29.06.2021 11:40
4. Etapa
Redon > Fougères
150.4km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Mark Cavendish
Deceuninck-Quick-Step

Pred štyrmi rokmi Sagana vylúčili kvôli nemu z Tour. Teraz opäť vyhral

Mark Cavendish.
Mark Cavendish. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|29. jún 2021 o 18:19 (aktualizované 29. jún 2021 o 19:27)

Brit dosiahol na Tour 31. víťaznú etapu

BRATISLAVA. Pred siedmimi mesiacmi bol na pokraji ukončenia kariéry. Jeho výkonnosť bola mizerná, nik z tímov oňho nemal záujem. Mark Cavendish tušil, že možno ani nebude mať na výber a bude musieť s cyklistikou skončiť. 

Lenže na poslednú chvíľu sa dohodol na kontrakte s tímom Deceuninck - Quick-Step. Za minimálnu mzdu a to ešte musel do tímu priniesť sponzora, aby mu vôbec tím mal čo zaplatiť.

Tridsaťšesťročný šprintér sa vrátil vo výbornej forme a v utorok zvíťazil vo 4. etape na Tour de France

V cieli mu blahoželali takmer všetci súperi. Rukou mu potriasol aj Peter Sagan. 

Neveril, že sa dostane na Tour

„Nemám slov. Už len to, že som na Tour je niečo neuveriteľné. Neveril som, že sa sem ešte niekedy vrátim,“ hovoril pre Eurosport. 

„Keď sa dostanete do tímu ako je Deceuninck, sú tu tí najlepší pretekári na svete, takže mi ani nenapadlo, že by som mohol ísť na Tour. Ale prialo mi šťastie," vravel. 

Cavendish vyhral na Tour po piatich rokoch. Pôvodne pritom tento rok ani nemal vo Francúzsku štartovať. Belgický tím mal v nominácii Sama Bennetta, pre zranenie kolena ho na poslednú chvíľu vymenili za Cavendisha.

Zároveň však pred Tour potvrdil, že je vo forme. Dokázal vybojovať päť víťazstiev a na Okolo Belgicka dokonca zdolal elitných šprintérov ako Caleb Ewan, Tim Merlier či Pascal Akermann. To mu nakoniec zaistilo miestenku na Tour.  

Cavendish v zelenom, Sagan sa posúva

Do Francúzska odchádzal s tým, že sa na ňu ani špeciálne nepripravoval. Napriek tomu ukázal, že je znova vo výnimočnej forme. 

Celkovo to bol jeho 31. triumf na Tour. Viac má iba legendárny Eddy Merckx – 34. Už viac ako 20 víťazných etáp je na Tour niečo výnimočné. 

Pre porovnanie, Peter Sagan je medzi aktívnymi pretekármi druhý najúspešnejší cyklista v počte etapových víťazstiev. Má ich 12.  

V utorok prišiel do cieľa na 5. priečke. V závere nebol v najlepšej pozícii, súperi ho zavreli a nemohol šprintovať naplno. Je však pozitívne, že napriek zraneniu finišoval na piatej priečke.  

Žltý dres si udržal Mathieu van der Poel s 8-sekundovým náskokom. 

V súťaži o zelený dres sa boj vyrovnáva. Na prvú priečku poskočil vďaka víťazstvu Cavendish (89 bodov). Druhý Julian Alaphilippe si zrejme svoju pozíciu neudrží (82 bodov), no tretí je už ďalší uchádzač o zelený dres Michael Matthers (78 b).

Peter Sagan sa posunul na ôsmu priečku. Na Cavendisha však stráca až 41 bodov.

"Môj včerajší pád bol tvrdý a dnes ma stále bolelo koleno, no v záverečných 35 km sa to postupne zlepšovalo. Tím odviedol fantastickú prácu, aby ma udržal v dobrej pozícii v zložitej časti," hovoril pre tímovú stránku Sagan.

"Posledných päť kilometrov bolo opäť hektických, pretože van Moer bol stále na čele. Ocitol som sa trochu mimo pozície a nemal som dosť času, aby som ju v záverečnom km získal späť," vysvetľoval.

"Tak som začal špurtovať z väčšej diaľky. Bol to však dobrý pokus, pred nadchádzajúcimi dňami sa cítim optimisticky a samozrejme, budem bojovať ďalej," uzavrel Sagan.

V stredu je na programe prvá individuálna časovka.

Pre väčšinu cyklistov to bude príležitosť aspoň na chvíľu si vydýchnuť. Na maximum pôjdu len špecialisti a favoriti na celkové prvenstvo. Je pravdepodobné, že sa zmení aj líder.

Mathieu van der Poel je síce silný tempár, ale na časovkárskom bicykli trénuje minimálne. Jeho náskok pred Alaphilippom je len 8 sekúnd. Šancu na žltý dres má aj Wout van Aert (stráca 31 sekúnd) a Tadej Pogačar (+39 s).

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Pred štyrmi rokmi Sagana vylúčili kvôli nemu z Tour. Teraz opäť vyhral