stav otočili. Hlavou sa najskôr presadil Aleksandar Mitrovič a potom zvnútra šestnástky šikovne zakončil Dušan Vlahovič.

Misky postupových váh naklonil ešte pred zmenou strán na švajčiarsku stranu Breel Embolo - 2:2. Ďalší šach-mat dostala srbská obrana v 48. minúte, na konci akcie bol Remo Freuler.

VIDEO: Víťazný gól Švajčiarska na 3:2

Od tohto momentu sa hra upokojila a Srbi už nenašli silu na ďalší obrat. Nervózny záver poznačili potýčky medzi hráčmi.

Tí istí súperi sa stretli v základnej skupine aj na MS 2018 v Rusku, Švajčiari v Kaliningrade zvíťazili nad Srbmi 2:1, hoci zaostávali 0:1, a takisto postúpili do osemfinále spoločne s Brazílčanmi.

Švajčiari narazia v osemfinále turnaja na víťaza H-skupiny Portugalsko, zápas je na programe v utorok 6. decembra.

Tabuľka skupiny G

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Srbsko - Švajčiarsko

I. polčas:

Oba tímy sa stretli v skupine MS opäť po štyroch rokoch a tentoraz v priamom súboji o postup. Srbi potrebovali zvíťaziť, Švajčiari vedeli, že im môže, ale aj nemusí stačiť remíza.

Aj preto do stretnutia vstúpili aktívne a už v úvodných sekundách si vypracovali veľkú šancu. Zoči-voči brankárovi Milinkovičovi-Savičovi sa ocitol Embolo, no neuspel rovnako ako z dorážky Xhaka.

O desať minút pohrozili aj Srbi. Brankára Dortmundu Kobela, ktorý nahradil chorého Sommera, zachránila v 11. min žrď po strele Živkoviča.

Boli to však napokon Švajčiari, ktorí otvorili skóre. V 20. min centroval do šestnástky Rodriguez, Pavlovič loptu odkopol iba k Sowovi, ktorý našiel v šestnástke Shaqiriho a ten prestrelil srbskú obranu.

Shaqiri zaznamenal svoj piaty gól na svetových šampionátoch a tentokrát si na rozdiel od súboja v Rusku odpustil provokácie voči Srbom pri oslave.

Štatistiky zápasu Srbsko - Švajčiarsko v G-skupine na MS vo futbale 2022.
Štatistiky zápasu Srbsko - Švajčiarsko v G-skupine na MS vo futbale 2022. (Autor: SofaScore)

Gól Srbov nezlomil a misky váh na svoju stranu preklopili už o 15 minút. Vyrovnanie zariadil v 26. min Aleksandar Mitrovič, ktorému poslal na hlavu ideálny center Tadič.

V 35. min sa presadil opäť po akcii Tadiča aj druhý ofenzívny hráč Vlahovič. Zakončovateľ Juventusu nastúpil v Katare premiérovo v základe, keďže mal problémy so slabinami.

Prvý polčas sa však napokon neskončil v prospech Srbov. V 44. min si Švajčiari pri prechode do útoku výborne postrážili ofsajdovú líniu a Embolo zakončil osamotene zblízka po centri Widmera.

II. polčas:

Švajčiari mali aj po zmene strán dobrý vstup do polčasu a tentokrát dokázali aj rozvlniť sieť. Po peknej kombinačnej akcii skóroval v 48. min Freuler, pätičkou mu loptu nachystal Vargas.

Srbi následne vrhli všetko do útoku, no po prestriedaní bola ich prevaha skôr optická, k vyloženým príležitostiam sa dostávali ťažko.

Naopak, zvýšiť mohol Embolo, no v 57. min prekopol bránu z malého vápna. Srbi v úplnom závere upadli do miernej letargie a Švajčiari si tri body bez problémov postrážili.


Hlasy po zápase:

/zdroje: FIFA, ZDF/

Dušan Tadič, kapitán Srbov: "Zápas sme mali pod kontrolou iba chvíľu. Turnaj si musíme zhodnotiť, bude to náročné. Dostali sme celkovo osem gólov. Od obrany po útok máme čo zlepšovať."

Gregor Kobel, brankár Švajčiarska: "Veľmi vzrušujúci zápas. Bojovali sme tuho. Dosiahli sme náš prvý cieľ a máme z toho veľkú radosť. Bola to ohromná zábava."

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Obrany si vzali voľno, opakuje sa ruský scenár. Po prestrelke sa tešia Švajčiari