Zuzulovej chýbal k víťazstvu centimeter

Veronika Zuzulová.
Veronika Zuzulová. (Autor: SITA)
Vojtech Jurkovič|11. mar 2012 o 17:41

Stotina sekundy je najmenší rozdiel, aký zaregistruje časomer v lyžovaní. Slovenskej slalomárke chýbala k jej prvému triumfu v kariére Svetového pohára. Zhruba centimeter.

ÄRE, BRATSLAVA. Predposledný slalom sezóny Svetového pohára pred finálovým vyvrcholením v Schladmingu sa išiel v sobotu vo švédskom Äre, ktoré je tristo kilometrov južne od severného polárneho kruhu. „Aj tak tam deň pred pretekmi pršalo,“ hlásil tréner Timotej Zuzula manažérovi Róbertovi Magátovi.

„V deň pretekov zasa medzi prvým a druhým kolom trať brutálne zmäkla,“ dodal manažér, ktorý je presvedčený, že na ťažšej trati by Veronika vyhrala. „Ľahké nemá veľmi v láske.“

Zuzulová mala v prvom kole najrýchlejší čas, predčasná víťazka malého glóbusu za slalom Marlies Schildová bola druhá so stratou 35 stotín.

„Som nadmieru spokojná, ale po prejazde cieľa to také nebolo. Mala som pocit, že som nešla až tak dobre, lebo mi nevyhovovalo svetlo a nepokojná trať,“ povedala pre televíziu ORF Zuzulová. Druhá Slovenka Barbora Lukáčová s číslom 44 v prvom kole spadla.

Po búrke zaútočilo slnko

V čase štartu druhého kola sa nad Äre a blízkym jazerom strhla snehová búrka s prudkým vetrom. Chvíľu to vyzeralo, že štart sa zruší, ale po pätnástich minútach vyšlo slnko, ktoré sa usilovne pustilo do deštrukcie povrchu trate.

Keď prišlo na rad najlepších desať pretekárok, mnohé z nich si neporadili s nástrahami preborených snehových blokov. Američanka Vonnová spadla, Slovinka Mazeová sa nechala rozhádzať.

Hoci celé Rakúsko čakalo, že Marlies Schildová z druhého miesta zaútočí na vyrovnanie historického rekordu Švajčiarky Vreni Schneiderovej (34 prvenstiev v slalome), sklamaná Marlies ostala na čísle 33 a v Äre po problémoch na trati prišla až na delenom šiestom mieste.

Schildovú porazila Nemka Maria Rieschová, ktorá vlani vyhrala veľký glóbus SP.

Drvivý záver nestačil

„Cítim obrovskú úľavu. V slalome mi to v tejto sezóne veľmi nešlo. Bojovala som aj o to, aby som neklesla pod prvú sedmičku v štartovej pozícii,“ povedal víťazka.

Zuzulová vyrazila na trať dravo, no v prvej tretine stratila malý náskok na Schildovú. V druhej tretine likvidovala už miernu stratu štrnástich stotín. V závere zrýchlila, no chýbala jej ešte jedna. „Napoly som šťastná, napoly sklamaná. Víťazstvo mi opäť ušlo. Atakovala som bránky, ako sa dalo,“dodala Zuzulová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zuzulovej chýbal k víťazstvu centimeter