Vlhová či Gutová. Čo potrebuje Slovenka, aby predbehla súperku? (matematika)

Lara Gutová-Behramiová a Petra Vlhová majú najväčšiu šancu obsadiť v seriáli SP druhé miesto.
Lara Gutová-Behramiová a Petra Vlhová majú najväčšiu šancu obsadiť v seriáli SP druhé miesto. (Autor: TASR, TASR/AP)
Sportnet|18. mar 2023 o 22:40

Sezóna vyvrcholí v nedeľu obrovským slalomom.

BRATISLAVA, SOLDEU. Kým o víťazke Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní sa rozhodlo už dávnejšie a Mikaela Shiffrinová pridala k veľkému glóbusu aj dva malé za prvenstvo v slalome a obrovskom slalome, súboj o ďalšie priečky je stále otvorený. 

Na druhé miesto v celkovom poradí môže ešte stále poskočiť aj Petra Vlhová.

Obe môžu mať 1185 bodov

Jej šance výrazne zvýšilo víťazstvo v sobotňajšom slalome na finálovom podujatí SP, po ktorom sa dostala na tretiu priečku za Shiffrinovú a Laru Gutovú-Behramiovú. Na Švajčiarku stráca Slovenka pred poslednými pretekmi v sezóne 42 bodov. 

Čo sa musí v nedeľu stať, aby Vlhová obhájila druhé miesto v hodnotení seriálu?

Vo finálových pretekoch SP boduje prvých pätnásť lyžiarok. Ak Lara Gutová-Behramiová skončí v nedeľu na pódiu, niet čo riešiť, Petra Vlhová ju určite nepredbehne.

Ak by Švajčiarka obsadila štvrté miesto, Vlhová by musela preteky vyhrať. To sa jej v tejto sezóne v obrovskom slalome nepodarilo. Najlepšie skončila v Semmeringu - druhá.

Ak by tento výsledok zopakovala aj v Andorre, pred Gutovú-Behramiovú by sa dostala, ak by Švajčiarka neskončila lepšie ako siedma.

Tretia priečka pre Vlhovú by mohla priniesť aj kurióznu situáciu - ak by Švajčiarka obsadila 14. miesto, obe lyžiarky by vo finálnom účtovaní mali 1185 bodov a rozhodoval by vyšší počet víťazstiev v sezóne.

Slovenka dosiahla dve (slalom vo Flachau a Soldeu), Švajčiarka tri (super-G Soldeu a St. Anton, obrovský slalom v Killingtone). 

Ak chce pomýšľať na celkové druhé miesto, najhoršie by Vlhová mohla skončiť v nedeľu piata (pripísala by si 45 bodov), lenže v tom prípade by už švajčiarska súperka musela skončiť mimo Top 15. 

Poradie v SP

1. Shiffrinová

2106 bodov

2. Gutová-Behramiová

1167 bodov

3. Vlhová

1125 bodov

4. Brignonenová

1069 bodov

Švajčiarka naposledy vypadla

Ako vyzerá porovnanie výsledkov v obrovskom slalome v tejto zime? Vlhová v deviatich pretekoch nikdy neskončila horšie ako siedma, okrem druhého miesta dosiahla aj dve tretie a päť štvrtých.

Ale Gutová-Behramiová jazdí v obrovskom slalome v aktuálnej sezóne tiež vynikajúco. Raz vyhrala, dvakrát bola druhá a raz tretia. Naposledy však preteky nedokončila - v Aare vypadla v prvom kole. V priebežnom poradí obrovského slalomu je Vlhová lepšia o štyri body.

Teoreticky by sa mohla na druhé miesto v celkovom poradí prebojovať aj Talianka Frederica Brignonenová. Ale len v prípade, že v nedeľu vyhrá, Gutová-Behramiová nezíska ani bod (skončí mimo Top 15) a Vlhová skončí horšia ako piata.

Prvé kolo obrovského slalomu sa ide od 9.00, druhé od 12.00. Gutová-Behramiová má štartové číslo 2, Petra Vlhová vyrazí na trať piata v poradí a Frederica Brignonenová hneď za ňou.

Ako sa boduje vo finále SP

1. miesto

100 bodov

2. miesto

80 bodov

3. miesto

60 bodov

4. miesto

50 bodov

5. miesto

45 bodov

6. miesto

40 bodov

7. miesto

36 bodov

8. miesto

32 bodov

9. miesto

29 bodov

10. miesto

26 bodov

11. miesto

24 bodov

12. miesto

22 bodov

13. miesto

20 bodov

14. miesto

18 bodov

15. miesto

16 bodov

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová či Gutová. Čo potrebuje Slovenka, aby predbehla súperku? (matematika)