Optimizmus u organizátorov. Prinesú rýchlostné preteky poslednú drámu sezóny?

Lara Gutová-Behramiová môže získať ďalšie dva malé glóbusy za zjazd a super-G.
Lara Gutová-Behramiová môže získať ďalšie dva malé glóbusy za zjazd a super-G. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|21. mar 2024 o 07:00

Švajčiari môžu ovládnuť všetky disciplíny okrem slalomu.

BRATISLAVA. Sezónu 2023/2024 zakončia netradične preteky rýchlostných disciplín.

Medzinárodná lyžiarska federácia FIS natiahla finále SP pohára v Saalbachu na dva víkendy. 

Počas prvého víkendy boli na programe technické disciplíny, kde sa rozhodlo o držiteľke veľkého krištáľového glóbusu. Švajčiarka Lara Gutová si vďaka desiatemu miestu v obrovskom slalome zaistila nielen malý glóbus za disciplínu, ale aj celkové prvenstvo. 

V mužskej časti obhájil trofej jej krajan Marco Odermatt. 

Naposledy sa dvaja Švajčiari tešili z veľkých glóbusov pred 36 rokmi, keď v sezóne 1987/88 vyhrali Pirmina Zurbriggena a Michely Figiniovej.  

Finále Svetového pohár v Saalbachu 2024:

Piatok 22.3.
Super-G ženy – 10:00
Super-G muži – 11:30

Sobota 23.3.
Zjazd ženy – 11:15

Nedeľa 24.3.
Zjazd muži – 11:15

/priamy prenos vysielajú stanice RTVS, ČT Sport, Eurosport 1, ORF 1 či Das Erste/

Nie je jednoduché ísť na istotu

V hre však stále sú malé trofeje za zjazd a super-G. Ani v jednej zo súťaží nie je rozhodnuté. Najlepšie východiskové pozície majú Gutová-Behramiová a Odermatt. 

V zjazde má švajčiarska lyžiarka náskok 68 bodov na Stephanie Venierovú a 72 bodov na Corneliu Hütterovú. V super-G je strata druhej Hütterovej 69 bodov a tretej Federici Brignoneovej 74 bodov. 

„Podobne ako v obrovskom slalome, myslím, že si to Lara postráži. Ale treba povedať, že v alpskom lyžovaní vôbec nie je jednoduché ísť na istotu. Veľmi ľahko sa to môže vypomstiť. 

Nájsť správnu mieru rizika a istoty je umenie. Netreba zabúdať, že vo finále boduje len prvých pätnásť pretekárok a aj ostatné lyžiarky sa chcú vo finále predviesť. Hlavne, keď nemajú čo stratiť. 

Stephanie či Cornelia, prípadne Federica musia vyhrať a Lara nesmie zároveň byť do siedmeho miesta a to je dosť podmienok na to, aby to tak vyšlo. 

Pre fanúšikov je len dobré, že ešte nie je rozhodnuté a dramatické predstavenie sa môže začať,“ prezradil v rozhovore pre Sportnet lyžiarsky expert a tréner Karol Král. 

Gutová-Behramiová v kariére získala už štyri malé glóbusy za super-G (2014, 2016, 2021, 2023). Obhajoba by pre ňu bola vôbec prvá v kariére, rovnako ako celkové prvenstvo v zjazde. 

Vplyv zranení

U mužov vedie v oboch disciplínach Odermatt. Najvyrovnanejšia situácia je v zjazde, kde Cyprien Sarrazin stráca 42 bodov. 

Francúz si však pred mesiacom na tréningu v Kvitfjelli poranil lýtko a vynechal preteky v nórskom stredisku. Pred pretekmi zaostával v disciplíne za vedúcim Odermattom len o šesť bodov.

Na zjazdovke Zwölferkogelwek stačí Švajčiarovi tretie miesto na zisk premiérového glóbusu v zjazde. Prispel k tomu aj tvrdý pád a predčasný koniec sezóny Aleksandra Aamodta Kildeho, držiteľa malého glóbusu v tejto disciplíne v predošlých dvoch sezónach. 

Zranil sa v januári počas zjazdu vo Wengene.

Náskok Odermatta v super-G na druhého Vincenta Krichmayera je 81 bodov a tak mu stačí lepšie ako štrnáste miesto. Švajčiar by tak obhájil prvenstvo z minulého roka. 

Marco Odermatt si prebral malý glóbus za obrovský slalom.
Marco Odermatt si prebral malý glóbus za obrovský slalom. (Autor: TSR/AP)

Mínusové teploty

Podmienky v Saalbachu však vôbec nie sú priaznivé. V rakúskom stredisku niekoľkokrát pršalo a hlavnou otázkou bolo, či sneh vydrží aj na preteky rýchlostných disciplín. 

Organizátori však nepretržite pracujú, aby súťaž zachránili. 

„Nasolili sme celý svah zhora až dole a po celej jeho šírke. Budeme potrebovať ešte viac soli,“ reagoval riaditeľ FIS pre rýchlostné preteky Alberto Senegaliese pre denník Blick. 

Prehľad istých víťazov jednotlivých disciplín

Celkové hodnotenieLara Gutová-BehramiováMarco Odermatt
Zjazd – ???, ???
Super-G - ???, ???
Obrovský slalom - Lara Gutová-Behramiová, Marco Odermatt
Slalom - Mikaela Shiffrinová, Manuel Feller

Predpoveď počasia je optimistickejšia ako minulý týždeň. V noci teplomer ukazoval mínusové teploty.

„Podľa správ o počasí nevidím dôvod, prečo by sa nemali konať oba preteky. Som presvedčený, že organizátori to zvládnu. Všetci odvádzajú skvelú prácu,“ uviedol riaditeľ rakúskeho ženského tímu Roland Assinger pre Blick. 

Lyžiari absolvovali úvodné tréningy zjazdu. Vyhrali Kira Weidleová a Stefan Rogentin. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Optimizmus u organizátorov. Prinesú rýchlostné preteky poslednú drámu sezóny?