Zuzulová dostala ponuku z Ruska

Veronika Zuzulová skončila štvrtá v celkovom hodnotení svetového pohár v slalome.
Veronika Zuzulová skončila štvrtá v celkovom hodnotení svetového pohár v slalome. (Autor: SITA/AP)
Vojtech Jurkovič|9. apr 2012 o 19:57

Timotej Zuzula vraví, že na atraktívnu ponuku z Ruska pomaly rezignoval. Z troch úrovní na Slovensku dostal zákaz odísť do tretej krajiny.

BRATISLAVA. Rusko by chcelo, aby na olympiáde v Soči v roku 2014 za ich farby pretekala aj slovenská lyžiarka Veronika Zuzulová. Tá sa práve vrátila zo série pretekov v ruskom stredisku Poljarnyje Zory.

Zuzulová štartovala na štyroch pretekoch dvesto kilometrov južne od Murmanska. Pozvanie dostala už v novembri od šéfky ruskej federácie Svetlany Gladyševovej, bývalej známej zjazdárky. Tá je v úzkom pracovnom vzťahu s prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý v tom čase lyžoval neďaleko.

Verdikty Slovenskej lyžiarskej asociácie v priebehu uplynulej sezóny vyznievali až komicky. Na tlačovke v októbri prezidentka Jana Gantnerová pred viacerými kamerami Zuzulovcom sľúbila, že v prípade odchodu do tretej krajiny im nebude robiť žiadne obštrukcie. Išlo o ponechanie bodov i rebríčkového postavenia. Na zasadnutí predsedníctva asociácie 26. januára však túto žiadosť Zuzulovcom zamietli v hlasovaní.

Zákaz vzápätí prišiel aj od Slovenského olympijského výboru.

„Potom som sa dozvedel, že nie nám povedali aj na ministerstve školstva,“ hovorí Timotej Zuzula.

Ponuka trvá stále

Do Ruska Zuzulovci nemôžu odísť bez súhlasu, hoci ponuka pre nich platí. Sľúbené majú podľa trénera nadštandardné podmienky. Pred olympiádou v Soči 2014 sa tam lyžovanie mobilizuje, Rusi už stiahli amerických, slovinských i rakúskych trénerov a majú záujem aj o pretekársku kvalitu.

„Lenže my sa cítime ako neslobodní otroci, zákaz na tretiu a žiadna diskusia. Lyžiarska asociácia roky len sľubuje nové koncepcie, ale okrem reštrikcií a rôznych smiešnych zámienok sa nič nepohlo.“

Zuzula márne čaká vyvodenie zodpovednosti za neoprávnené rozhodnutia SLA voči reprezentantke. Zároveň apeluje na kompetencie olympijského výboru i ministerstva školstva.

Radšej za Slovensko

Zuzula tvrdí, že on i Veronika by najradšej ostali reprezentovať Slovensko.

„Ale ja naozaj neviem, za kým mám ísť, aby som sa konečne dovolal práva a spravodlivosti. V minulej sezóne dostala Veronika od asociácie absolútne neprávom mesačný dištanc. Čoho sa môžeme dočkať v budúcnosti? Že nás dajú do basy?“ kladie si stále otázky Zuzula.

Trénerská genéza

Húževnatý tréner trochu smutne rekapituluje svoju trénerskú genézu v zrkadle názorov, zväčša oponujúcich.

„Keď mala Veronika pätnásť rokov, nálepkovali ma za tvrdého rasa, ktorý zodiera svoju zverenku a dcéru. Keď mala osemnásť rokov, bol som zlý preto, že som nevychoval ďalšie pretekárky, ktoré by sa boli schopné presadzovať trvalejšie vo Svetovom pohári. Keď má Veronika zrelý vek po 25 rokoch, dožijem sa, že jej bránia pretekať.“

Tréner, ktorý sa v mladosti netajil, že býval kritikom až rebelom, vyzýva zodpovedných na racionálnu diskusiu, čo bude ďalej so slovenským športom a najmä lyžovaním, ktoré sa ho najviac týka.

„Žiaľ, mám pocit, že mnohí sa vyhýbajú prezentovať otvorene svoj názor. Čo si mám myslieť o tom, keď prezidentku asociácie i generálnu sekretárku písomne pozveme na tlačovku, a napriek tomu neprídu. A deň nato zavádzajú ľudí bez argumentov,“ dodal Zuzula.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov