Žirková pokračuje v reprezentácii, zrejme pôjde na šampionát

Zuzana Žirková vpravo. V Turecku zaznamenala jednu zo svojich životných trojok.
Zuzana Žirková vpravo. V Turecku zaznamenala jednu zo svojich životných trojok. (Autor: Judita Čermáková)
SITA|8. máj 2017 o 14:49

Opora Good Angels Košice sa zapojila do prípravy, má chuť na basketbal.

KOŠICE. Skúsená basketbalistka Zuzana Žirková prikývla na ponuku nového trénera reprezentácie Mariana Svobodu zapojiť sa do prípravy na júnový kontinentálny šampionát v Česku (16. - 25. 6.) a ak sa tam napokon skutočne aj predstaví, stane sa slovenskou rekordérkou v počte účastí na ME.

Tridsaťšesťročná ľavoruká combo rozohrávačka tak isto ako Renáta Hiráková štartovala dosiaľ na piatich záverečných turnajoch a nasledujúci v Hradci Králové a Prahe môže byť jej šiesty.

"Je to veľmi pravdepodobné. Priznám sa, že pôvodne som si plánovala po sezóne iný program. Presvedčil ma úprimný záujem vedenia Slovenskej basketbalovej asociácie a troška možno aj dobrý pocit z posledných mesiacov, keď mi basketbal ozaj chutil. Ak s novým trénerom nájdeme rozumný kompromis z hľadiska mojej prípravy, verím, že na majstrovstvách Európy družstvu pomôžem," vyznala sa v rozhovore pre Basket.sk bojnická rodáčka, ktorá stále patrí medzi opory slovenského majstra Good Angels Košice.

Bohatá kariéra

Žirková ešte nemala ani osemnásť a už reprezentovala SR na majstrovstvách sveta žien v Nemecku 1998 (dospelosť dovŕšila až na konci šampionátu), kde pod vedením Natálie Hejkovej nastúpila vo všetkých deviatich zápasoch a za takmer 15 minút na ihrisku dosiahla priemery 3,7 bodu a 2,1 doskoku na jeden duel.

Na svojich premiérových ME v Poľsku 1999 bola ako najmladšia hráčka Hejkovej výberu najlepšou strelkyňou Slovenska v poslednom súboji na šampionáte 6. júna 1999 (v deň svojich 19. narodenín), keď pri prehre v stretnutí o bronz s Ruskom (49:78) nastrieľala 11 bodov.

Slovenky však z Poľska postúpili na olympijské hry do Sydney 2000, kde napokon skončili na peknej 7. priečke. Žirková dosiahla v Austrálii priemery 10,7 bodu a 3,3 doskoku na jeden duel.

Potom v národných farbách štartovala aj na ME vo Francúzsku 2001, Grécku 2003, Lotyšsku 2009 a naposledy Maďarsku 2015.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Žirková pokračuje v reprezentácii, zrejme pôjde na šampionát