Zlatý úspech vlial Lindvaiovi novú krv do vytrvaleckých žíl

Prienik do svetovej špičky. Slavomír Lindvai (vľavo) počas nočnej časti zlatej 24-hodinovky na Taiwane.
Prienik do svetovej špičky. Slavomír Lindvai (vľavo) počas nočnej časti zlatej 24-hodinovky na Taiwane. (Autor: archív)
Sportnet|15. jan 2014 o 00:00

Kalendár Medzinárodnej asociácie ultrabežcov (IAU) je každoročne vyšperkovaný dvoma podujatiami najväčšieho lesku.

Tak bolo pôvodne aj vlani, keď sa svetová elita ultravytrvalcov mala najskôr popasovať s 24-hodinovkou v holandskom Steenbergene, a potom so stovkou kilometrov na pôde juhokórejského ostrova Jeju.

KOŠICE. Už niekoľko rokov si oba termíny v tom kalendári poctivo odškrtáva aj jeden z najlepších slovenských ultrabežcov Slavomír Lindvai (PHaB Titus Košice), ale v minulej sezóne vyšla jeho tréningová drina takmer nazmar, pretože organizácia druhého vrcholu roka (v októbri), majstrovstiev sveta v behu na 100 kilometrov, po troch neúspešných pokusoch nájsť dejisko podujatia, skolabovala.

Už začiatkom roka sa vzdali organizačných práv Juhokórejčania, lebo prišli o generálneho sponzora, po posunutí termínu na november cúvol aj prvý náhradník, juhoafrický Durban, a napokon padol aj hraničný termín (21. december), keď v Dubaji (ďalší náhradník) zistili, že na to nemajú z dôvodov logistiky a časovej tiesne. Po prvýkrát v 26-ročnej existencii IAU sa stalo, že sa jeden z jej svetových šampionátov neuskutočnil.

„Bolo to veľké sklamanie pre všetkých zainteresovaných, ale hlavne pre samotných bežcov, pretože vynaložený tréningový dril vyšiel nazmar,“ vraví Slavomír Lindvai, že sily na obe polovice sezóny si prakticky delil zbytočne.

Nemusí ľutovať

Časť z nich vynaložil na májových majstrovstvách sveta v behu na 24 hodín v holandskom meste Steenbergen, ale trojica reprezentantov, ktorú nominovala Slovenská asociácia ultrabežcov (SAU) veľkú dieru do sveta v krajine tulipánov neurobila.

„Pre zranenie tam František Gallik zo Svitu ani neodcestoval, a Ján Bujňák z Lokomotívy Vrútky odstúpil po odbehnutí 83 kilometrov. Ja som výkonom 220,293 km obsadil 31. miesto.“

A mohol začať s prípravou na svetový šampionát v behu na 100 kilometrov. To, že s tréningom neprestal ani potom, keď sa dozvedel o jeho definitívnom zrušení, dnes Slavomír Lindvai vôbec neľutuje, lebo náhradný program mu priniesol druhý najlepší výsledok v kariére.

Dvadsaťštyrihodinový „International Soochow Ultra-Marathon“ v hlavnom meste Taiwanu Taipei City je len pre vyvolených, a pozvánka naň má doslova cenu zlata (podobne ako na dve ďalšie preteky v Tokiu a Kapskom Meste, ktoré sú zaradené do „Gold“ kategórie podujatí IAU), lebo ju každoročne dostane len päťdesiat najlepších ultrabežcov sveta.

Aby nebolo tak ako vlani

Za poctu, ktorú mu organizátori taiwanského „Gold“ podujatia udelili, sa Slavomír Lindvai odvďačil vynikajúcim výkonom.

„Po desiatom mieste na legendárnom Spartathlone to bol môj druhý prienik do absolútnej svetovej špičky, keď som v mimoriadne silnej konkurencii výkonom 223,603 km (tretí najlepší osobný výkon v kariére - pon. red.) skončil na deviatej priečke a nechal som za sebou aj troch majstrov sveta.“

Takýto úspech vlial štyridsiatnikovi Lindvaiovi novú krv do jeho vytrvaleckých žíl, a už teraz sa mu rozžiaria oči, keď sa pozrie do kalendára IAU na rok 2014.

„Zatiaľ je v ňom potvrdené jedno podujatie, majstrovstvá sveta v behu na 100 kilometrov v lotyšskom meste Daugavpils (31. 8.). O dejisku svetového šampionátu v 24-hodinovke sa ešte rokuje, a pokiaľ viem, tak v hre je Japonsko a USA. Len dúfam, že to nakoniec nedopadne tak, ako minulý rok so svetovým šampionátom v behu na 100 kilometrov...“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Zlatý úspech vlial Lindvaiovi novú krv do vytrvaleckých žíl