Žreb baráže o ME 2012: Česi dostali Čiernu Horu

(Autor: SITA/AP)
TASR|13. okt 2011 o 13:52

Estónsko si zahrá proti Írsku, Bosna a Hercegovina s Portugalskom a Turci vyzvú Chorvátov.

KRAKOV. Českí futbaloví reprezentanti nastúpia v baráži o postup na EURO 2012 proti Čiernej Hore, pričom v úvodnom zápase budú mať výhodu domáceho prostredia. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v hoteli Sheraton v poľskom Krakove. Írsko, druhý tím "slovenskej" kvalifikačnej B-skupiny, narazí na Estónsko.

Turecko sa stretne s Chorvátskom a Bosna a Hercegovina si zmeria sily s Portugalskom. Prvé zápasy baráže sú na programe 11., resp. 12. novembra, odvety sa hrajú v spoločnom termíne 15. novembra.

Chorváti, Íri, Portugalci a Česi figurovali pri žrebe medzi nasadenými mužstvami na základe koeficientov vypočítaných z posledných troch kvalifikačných cyklov, príp. finálových účastí na ME 2008 a MS 2010. Česi sa pritom dostali medzi nasadených až vďaka víťazstvu 4:1 v Litve v poslednom zápase kvalifikácie.

Ich súper v baráži Čierna Hora od vstupu na medzinárodnú scénu v roku 2009 dosiahol prvý významný úspech. V ťažkej skupine s Anglickom, Švajčiarskom, Walesom a Bulharskom obsadili Čiernohorci 2. miesto.

Čierna Hora je prijateľný súper, myslí si český obranca Kadlec

Český obranca Michal Kadlec, ktorý bol so štyrmi gólmi najlepším strelcom českého tímu v kvalifikácii, považuje Čiernu Horu za hrateľného súpera.

"Turecko alebo Bosna a Hercegovina by boli asi ťažšími súpermi. Aj keď ani proti Čiernej Hore to nebude ľahké, myslím si, že je to prijateľný súper," povedal Kadlec pre server idnes.cz. Spokojnosť so žrebom aj s poradím zápasov vyslovil Tomáš Sivok.

"V baráži je väčšinou výhodou, keď odvetu hráte doma. My však v poslednom čase hráme lepšie vonku, takže nám to až tak neprekáža, že najprv nastúpime pred domácim publikom."

Tréner Írov pred súbojom s Estónskom: Musíme hrať sebavedomo

Íri dostali v baráži papierovo najprijateľnejšieho súpera, no Estónci vo svojej kvalifikačnej skupine zaskočili Srbov, Slovincov i Severných Írov.

"Veľkým pozitívom je, že prvý zápas odohráme vonku. Estóncov si v žiadnom prípade nemôžeme dovoliť podceniť. Keď sa dokázali z ťažkej skupiny dostať do baráže, určite musia vedieť hrať futbal a majú svoju kvalitu i mentálnu silu."

"Dôležité bude, aby sme hrali organizovane a sebavedomo," povedal pre oficiálnu stránku Írskej futbalovej asociácie tréner Giovanni Trapattoni.

Bosna a Hercegovina, ktorá bude súperom Slovenska v kvalifikácii MS 2014, sa stretla s Portugalskom aj v baráži o MS 2010 a v konfrontácii s Christianom Ronaldom a spol. ťahala za kratší koniec. Chorváti sa budú Turkom snažiť revanšovať za štvrťfinálové vyradenie na EURO 2008.

EURO 2012 odštartuje 8. júna budúceho roka vo Varšave zápasom domáceho Poľska v A-skupine. Dve základné skupiny sa budú hrať v poľských mestách Varšava, Vroclav, Gdaňsk a Poznaň, skupiny C a D privíta Ukrajina (Kyjev, Doneck, Charkov, Ľvov). Finále sa uskutoční 1. júla v Kyjeve.

ico

Žreb baráže

O postup na majstrovstvá Európy 2012 (prvé stretnutia sú na programe 11. a 12. novembra)

Turecko - Chorvátsko

Estónsko - Írsko

Česko - Čierna Hora

Bosna a Hercegovina - Portugalsko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Žreb baráže o ME 2012: Česi dostali Čiernu Horu