Lyžiarsky tréner: Mám pocit, že lyžiari sú ako gladiátori, ktorí poskytujú zábavu iným

Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová v cieli nočného slalomu vo Flachau. Malý glóbus za slalom získala Američanka.

Lyžiarsky tréner: Mám pocit, že lyžiari sú ako gladiátori, ktorí poskytujú zábavu iným

Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová v cieli nočného slalomu vo Flachau. Malý glóbus za slalom získala Američanka. (Autor: TASR/AP)
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová v cieli nočného slalomu vo Flachau. Malý glóbus za slalom získala Američanka.
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová v cieli nočného slalomu vo Flachau. Malý glóbus za slalom získala Američanka. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|20. mar 2024 o 09:00

Rozhovor s lyžiarskym trénerom a expertom.

Lyžiarsky tréner a expert KAROL KRÁL často poskytoval odborné znalosti televíznym divákom JOJ Šport počas aktuálnej sezóny Svetového pohára. 

Elitní lyžiari zakončia ročník počas víkendových pretekov v rýchlostných disciplínach v Saalbachu.

V hre sú ešte štyri malé glóbusy za zjazd a super-G. Celkovými víťazmi sa už v predstihu stali švajčiarski reprezentanti Lara Gutová-Behramiová a Marco Odermatt. 

V rozhovore sa dozviete:

  • Prečo ho Shiffrinová prekvapila?
  • Ako hodnotí tretie miesto Vlhovej?
  • Čo si myslí o výpadku Odermatta?
  • Kto získa glóbusy v zjazde a super-G?
  • Prečo sú lyžiari ako gladiátori?

Mikaela Shiffrinová sa vrátila na posledné dva slalomové preteky sezóny. Oba slalomy vyhrala. Čakali ste takýto návrat? 

Návrat Mikaely v pretekoch v Aare je ďalším svedectvom jej majstrovstva, ale aj práce celého jej tímu. Nie je jednoduché odolať pokušeniu vrátiť sa skôr a ustrážiť si veľký krištálový glóbus, ktorý mala právom na dosah a uprednostnila zdravie. 

Prvenstvo po prvom kole v Aare ma prekvapilo, i keď som čakal veľmi slušný výsledok na popredných miestach. V druhom kole už bolo jasné, čo nastane. Rovnako, ako sa to stalo v Saalbachu vo finále Svetového pohára. 

Nie nadarmo sme hovorili, že pri neúčasti Petry Vlhovej, môže porážať len sama seba.

Shiffrinová získala malý glóbus za slalom. Aj napriek zraneniu je Vlhová medzi najlepšou trojicou. O tri body ju predbehla Lena Dürrová. O čom to svedčí? 

Petra bola do zranenia v hre o malý glóbus. Bol by to veľmi tuhý súboj práve s Mikaelou a slalom v Jasnej mal byť tou miskou váh, na ktorú stranu sa tento príbeh preklopí .

Naviac, netreba zabudnúť na druhý slalom v Levi, kde Petra doslova prišla o sto bodov do hodnotenia. Napínavé bolo aspoň na diaľku sledovať, či ostane na druhom mieste po nevydarenej taktickej jazde Leny Dürrovej. 

Keď už to nemala vo svojich rukách, pomohli jej výpadky iných pretekárok a hlavne Zrinka Ljutičová nepriamo odsunula Petru na tretie miesto. 

Finále Svetového pohár v Saalbachu 2024:

Piatok 22.3.
Super-G ženy – 10:00
Super-G muži – 11:30

Sobota 23.3.
Zjazd ženy – 11:15

Nedeľa 24.3.
Zjazd muži – 11:15

/priamy prenos vysielajú stanice RTVS, ČT Sport, Eurosport 1, ORF 1 či Das Erste/

Dvadsaťročná Ljutičová síce v posledných pretekoch vypadla, ale v predchádzajúcich pretekoch ukázala skvelú formu, keď trikrát skončila na pódiu. 

Výborné výkony Zrinky sme hodnotili už minulú sezónu a bolo by skôr sklamaním, keby v nich nepokračovala. Budúcnosť lyžovania nevytvára jedna pretekárka, skôr môže vrátiť chorvátske lyžiarske výsledky tam, kde boli za čias Janice Kosteličovej.

Rozhodlo sa o držiteľke malého glóbusu za obrovský slalom. Brignoneová spravila maximum, preteky vyhrala, ale Gutová-Behramiová si svoju pozíciu skúsene postrážila. Ako ste vnímali vystúpenie švajčiarskej lyžiarky?

Náskok 95 bodov bol pri tak skúsenej pretekárke, akou je Lara, komfortný. Iba náhodné zlyhanie ju mohlo pripraviť o celkové prvenstvo v obrovskom slalome, ako aj v celkovom hodnotení. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Lyžiarsky tréner: Mám pocit, že lyžiari sú ako gladiátori, ktorí poskytujú zábavu iným