29.06.2021 11:40
4. Etapa
Redon > Fougères
150.4km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Mark Cavendish
Deceuninck-Quick-Step

Etapa na Tour de France sa začala protestom cyklistov. Sagan: Všetko je čoraz horšie

Holanďan Mathieu van der Poel v žltom drese na začiatku 4. etapy Tour de France 2021.
Holanďan Mathieu van der Poel v žltom drese na začiatku 4. etapy Tour de France 2021. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, SITA|29. jún 2021 o 14:14

Slovák skritizoval šéfov cyklistiky.

REDON, BRATISLAVA. Početné pády a s nimi spojený predčasný koniec niekoľkých cyklistov v 3. etape Tour de France nenechal pelotón slávnych etapových pretekov bez povšimnutia.

Cyklisti sa rozhodli využiť úvodné kilometre utorkovej štvrtej etapy z Redonu do Fougéres (150,4 km) ako protest proti udalostiam z pondelka, ktoré mali za následok pády favoritov na čele s Primožom Rogličom či nútené odstúpenie Roberta Gesinka, Jacka Haiga a Caleba Ewana.

Cyklisti sa pred utorkovou etapou dohodli, že po neutrálnom štarte sa úplne zastavia a prvých desať kilometrov etapy prejdú v slimačom tempe, aby poukázali na technickú náročnosť záverečných kilometrov pondelkovej etapy, ktorá viedla k pádom na zväčša úzkej ceste.

Asociácia cyklistických profesionálov (CPA) už pred pondelkovou etapou požadovala zmenu pravidla o jednotnom čase pre všetkých pretekárov, ktorí spadnú alebo utrpia poruchu bicykla v tzv. ochrannej trojkilometrovej zóne pred cieľom. Túto zónu žiadali rozšíriť na osem kilometrov pred koncom etapy.

Belgičan Tim Declercq z tímu Deceuninck-QuickStep neskôr informoval, že táto ich žiadosť bola ignorovaná zo strany vedenia Tour de France.

"Po nehodách počas tretej etapy Tour de France jazdci diskutovali o tom, ako chcú postupovať, aby prejavili svoju nespokojnosť s platnými bezpečnostnými opatreniami a požadovali, aby ich obavy brali zodpovední vážne. Ich frustrácia z predvídateľných a preventívnych opatrení je obrovská,“ uvádza sa vo vyhlásení CPA.

Istá časť cyklistov dokonca údajne zvažovala predčasne skončiť v pretekoch, ale napokon od tejto krajnej možnosti protestu upustili.

"Jazdci si vážia sponzorov, svoje tímy, fanúšikov aj predstaviteľov Medzinárodnej cyklistickej únie UCI. Všetci títo ľudia sú pre nich veľmi dôležití, preto budú v utorok súťažiť. Pri návrate do sedla bicykla si však želajú rešpekt a väčšiu bezpečnosť," dodáva CPA.

Slovák Peter Sagan, ktorý zostal výrazne doudieraný po páde v šprintérskom závere tretej etapy, sa na štarte tej štvrtej vyjadril, že jeho zdravotný stav by mohol byť lepší, ale aj horší. "Cítim koleno aj nohu, ale pokúsim sa z toho dostať čo najskôr," uviedol trojnásobný majster sveta.

Šprintérsky líder tímu Bora-Hansgrohe zároveň pesimisticky dodal, že súčasný protest nebude viesť k zlepšeniu podmienok pre cyklistov na trati.

"Voláme po tom už veľmi dlho a nemyslím si, že sa za desať rokov, čo som v pelotóne, niečo zmenilo k lepšiemu. Práve naopak, je to čoraz horšie. Ťažko povedať, kto je za tento stav zodpovedný, ale pýtam sa, čo s tým doteraz urobila CPA? Jej predstavitelia aj ďalší cyklisti by mali ísť na UCI a na niečom sa dohodnúť. Viac k tomu nemám, čo povedať," skonštatoval Peter Sagan podľa špecializovaného webu Cyclingnews.

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Etapa na Tour de France sa začala protestom cyklistov. Sagan: Všetko je čoraz horšie