Zdeno Chára: Môj rekord určite padne

Hokejka Zdena Cháru udelila puku rýchlosť 170,43 km/h, čo zodpovedá 105,9 míle/hod.
Hokejka Zdena Cháru udelila puku rýchlosť 170,43 km/h, čo zodpovedá 105,9 míle/hod. (Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič|30. jan 2011 o 21:36

Po dvoch rokoch Slovák Zdeno Chára zlepšil svoj rekord v tvrdosti streľby. Nový je 170,43 km/h, v Montreale v roku 2009 vyhral výkonom 169,62.

Pred rokom sa All star NHL nehral pre nahustený program pred olympiádou vo Vancouvri.

RALEIGH, BRATISLAVA. Do finále individuálnej súťaže v tvrdosti streľby sa dostali najznámejšie firmy: Zdeno Chára z Bostonu a Shea Weber z Nashvillu.

Weber bol po prvom pokuse o 0,7 míle lepší. Pred finálovým vyvrcholením hľadisko RBC Center povstalo a dalo tak najavo svoju podporu Chárovi. Ten vypálil víťazný puk rýchlosťou 170,43 km/h, čo zodpovedá 105,9 míle za hodinu.

„Bolo to úžasné. Ľudia mi dodali extra energiu a patrí im veľká vďaka. Veľmi milé, keď sa vám na súperovom štadióne dostane také povzbudenie. Dlho si to budem pamätať,“ povedal pre nhl.com Chára.

Tridsaťtriročný Slovák Chára, ktorý je zároveň s 206 cm najvyšším hráčom v NHL, sa zúčastnil už na svojom piatom zápase NHL Stars. Po štvrtýkrát vyhral súťaž v prudkosti streľby. Predtým v Dallase 2007, Atlante 2008 a v Montreale 2009.

Hráči boli uvoľnení

Na predchádzajúcom 57. ročníku All Star, ktorý sa hral pred dvoma rokmi v Montreale, Chára prekonal 16 rokov starý rekord Iana Iafrateho výkonom 169,62 km/h.

„Na rekord v takejto konkurencii som hrdý. Je to signál, že každý limit sa dá posunúť. Na Zápase hviezd sú hráči uvoľnení, dovolia si pred divákom veci, ktoré by inak nevideli,“ povedal vtedy Chára. Odvtedy kraľuje v tvrdosti streľby sám.

V Raleigh sa tímy hviezd prvýkrát zostavovali podľa výberu kapitánov Nicklasa Lidströma a Erica Staala.
Chára sa ocitol v tíme Erica Staala, ktorý v súťažiach zručností vyhral nad výberom Nicklasa Lidströma 33:22.

Súťaž v streľbe a Chárova najtvrdšia strela

Chára si myslí, že jeho rekord neostane večný

Chára je presvedčený, že vďaka novým typom hokejok a stále väčšej dynamickej sile ostatných hráčov mu rekord nemusí patriť dlho. „Moje rekordné číslo určite padne, ale netuším, kto a kedy to urobí,“ dodal Chára.
Bývalý kapitán slovenskej reprezentácie, v súčasnosti skaut New York Rangers Oto Haščák (dnes oslavuje 47. narodeniny) analyzuje Chárov strelecký výkon ako optimálne spojenie sily s technikou.

„Na svete je veľa silovo nadupaných typov, no okrem svalov treba vedieť v pravej chvíli nakorčuľovať a hlavne trafiť puk presne, nemlátiť hokejkou do ľadu. Zdeno sa pracovitosťou neustále zdokonaľuje technicky a dokonca ešte stále aj korčuliarsky,“ povedal Haščák.

Iným príkladom technického obrancu so silnou strelou švihom je podľa neho bývalý spoluhráč z Dukly Trenčín Ľubomír Sekeráš. „Hoci nemá extra silový potenciál, je skôr vytiahnutý, má úžasný švih a jeho puky lietajú rýchlo.“

Najdlhšia páka

Chárova bezkonkurenčná výhoda je v tom, že vďaka výške má najväčšiu páku pri streľbe.
Okrem toho sa Chára podľa Haščáka neustále zdokonaľuje v útoku, kde sa približuje čiperným obrancom, ako je Ľubomír Višňovský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zdeno Chára: Môj rekord určite padne