Prekonáva sa každý víkend. Týždeň po víťazstve zabehol Chára ďalší maratón

Zdeno Chára.
Zdeno Chára. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|10. dec 2023 o 23:35

Za osem mesiacov odbehol už šiesty maratón.

BRATISLAVA. Nik nevie, kde sú jeho hranice. Aj ako hokejista šiel spoluhráčom príkladom a v tréningu si vždy pridával. Po skončení kariéry sa dal na maratón a triatlon. Rozbehol sa a nevie sa zastaviť.

V nedeľu zabehol Zdeno Chára šiesty maratón v priebehu ôsmich mesiacov. Vybral si podujatie v Palm Beach na Floride. Vo svojej vekovej kategórii dobehol časom 3:59:17 h na výbornom 5. mieste.

„K maratónom ma priviedla aj zvedavosť,“ povedal Chára pre americké vydanie denníka The Sun. 

„Vždy som bol fanúšikom vytrvalostných športov. V nich sa ľudia pokúšajú posúvať svoje hranice a snažia sa dokázať, čo všetko je možné. Aj ja som to chcel vyskúšať,“ hovoril Chára pred mesiacom pred newyorským maratónom. 

Prvý maratón odbehol víťaz Stanleyovho pohára v apríli tohto roku v Bostone v čase 3:38 h.

Po Bostone štartoval na ďalších troch maratónoch a na každom si vylepšil osobný rekord. Vo Wyomingu sa posunul na 3:27 h, v Portlande na 3:24 h. V polovici októbra na Baystate Marathon v meste Lowell si vytvoril nový rekord – 3:16 h.

Pred mesiacom v New Yorku dosiahol čas 3:19 h. Zatiaľ sa mu podarilo všetky maratón zdolať do štyroch hodín. Posledný na Floride bol najpomalším, no v nedeľu tu bolo celkom teplé počasie (okolo 25 stupňov).

Okrem toho sa Chára postavil na štart maratónu len týždeň po tom, čo zvíťazil vo svojej vekovej kategórii na polovičnom Ironmanovi v Daytone - 1,9 km plávania, 90 km cyklistiky a polmaratón vtedy zvládol za 5:03 h.

Vytrvalostný šport je jeho veľkou vášňou a zdá sa, že je schopný súťažiť aj každý víkend.
Chára má v maratónskych behoch nový cieľ.

Chce dokončiť všetky maratóny zo serie Majors. Sem patrí šesť najväčších maratónov sveta. Na každom z nich štartuje minimálne 38-tisíc bežcov.

Víťaz Stanleyho pohára už z tejto série odbehol dva: Boston a New York. Na dokončenie cieľa mu ostávajú ešte maratóny v Chicagu, Berlíne, Londýne a Tokiu. 

„Najbližšie by som chcel bežať v Londýne. Bolo by skvelé, ak by sa mi podarilo odbehnúť všetky maratóny Majors a bežať v rôznych krajinách a rôznych ročných obdobiach,“ vraví. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Prekonáva sa každý víkend. Týždeň po víťazstve zabehol Chára ďalší maratón