Zvolen dominuje extralige aj s polovičným rozpočtom

Na lavičke HKM Zvolen vládne po prvom mesiaci extraligy spokojnosť. Mužstvo vedie tabuľku s deväťbodovým náskokom pred Košicami.
Na lavičke HKM Zvolen vládne po prvom mesiaci extraligy spokojnosť. Mužstvo vedie tabuľku s deväťbodovým náskokom pred Košicami. (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|10. okt 2012 o 19:24

V tíme lídra hokejovej extraligy funguje chémia, starší ho potiahnu a mladší sa pridajú.

BRATISLAVA. Desať zápasov, desať víťazstiev. Hokejisti HKM Zvolen vstúpili do nového ročníka Tipsport extraligy s vylepšeným klubovým rekordom a stále ho môžu posunúť ďalej.

Jediný bod stratili v druhom kole, v Žiline vyhrali až po samostatných nájazdoch. V tabuľke vedú s deväťbodovým náskokom pred najväčším favoritom HC Košice.

Mladí nahradili cudzincov

„Môžeme za to vďačiť poctivej robote v letnej príprave, dobrú prácu sa snažíme odvádzať aj teraz,“ hľadal základy víťaznej série tréner Peter Mikula.

„Podarilo sa nám zložiť súdržný kolektív so silným charakterom. Sú v ňom skromní hráči, chcú na sebe pracovať. A čo je dôležité, stále sú pozitívne naladení.“

Po vlaňajšku, keď Zvolen skončil v základnej časti na 7. mieste a v play off dosiahol na semifinále, prišlo v hráčskom kádri k značným zmenám. Rozpočet klubu sa znížil takmer o polovicu.

„Pred cudzími, drahými hráčmi dostali prednosť mladí odchovanci nášho klubu,“ pochvaľoval si zmenu kapitán Lukáš Jurík.

„V mužstve máme domácich srdciarov, aj klíma v tíme je iná. Dávno som to nezažil.“

V utorňajšom zápase so Skalicou (8:3) nastúpilo vo víťaznej zostave šestnásť hráčov, čo vyrástli na zvolenskom zimnom štadióne. Hrialo to aj zástupcov mesta, že ich podpora mládežníckemu hokeju prináša efekt.

Diváci sa zatiaľ nehrnú

Gólový účet v zápase so Skalicou otvoril domáci kapitán a potom sa pripojili hráči z ďalších útokov.

„Sme dobre poskladaní,“ tvrdil Jurík. „Máme zdravé jadro, starší vedia potiahnuť mužstvo a mladí sa pridajú. Funguje chémia. Aj preto sa nám zopár zápasov podarilo obrátiť zo stavu 0:1.“

Zásluhu na vydarenom vstupe do sezóny pripisuje center druhého útoku aj zápasu prvého kola v Košiciach. Zvolenčania zdolali vlaňajšieho finalistu 5:3, naštartovali tím. Odvtedy mu ide karta, aj šťastie sa zvyklo prikloniť na stranu mužstva HKM.

„Napriek víťazstvám vidíme v našom hokeji stále veľa rezerv,“ priznal Jurík. „Snažíme sa zlepšovať hru v našom obranom pásme a stáva sa, že príliš ľahko strácame puky v strednom pásme.“

Hokejistov Zvolena trápi, že aj napriek postaveniu na čele tabuľky sú tribúny domáceho štadióna riedko zaplnené, na Skalicu prišlo 1700 divákov.

Sériu chcú predĺžiť

Lukáš Jurík je v kanadskom bodovaní extraligy s 18 bodmi druhý za Košičanom Marcelom Haščákom a v prvej desiatke sú aj ďalší Zvolenčania Kamil Brabenec, Andrej Podkonický, Michal Chovan.

S obrancami Michalom Juraškom, Jánom Muchom, Petrom Hraškom a brankárom Marekom Šimkom tvoria kostru úspešného mužstva.

„Aj vlani sme boli po dvanástom kole nakrátko na čele extraligy, lenže neskôr prišli zranenia a v tabuľke sme sa prepadli,“ porovnával Jurík. „Teraz máme výraznejší náskok, ale aj tak netreba naše postavenie preceňovať. Do konca základnej časti je ešte ďaleko.“

V piatok sa hrá v Steel aréne ťahák 10. kola Košice - Zvolen. Predĺžia hostia svoju šnúru víťazstiev?

„Keby sme tomu neverili, tak do Košíc ani necestujeme,“ vyhlásil Lukáš Jurík.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Zvolen dominuje extralige aj s polovičným rozpočtom