Maďarskí hokejisti prehrali s outsiderom a v tíme je dusno. Hráč nazval trénera šašom

Hokejisti Maďarska na MS 2023 v Tampere.
Hokejisti Maďarska na MS 2023 v Tampere. (Autor: ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR)
Boris Vanya|1. máj 2024 o 22:35

Väčšinu rumunskej hokejovej reprezentácie tvoria sedmohradskí Maďari.

Denník Nemzeti Sport to vystihol: Po dvoch výhrach prišla ľadová sprcha. 

Maďarská hokejová reprezentácia prehrala na turnaji I.A divízie majstrovstiev sveta v Bolzane s outsiderom z Rumunska 1:2 a po zápase sa diali veci. 

Maďari boli jasný favorit. V prvých dvoch zápasoch si poradili so súpermi z Ázie (Japonsko zdolali 3:1 a Kórejskú republiku 6:2), naopak, Rumuni boli bez bodu so skóre 2:12.

Galló: Tréner je šašo a nič s tým nespravím

Všetko podstatné sa udialo v poslednej tretine. Rumuni sa ujali vedenia v 50. minúte gólom Balázsa Petera. Maďari potom vyvinuli obrovský tlak a János Hari vyrovnal, ale 51 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času prenikol pred bránku Szekely Sándor a prepasíroval puk za chrbát brankára Bálizsa.

Väčšinu rumunskej hokejovej reprezentácie tvoria sedmohradskí Maďari (17 hráčov). Agentúra MTI pripomenula, že s Rumunskom prehrali Maďari v súťažnom zápase pred vyše 27 rokmi, na turnaji C-kategórie MS 1997 v Estónsku 0:2.

Po zápase sa pred kamery televízie Sport TV postavil útočník Vilmos Galló a vyslovil vety, ktoré vyvolali riadny rozruch: „Bohužiaľ, reprezentačný tréner je šašo, ja s tým nič nenarobím. Do zápasov dávam srdce aj dušu, no v každom zápase ma ťahá na dno.

Snažím sa to prekonať, ukázať sa na ľade, ale zatiaľ som sa mu nezapáčil. Stiahol ma aj z presiloviek, čo ma naozaj naštvalo. Uvidíme, čo bude ďalej. Bol to dosť frustrujúci zápas, dosť smutný, ale bohužiaľ, taký je niekedy hokej,“ povedal útočník švédskeho Linköpingu.

VIDEO: Zostrih zápasu Maďarsko - Rumunsko

Galló začal zápas až v treťom útoku, v ktorom navyše zaskakovali dvaja obrancovia, lebo ďalší z útočníkov Sofron dostal po zápase proti Kórejskej republike dištanc na jeden zápas.

Okrem Gallóa sa už pred zápasom viacero hráčov sťažovalo na zlú atmosféru v tíme a nevhodné odborné rozhodnutia, hoci sa to napokon neodrazilo na výsledkoch.

Pred turnajom odstúpilo z reprezentácie viacero stabilných hráčov - medzi nimi aj István Bartalis, považovaný za jedného z najlepších maďarských hokejistov.

Zväz: Tréner a hráči musia spolupracovať

Maďarov vedie Kanaďan Don MacAdam. Koncom 80. rokov pôsobil v Detroite Red Wings ako asistent trénera.

MacAdam je zároveň aj odborný riaditeľ Maďarského hokejového zväzu. Funkcie reprezentačného trénera sa ujal minulý rok po tom, čo z rodinných dôvodov odstúpil jeho predchodca Kevin Constantine a nepodarilo sa dohodnúť ani s jedným z potenciálnych nástupcov.

Vo februári tohto roka viedol 73-ročný kouč Maďarov v olympijskej kvalifikácii v Budapešti, kde prehrali s Japoncami a nepostúpili. Dostali však druhú šancu namiesto suspendovaných Bielorusov a predstavia sa v auguste v Bratislave.

Na výroky Vilmosa Gallóa Kanaďan nereagoval. Maďarský hokejový zväz vydal stanovisko, v ktorom sa uvádza: „Všetci členovia maďarskej hokejovej rodiny sú sklamaní zo stredajšej prehry. Výrok Vilmosa Gallóa nebol hodný profesionálneho športovca. Čokoľvek sa stalo v šatni pred stredajším zápasom, je interná záležitosť národného tímu. Trénerský štáb a hráči musia spolupracovať, aby našli východisko z frustrácie spôsobenej touto prehrou.“

Maďari si skomplikovali návrat do elitnej kategórie. V posledných dvoch zápasoch ich čakajú spolufavoriti na postup - Slovinsko a Taliansko.

Situácia je však zamotaná, keďže Slovinci už nečakane prehrali s Kórejčanmi, ale zdolali Talianov a domáci zasa okrem prehry so Slovincami zdolali Japoncov až po predĺžení. Do elitnej kategórie postúpia prvá dva tímy.

MS v hokeji 1-A divízie - 1. máj:


Maďarsko - Rumunsko 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)

Japonsko - Južná Kórea 4:3 (0:1, 2:1, 2:1)

Slovinsko - Taliansko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Maďarskí hokejisti prehrali s outsiderom a v tíme je dusno. Hráč nazval trénera šašom