Zimný pohár: Víťazný návrat Tibora Cserhalmiho

Víťazná posádka. Tibor Cserhalmi sa po dlhom čase radoval z víťazstva. Úsek Dubník – Zlatá Baňa je jeho srdcovkou.
Víťazná posádka. Tibor Cserhalmi sa po dlhom čase radoval z víťazstva. Úsek Dubník – Zlatá Baňa je jeho srdcovkou. (Autor: Ľuboš Kašický)
Sportnet|27. jan 2017 o 00:00

Druhým kolom bola prešovská rely jazdiaca sa v okolí rekreačného strediska na Sigorde.

PREŠOV. Na štarte sa zišla takmer dvadsiatka posádok, ktoré našli odvahu zajazdiť si v typických zimných podmienkach, aké vládnu na zradnej Rallye Monte Carlo.

Semerád odstúpil z prvého miesta

Dnes však už vieme, že sme sa mýlili, keď sme Medzilaborce prirovnávali k Monte. V Beskydách sa jazdila typická švédska rely a až v Slanských vrchoch nad Prešovom to bolo to pravé Monte Carlo.

Sneh, ľad, asfalt, čierny ľad číhali za každou zákrutou a na haváriu stačila aj drobná nesústredenosť.

Svoje o tom najlepšie vie Josef Semerád, ktorý do súťaže výborne odštartoval a po troch ereskách viedol už o sľubných 34 sekúnd. Zrada ho však dostihla na RS4.

„Celú súťaž sme sa snažili ísť rýchlo, no neriskovať. Tesne pred koncom štvrtej rýchlostnej skúšky sme sa však šmykli na ľade pri výjazde z retardéra a skĺzli do priekopy, ktorú zakrýval sneh,“ opisuje rozhodujúci moment súťaže český pretekár.

„Naše Mitsubishi sadlo na podlahu a pretože tam bolo málo ľudí, ktorí by nám pomohli, tak sme sa nedokázali vyhrabať späť na trať.“

Rozhodla Cserhalmiho Zlatá Baňa

Za Semerádom jazdil druhý Igor Drotár, no vedenie nečakane prevzal navrátivší sa Tibor Cserhalmi.

Rozdiel po druhej sekcii bol pritom stále zvládnuteľných desať sekúnd a tak sa rozhodovalo až pri poslednom kole (dva merané úseky sa jazdili na trikrát).

Hneď na RS5 sa cieľom obaja favoriti prehnali v jednej sekunde. Všetko zostávalo otvorené a rozhodoval posledný prejazd Dubníkom.

Práve na tomto úseku však Tibor zakaždým zrýchľoval a dvanásť sekúnd, ktoré nadelil Igorovi, definitívne rozhodlo o jeho víťazstve.

„Dubník (Zlatú Baňu) mám rád. Je to moja srdcovka,“ tešil sa v cieli vysmiaty Cserhalmi.

„Dnes mi trať pripomínala Monte Carlo, lebo sa striedali mokré, ľadové aj snehové pasáže. Na trati bolo veľa nástrah. Stačilo hocikde brzdiť o sekundu neskôr a už by sa to nedalo vrátiť,“ hodnotil natešený exmajster Slovenska, ktorý by v tejto sezóne mal znova odjazdiť celé majstrovstvá Slovenska. Nepredbiehajme však.

Drotár druhý, Béreš tretí

Na druhom mieste došla legendárna posádka Drotár – Bánoci. „Naším cieľom bolo pódiové umiestnenie a vyhnutie sa akejkoľvek 'krízovke'. To sa nám podarilo, takže sme spokojní,“ zosumarizoval krátko priebeh súťaže Igor Drotár.

Potešením skalných fanúšikov bolo tiež tretie miesto Jozefa Béreša st., ktorého sme na pódiu už dlhšie nevideli.

„Mohol som ísť aj rýchlejšie, no nechcel som riskovať a poškodiť auto. Išli sme samozrejme na čas, no rovnako som chcel potešiť aj divákov, keď stáli okolo trate,“ pripomenul Béreš prečo jeho aj jeho syna Ďodiho, ktorý jazdil iba ako predjazdec, diváci zbožňujú. Lídri predošlej súťaže v Medzilaborciach, Martin Koči a Tomáš Ondrej, neštartovali.

Posledné kolo mini série BMP motorsport Cupu o Zimný pohár je na programe 18. marca v Košiciach, kde sa rozhodne o celkovom víťazovi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Zimný pohár: Víťazný návrat Tibora Cserhalmiho