ZAJTRA SA ZAČNÚ ME VO FUTBALE

Sportnet|11. jún 2004 o 00:00

Portugalsko očakáva dlhodobejší profit

Podľa zverejnenej štúdie bude Portugalsko profitovať z usporiadania európskeho futbalového šampionátu aj ďalšie roky. Očakáva sa, že krajinu na Iberskom polostrove navštívi počas ME viac ako pol milióna turistov, ktorí by mali priniesť do štátnej pokladnice 262 miliónov eur. Väčšinu z týchto peňazí minú turisti na ubytovanie a jedlo. Takmer všetky hotely v Lisabone a Porte, kde sa odohrá väčšina zápasov, sú dávno obsadené. Štúdia Európskej futbalovej únie (UEFA) ďalej uvádza, že Portugalsku by mali plynúť peniaze aj v budúcnosti na základe tzv. barcelonského efektu. Záujem o katalánsku metropolu rapídne vzrástol po usporiadaní OH v roku 1992. Predpokladá sa, že tento dlhodobejší efekt prinesie Portugalsku 179 až 357 milliónov eur. Portugalsko, najchudobnejšia krajina západnej Európy, minula na usporiadanie ME 650 miliónov eur. (sita)

Cryuff neverí Nemcom

Legendárny holandský futbalista Johan Cruyff podrobil pred EURO 2004 nemeckú reprezentáciu kritike, keď vyhlásil, že od zverencov trénera Rudiho Vollera na šampionát veľa neočakáva.

"Podľa toho čo som videl, Nemci nám nemajú na turnaji čo ponúknuť. Určite nič také, čím by mohli srdce futbalového fanúšika potešiť," mieni bývalý kľúčový hráč "oranjes". Holandsko sa na EURO stretne s Nemeckom v šlágri základnej D-skupiny, kde im bude robiť konkurenciu outsider z Lotyšska a čierny kôň turnaja Česko. "Na rozdiel od Talianov nemá Nemecko vo svojom strede ani jedného skutočne vynikajúceho futbalistu," dodal bývalý špílmacher katalánskej FC Barcelony a vicemajster sveta z rokov 1974 a 1978. (tasr)

Rosickému lopty problémy nerobia

Tvorcovi hry českého národného mužstva Tomášovi Rosickému z bundesligovej Borussie Dortmund nerobia nové lopty Roteiro, na ktoré sa pred EURO v Portugalsku od viacerých európskych futbalistov zniesla spŕška kritiky, žiadne problémy. Pre internetové vydanie idnes.cz dvadsaťtriročný stredopoliar vyhlásil, že Roteiro je síce rýchlejšie ako ostatné typy lôpt, no to práve jemu vyhovuje. "Je to jednoducho iná lopta tým, že je z iného materiálu a s inou povrchovou úpravou. Je rýchlejšia, čo je cítiť najmä pri nakopávaných centroch za súperovu obranu. Mám rád rýchlu kombináciu na jeden až dva dotyky a na toto je Roteiro ideálny," skonštatoval Čech, ktorý ako jediný odohral v prípravných dueloch zverencov trénera Karla Brucknera pred odchodom na ME proti Bulharom a Estóncom celých 180 minút. (tasr)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ZAJTRA SA ZAČNÚ ME VO FUTBALE