Zaťovič stále verí, že v baráži môžu uspieť

Juraj ZaťovičS košickým turnajom nie je spokojný, Francúzov totiž neporazili.
Juraj ZaťovičS košickým turnajom nie je spokojný, Francúzov totiž neporazili. (Autor: Veronika Janušková)
Marián Špacai|15. júl 2013 o 00:00

Vodní pólisti Slovenska na druhom kvalifikačnom turnaji v Košiciach svoju misiu nesplnili.

Chceli päť výhier, majú štyri. Proti Francúzom siahali aspoň na bod, ale napokon ho neudržali a nevyhli sa tesnej prehre. Postupové nádeje na ME však následným víťazstvom nad Veľkou Britániou udržali.

KOŠICE. V piatok večer sa v Košiciach na kvalifikačnom turnaji o postup na majstrovstvá Európy 2014 všetko sústredilo na šláger medzi Slovenskom a Francúzskom.

Stretnutie prinieslo drámu, aká sa čakala, ale žiaľ, pre našich reprezentantov s nešťastným koncom. Slováci prehrali tesne 9:10 gólom v závere stretnutia.

„Urobili sme veľa chýb v obrane, to si v takomto zápase nemôžeme dovoliť. Nevychádzali nám ani presilovky, nedali sme dva päťmetrové hody. Bolo tam teda viac faktorov, prečo nám ten jeden gól chýbal,“ vrátil sa ku kľúčovému súboju na turnaji kapitán nášho národného tímu Juraj Zaťovič.

Po sklamaní sa skoncentrovali

V sobotu potom už si Slováci zaváhanie proti Veľkej Británii nemohli dovoliť. Briti vystavili svoju vizitku deň predtým remízou proti Francúzsku, ale naši sa koncentrovali a zvíťazili 9:5.

Nezopakovali tak zakopnutie s tým istým súperom z prvého kvalifikačného turnaja, keď s „ostrovanmi“ uhrali len bod po výsledku 5:5.

„Po prehre s Francúzmi sme boli veľmi smutní a sklamaní, ale vedeli sme, že nás čaká ďalší ťažký zápas, keďže Briti ukázali svoju silu proti Francúzsku. Sme radi, že sme to zvládli a ostali sme v hre o postup. Francúzi boli určite ťažkým súperom ako Briti, tí však vedia prekvapiť. Francúzov zaskočili, ale tí si proti nám už potom dali pozor a odohrali dobrý zápas.“

V nedeľu Slováci zavŕšili svoje košické účinkovanie očakávaným bezproblémovým víťazstvom 20:6 nad Moldavskom, ale to už nezachránili ich misiu, keďže doma chceli zdolať všetkých.

„Určite, že o úspechu sa po turnaji nedá hovoriť. Hovorím za seba, ale tak to cítia iste aj ostatní, že sme chceli plný počet bodov. Pozitívne však beriem aj to, že po prehre s Francúzmi sme sa proti Britom zmobilizovali.“

Na Rumunov by si veril

O postup tak budú musieť naši ešte veľmi tuho bojovať. Tretí kvalifikačný turnaj bude v novembri, dejisko ešte nie je určené.

Ak uspejú, čaká ich záverečná baráž o šampionát systémom play-off s mužstvom zo 7. – 12. miesta z vlaňajších ME podľa nasadenia. Keďže však už stratili dosť bodov, vyzerá to tak, že v baráži môžeme skôr očakávať niekoho zo „sorty“ silných protivníkov. „

Je to síce pravda, ale podľa mňa sa v baráži stále dá uspieť. Za priaznivých okolností totiž v nej môžeme dostať ešte Rumunov, čo je v súčasnosti hrateľný súper. Som presvedčený, že proti nim by sme mohli odohrať vyrovnané zápasy a pokúsiť sa prekvapiť,“ nevzdáva to do poslednej chvíle jeden z najskúsenejších v súčasnej reprezentácii, ktorý v uplynulej sezóne hral v Saudskej Arábii a na záver sa vrátil do košického ŠKP Modrí Draci.

Fakty

Slovensko - Francúzsko 9:10 (2:2, 0:2, 3:3, 4:3). Góly: Faměra a Kratochvíl po 3, Zaťovič, Molnár a Bielik po 1 - Marzouki 4, Bodegas 2, Khasz, Laversanne, Peisson a Camarasa po 1.

Slovensko - Veľká Británia 9:5 (2:3, 4:0, 1:0, 2:2). Góly: Zaťovič 4, Molnár 2, Grutka, Ďurík a Mravík po 1 - James 2, O'Regan, Waller a Curwen po 1.

Slovensko - Moldavsko 20:6 (4:1, 5:2, 5:2, 6:1). Góly: Mravík 5, Molnár 4, Ďurík 3, Kratochvíl a Janíček po 2, Polovic, Grutka, Zaťovič a Gašparík po 1 - Rusu 3, Gribanov 2, Drebot 1.

Ďalšie výsledky zo soboty a nedele: Francúzsko - Dánsko 24:6, Moldavsko - Švajčiarsko 14:11, Francúzsko - Švajčiarsko 18:4, Dánsko - Veľká Británia 5:15.

Tabuľka 2. turnaja:
1. Francúzsko 5 4 1 0 81:36 13
2. Slovensko 5 4 0 1 85:32 12
3. Veľká Británia 5 3 1 1 64:35 10
4. Dánsko 5 2 0 3 44:78 6
5. Moldavsko 5 1 0 4 48:85 3
6. Švajčiarsko 5 0 0 5 34:90 0

špa

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Zaťovič stále verí, že v baráži môžu uspieť