Žampa chce v superkombinácii preraziť do prvej desiatky

Adam Žampa na tréningu zjazdu.
Adam Žampa na tréningu zjazdu. (Autor: SITA/AP)
Vojtech Jurkovič|13. feb 2014 o 21:41

V superkombinácii na vlaňajšom svetovom šampionáte v Schladmingu skončil Adam Žampa na trinástom mieste.

BRATISLAVA. Pár týždňov pred olympiádou trénovali bratia Adam a Andreas Žampovci spolu so slávnym chorvátskym zjazdárom Ivicom Kosteličom, ktorý bol na predchádzajúcich dvoch olympiádach v tejto disciplíne strieborný.

Za ochotou vzácneho partnera je ľahko čitateľný dávny kamarátsky vzťah jeho nemenej úspešnej sestry Janice s Veronikou Velez-Zuzulovou. Otec a tréner Žampovcov Tomáš nezabúda na slová vďaky na adresu tímu Zuzulovcov, bez ktorých by sa v zjazdárskom cirkuse sotva zorientovali.

Adamovi Žampovi pred štyrmi rokmi unikla účasť vo Vancouvri o vlások. V piatok zažije olympijskú premiéru spolu s Matejom Falatom. Na štarte bude aj Martin Bendík, ktorý už má v Soči za sebou zjazd.

Chce skrátiť skoky

„Cítim sa super, treba zatiaľ zaklopať. Bude to náročný zjazd na nohy aj celé telo, ale na to bolo treba myslieť v príprave. Pocit zo zjazdu mam lepší ako na začiatku tréningov, i keď som naposledy trošku chyboval v strednej časti trate. Mal som pridlhé skoky. V sobotu pôjdem naplno, dúfam len, že sneh bude držať,“ uviedol pre SME po štvrtkovom poslednom meranom tréningu Adam Žampa. Skončil v ňom na 20. mieste.

Organizátori zareagovali na teplé počasie a štart zjazdu preložili namiesto ôsmej na siedmu hodinu ráno nášho času.

Žampa v tejto sezóne štyrikrát bodoval v pretekoch Svetového pohára, z toho dvakrát v superkombinácii. Vo Wengene bol dvadsiaty deviaty a v Kitzbüheli sedemnásty.

Obhajuje Miller

Favoritmi superkombinácie budú Američania. Veľkým súperom obhajcu Millera v boji o zlato bude jeho krajan Ted Ligety, ktorý v tejto disciplíne zvíťazil v Turíne 2006, ale nedávno vyhral aj v superkombinácii Svetového pohára vo Wengene.

Ak uspeje jeden z týchto Američanov, stane sa prvým mužským športovcom, ktorý získa superkombinačné zlato viac ako raz.

„Verím, že v zjazde získam dostatočný náskok na špecialistov slalomárov,“ povedal Miller po štvrtkovom tréningu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Žampa chce v superkombinácii preraziť do prvej desiatky