Žreb MS 2006 vo Frankfurte nad Mohanom - súhrn

SITA|6. dec 2003 o 11:33

FRANKFURT NAD MOHANOM 6. decembra (SITA) - V poradí XVIII. majstrovstvá sveta vo futbale sa v termíne 9. júna - 9. júla 2006 uskutočnia v 12 nemeckých mestách (Berlín, Dortmund, Frankfurt nad Mohanom, Gelsenkirchen, Hamburg, Hannover, Kaiserslautern, Kolí

n nad Rýnom, Lipsko, Mníchov, Norimberg, Stuttgart).

Ešte predtým futbalový svet čakajú náročné kvalifikačné boje, tie v africkej a ázijskej zóne sa už v predkvalifikačných kolách rozbehli. V Južnej Amerike už majú mužstvá dokonca odohraných viacero stretnutí kvalifikácie. O 31 postupových miest (Nemecko má ako organizátor účasť istú) sa v približne 900 kvalifikačných zápasoch pobije 197 krajín, z toho v Európe ich bude 51. Na piatkovom žrebe MS 2006 vo Frankfurte nad Mohanom bolo prítomných vyše 3500 hostí a pri televíznych obrazovkách ho sledovalo okolo 150 mil. divákov. Pod taktovkou šéfa organizačného výboru Franza Beckenbauera sa na žrebe zúčastnili také persóny svetového futbalu ako najlepší hráč histórie Brazílčan Pelé, jeden z najlepších hlavných rozhodcov súčasnosti Pierluigi Collina, či súčasný prezident FIFA Sepp Blatter. Z pohľadu Slovenska mal pri žrebe dôležitú úlohu aj šesťnásobný majster sveta v efjednotke Michael Schumacher. Organizátori do slávnostného galavečera investovali cca 3,5 mil. eur.


Piatkový súhrn z nemeckého Frankfurtu nad Mohanom, kde vyžrebovali jednotlivé kontinentálne kvalifikácie o postup na futbalové MS 2006 v Nemecku:

AFRIKA (5 postupujúcich)

II. fáza:

1. skupina: Senegal, Mali, Zambia, Togo, Libéria, Kongo

2. skupina: JAR, Demokratická republika Kongo, Burkina Faso, Ghana, Uganda, Kapverdské ostrovy

3. skupina: Kamerun, Egypt, Pobrežie Slonoviny, Líbya, Sudán, Benin

4. skupina: Nigéria, Zimbabwe, Alžírsko, Angola, Gabun, Rwanda

5. skupina: Tunisko, Maroko, Keňa, Guinea, Malawi, Botswana

Na majstrovstvá sveta 2006 sa kvalifikujú iba víťazi skupín. V piatich šesťčlenných skupinách sa bude hrať systémom doma a vonku.


ÁZIA (4 alebo 5 postupujúci)

II. fáza (8 skupín po 4 tímy, do III. fázy postupujú víťazi jednotlivých skupín):

1. skupina: Irán, Katar, Jordánsko, Laos

2. skupina: Uzbekistan, Irak, Palestína, Taiwan

3. skupina: Japonsko, Omán, India, Singapur

4. skupina: Čína, Kuvajt, Malajzia, Hongkong

5. skupina: Spojené arabské emiráty, Thajsko, Jemen, KĽDR

6. skupina: Bahrajn, Sýria, Kirgizsko, Tadžikistan

7. skupina: Kórejská republika, Libanon, Vietnam, Maldivy

8. skupina: Saudská Arábia, Indonézia, Turkménsko, Srí Lanka

III. fáza:

osem víťazov skupín II. fázy utvorí dve skupiny po 4 tímy (budú hrať systémom každý s každým), dve najlepšie družstvá z obidvoch skupín priamo postúpia na svetový šampionát v Nemecku. Tímy, ktoré sa umiestnili na 3. priečkach v skupine, odohrajú rozhodujúci duel o postup do medzikontinentálnej kvalifikácie so 4. tímom pásma CONCACAF (Severná a stredná Amerika).


CONCACAF - Severná a stredná Amerika (3 alebo 4 postupujúci)

I. fáza:

1. skupina: Grenada - Guayana, víťaz nastúpi proti USA

2. skupina: Bermudy - Montserrat, víťaz nastúpi proti Salvádoru

3. skupina: Haiti - Turks a Caicos, víťaz nastúpi proti Jamajke

4. skupina: Britské Panenské ostrovy - Svätá Lucia, víťaz nastúpi proti Paname

5. skupina: Kajmanie ostrovy - Kuba, víťaz nastúpi proti Kostarike

6. skupina: Aruba - Surinam, víťaz nastúpi proti Guatemale

7. skupina: Antigua a Barbuda - Holandské Antily, víťaz nastúpi proti Hondurasu

8. skupina: Kanada - Belize

9. skupina: Dominika - Bahamy, víťaz nastúpi proti Mexiku

10. skupina: Americké Panenské ostrovy - Svätý Krištof a Nevis, víťaz nastúpi proti Barbadosu

11. skupina: Dominikánska republika - Anguilla, víťaz nastúpi proti Trinidadu a Tobago

12. skupina: Nikaragua - Svätý Vincent a Grenadíny

II. fáza:

Víťazi stretnutí I. fázy vytvoria tri štvorčlenné skupiny (1-4, 5-8, 9-12), kde sa bude hrať systémom každý s každým (doma - vonku). Víťazi a druhé tímy z týchto troch skupín postúpia do III. fázy.

III. fáza:

Šesť postupujúcich tímov z II. fázy budú hrať systémom každý s každým (doma - vonku) a tri najlepšie mužstvá postúpia priamo na MS 2006. Štvrtý tím odohrá rozhodujúci medzikontinentálny duel o postup na svetový šampionát do Nemecka proti 5. tímu z ázijskej kvalifikácie.


CONMEBOL - Južná Amerika (4 alebo 5 postupujúci)

Kvalifikáciu o postup na MS 2006 už v tejto zóne rozohrali. Účinkuje v nej tradične 10 tímov, ktoré sa systémom každý s každým (doma-vonku) pobijú o štyri priame postupové miesta. Piaty tím si v dvojsúboji o postup zmeria sily s víťazom oceánskej zóny.


EURÓPA (13 postupujúcich + Nemecko)

Futbalisti Slovenska sa v európskej kvalifikácii o postup na MS 2006 v Nemecku stretnú v 3. skupine s Portugalskom, Ruskom, Lotyšskom, Estónskom, Lichtenštajnskom a Luxemburskom. Piatková slávnosť spojená so žrebom sa uskutočnila vo Festhalle vo Frankfurte nad Mohanom, meste, kde sídli Nemecký futbalový zväz. Osud Slovákov mali v rukách šesťnásobný šampión v pretekoch MS F1 Nemec Michael Schumacher a elitný taliansky futbalový rozhodca Pierluigi Collina. Schumacher vytiahol z 3. koša lístok s menom Slovenska, holohlavý arbiter potom k Slovákom priradil súpera z druhého výkonnostného koša - Rusko. Súpera z najvyššieho koša - Portugalsko prižreboval Slovákom opäť M. Schumacher. Práve s hostiteľmi budúcoročných majstrovstiev Európy Portugalcami sa tím SR už v ostrej medzinárodnej konfrontácii stretol, a to v kvalifikácii o postup na ME 2000. V tej istej kvalifikácii bojovali Slováci aj proti Lichtanštajnsku, ktoré však bolo súperom SR aj v nedávno skončenej kvalifikácii ME 2004. Proti ďalším dvom účastníkom Euro 2004 - Rusku a Lotyšsku slovenskí futbalisti ešte v kvalifikačnej histórii ani raz nenastúpili. To isté platí aj o ďalších dvoch aktuálnych súperoch - Estónsku a Luxembursku.


I. fáza (8 skupín po 7 resp. 6 tímov)

1. skupina: Česko, Holandsko, Rumunsko, Fínsko, Macedónsko, Arménsko, Andorra

2. skupina: Turecko, Dánsko, Grécko, Ukrajina, Gruzínsko, Albánsko, Kazachstan

3. skupina: Portugalsko, Rusko, Slovensko, Lotyšsko, Estónsko, Lichtenštajnsko, Luxembursko

4. skupina: Francúzsko, Írsko, Švajčiarsko, Izrael, Cyprus, Faerské ostrovy

5. skupina: Taliansko, Slovinsko, Škótsko, Nórsko, Bielorusko, Moldavsko

6. skupina: Anglicko, Poľsko, Rakúsko, Wales, Severné Írsko, Azerbajdžan

7. skupina: Španielsko, Belgicko, Srbsko a Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Litva, San Maríno

8. skupina: Švédsko, Chorvátsko, Bulharsko, Island, Maďarsko, Malta

V európskej kvalifikácii MS 2006 bude účinkovať 51 krajín (po prvý raz sa v európskej zóne predstaví Kazachstan), ktoré sú rozdelené do ôsmich základných skupín - troch sedemčlenných a piatich šesťčlenných. Na svetový šampionát v Nemecku priamo postúpi osmička víťazov jednotlivých skupín a dvaja najlepší z druhých miest v skupinách. O posledné tri miestenky si to v barážových k. o. súbojoch rozdá zostávajúcich šesť mužstiev z druhých miest. Štrnástym európskym účastníkom MS 2006 bude organizátor šampionátu Nemecko.


OCEÁNIA (0 alebo 1 postupujúci)

I. fáza (Austrália a Nový Zéland postupujú priamo do druhej fázy):

1. skupina: Tahiti, Šalamúnove ostrovy, Nová Kaledónia, Tonga, Cookove ostrovy

2. skupina: Fidži, Vanuatu, Papua-Nová Guinea, Samoa, Americká Samoa

II. fáza:

Z dvoch základných skupín I. fázy postúpia po dva tímy, k nim sa pridajú Austrália a Nový Zéland a spolu vytvoria šesťčlennú finálovú skupinu. Dva najlepšie tímy z tejto finálovej skupiny budú hrať medzi sebou baráž o postup do medzikontinentálnej kvalifikácie, kde bude jeho súperom piaty tím juhoamerickej kvalifikácie CONMEBOL. Víťaz tohto dvojzápasu postúpi na MS 2006 v Nemecku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Žreb MS 2006 vo Frankfurte nad Mohanom - súhrn