Zo zlého chlapčiska Maria je národný hrdina

Peter Fukatsch|29. jún 2012 o 23:13

Národným hrdinom v Taliansku je Mario Balotelli. Záber, ako objíma svoju adoptívnu mamu Silviu na varšavskom štadióne, rozcítil celú krajinu.

BRATISLAVA. Super Mario po stretnutí našiel v hľadisku svoju adoptívnu mamu Silviu. Hodil sa jej do náruče. Prvé jeho slová pre televíziu RAI Sport 1 boli: "Toto víťazstvo patrí mojej matke. Teším sa, že na finále príde aj otec Francesco. Je to najkrajší deň môjho života."

Futbalista Manchestru City s ghanskými koreňmi prízvukoval: "Som Talian, cítim sa ako Talian a budem vždy reprezentovať Taliansko."

Adoptívny syn

Mario Barwuah Balotellli je dieťaťom z "hniezda záchrany". Narodil sa v auguste 1990 v Palerme ghanským imigrantom, ktorí sa ihneď presťahovali na sever do Lumezzane pri Brescii. Rodičia ho dali do nemocnice, nevedeli sa o syna postarať. To dokázali sestričky v špitáli.

V roku 1993 ho adoptovali Silvia a Francesco Balotelliovci z Consecia, tiež blízko Brescie. Mali už tri deti. Dvaja adoptívni bratia Giovanni a Corrado sa stali jeho osobnými manažérmi, starajú sa o jeho kariéru. Sestra Cristina je novinárka v ekonomickom denniku Sole24Ore.

Mariovi v osemnástich dali talianske občianstvo. V šestnástich stretnutiach talianskej dvadsaťjednotky dal šesť gólov.

S futbalom začínal v Lumezzane. Tím z mestečka v Lombardii postúpil kľúčovo jeho zásluhou zo Serie C (štvrtá súťaž) do Prima Divison (druhá liga). Po mladučkom hráčovi siahol milánsky Inter.

Nemecko - Taliansko 1:2

Vynadal aj Mourinhovi

Z veľkej nádeje sa stalo v slávnom klube neposlušné chlapčisko. V milánskom klube poslal do kelu aj také trénerské eso, akým je José Mourinho.

Kouč ho vyhnal z ihriska. Mario si podpálil dom a potom rozhodol derby s AC. Z Interu ho napokon vyhodili. Manchester City ho angažoval za 22 miliónov eur.

Nemecku dal dva góly. Hlavou po senzačnom Cassanovom centri. Potom prišla jeho najlepšia chvíľa. Prebral si krásny dlhý pas od Montoliva a vpálil loptu Neuerovi do pravého horného rohu. Vyzliekol dres, stál v póze supermana.

Taliani ho za „striptíz“ príliš nekritizovali. „Veď to nebol akýsi hlúpy faul. Videli moje svaly a boli spokojní,“ vtipkoval. Tréner squadry Cesare Prandelli je k Balotellinu otcovský.

Keď dal na EURO gól Chorvátom, namiesto oslavy začal, podľa denníka La Gazzetta dello Sport, kričať na trénera. Spoluhráč Leonardo Bonucci mu rýchlo zapchal ústa. Tréner mu odpustí aj výstrelky. Kým ostatní hráči squadry na tréningu robili ťažké cviky, on polihoval na chrbte. Tak ho zachytili fotoreportéri.

Vo finále ešte lepšie

„Nedeľa bude ešte lepšia ako semifinále. V skupine sme ukázali, že vieme hrať proti Španielom. Je úplne jedno, či sa stanem kráľom strelcov, keď Taliansko zvíťazí. A my chceme vyhrať,“ povedal po zápase pre RAI Sport 1 iný Balotelli. Usmiaty, pokorný, bez náznaku agresivity a arogancie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Zo zlého chlapčiska Maria je národný hrdina