Ženy majú právo na olympijské výslnie

SITA|18. feb 2010 o 11:51

Spanilá jazda Američaniek a Kanaďaniek, ktoré všetkým svojim doterajším súperkám nastrieľali dvojciferný počet gólov, do ženského hokejového olympijského finále na vancouverskom turnaji vyvolala otázniky nad budúcnosťou tohto ženského odvetvia pod piatimi

VANCOUVER. kruhmi.

"Čítal som vo švédskych denníkoch úvahy nad olympijskou budúcnosťou ženského hokeja, pretože mu chýba dramatickosť a vyrovnanosť, no takéto úvahy v MOV nie sú," ubezpečil hovorca Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Szymon Szemberg a pokračoval:

"Vylúčenie hokeja z olympijských hier je tou poslednou vecou, ktorá by mohla tomuto športu pomôcť. Veď to by ho zničilo. Viete, koľko dievčat sa práve počas týchto hier rozhodne, že sa chcú stať hokejistkami?"

Szemberg spomenul príklad ženského softbalu, ktorý sa MOV v roku 2005 rozhodol vylúčiť z olympijského programu aj preto, lebo suverénne Američanky ťahali šnúru 79 zápasov bez prehry. Pri jeho derniére na ZOH 2008 v Pekingu však triumfovali Japonky. Podobne aj v mužskom hokeji v prvej polovici 20. storočia dominovala podobným spôsobom Kanada. "Musíme zvážiť všetky negatíva tejto rozvojovej etapy ženského hokeja. Bolo by veľmi nečestné brať do úvahy len výšku skóre v jednotlivých zápasoch."

Aj vysoké prehry môžu byť príležitosťou mnohému sa naučiť. "Každý rok, na každých MS, na každých ZOH je vidieť progres krajín, ktoré sú za Kanadou a USA. Ženský hokej prešiel v posledných rokoch veľkým rozvojom na všetkých úrovniach a vo všetkých krajinách," skonštatoval po prehre 1:10 s USA švajčiarsky tréner René Kammerer.

"Keď sa nováčik vo svetovej špičke Slovenky, ktoré inkasovali od Kanaďaniek 18 gólov, vrátia domov a zhodnotia svoju olympijskú skúsenosť, budú presne vedieť, aká je ich konkurencieschopnosť voči elitným tímom. Keby Kanada po dvoch tretinách zvoľnila a vyhrala len o 10 gólov, neurobili by tak Slovenkám žiadnu láskavosť," myslí si

"Je to pre nás veľká česť tu hrať. Učíme sa každou sekundou, každým vhadzovaním, každým striedaním," konštatoval tréner Číňaniek Hannu Saintula po prehre 1:12 s USA.

Ďalším problémom ženského hokeja najmä v európskych krajinách je fakt, že žije výrazne v tieni mužského hokeja.

"Zatiaľ čo v Kanade a USA sa pristupuje k ženskému hokeju s maximálnou vážnosťou zodpovedajúcou mužským programom v tomto športe, v európskych krajinách - vo Švédsku, Fínsku, Rusku, Švajčiarsku či na Slovensku to tak nie je," poznamenal Szymon Szemberg a dodal:

"V týchto krajinách približne 75 - 80% zdrojov určených pre hokej ide mužom. Ženy len paberkujú na tom, čo zostane. Ak sa toto nezmení, ťažko očakávať dramatické zmeny vo výsledkoch ženských turnajov."

Čakanie na lepšie podmienky pre ženský hokej v neamerických krajinách potrvá zrejme dlho, no nemusí byť márne.

"Každý sa smeje Slovenkám, že inkasovali 18 gólov. Ale sú to pre nich len prvé olympijské hry. Toto je pre nich dobrý štartovací bod. Kde budú o 20 rokov, to ukáže čas," konštatuje John Misley z Kanadskej hokejovej federácie.

Počas sobotňajšej prehry 0:18 s Kanadou bola na ľade aj slovenská obrankyňa Barbora Brémová, ktorá je na Slovensku s 263 registrovanými hokejistkami zvyknutá hrať doma pred 40-člennou diváckou kulisou tvorenou väčšinou rodinnými príslušníkmi hráčok. Pre ňu bola kulisa v Canada Hockey Place pred 16 500 divákmi obrovským zážitkom:

"Je to neuveriteľná skúsenosť. Som sklamaná z prehry, no je úžasné nastúpiť proti takým hráčkam, ako je Hayley Wickenheiserová."


pp;rt;mj

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijsk黎eny majú právo na olympijské výslnie