Za Tahiti hrali aj traja bratia: hotelový pracovník, účtovník a nezamestnaný

(Autor: SITA/AP)
Peter Fukatsch|21. jún 2013 o 18:24

Na veľkom futbalovom turnaji reprezentačných tímov ešte nikto nevyhral 10:0. Až vo štvrtok Španieli na Pohári konfederácií nad Tahiti.

BRATISLAVA. Rekord vo výške skóre na významnom podujatí držali Maďari, ktorí na MS 1982 zdolali v skupine Salvador 10:1. Fernando Torres dal v stretnutí proti Tahiti štyri góly a zahodil penaltu, David Villa tri, David Silva dva, aj jubilejný desiaty, Juan Mata jeden.

Tréner Vicente del Bosque postavil základnú zostavu prakticky bez hráčov Realu a Barcelony, nastúpili iba Ramos, Albiol (obaja Real) a Villa. V druhom polčase prišli Iniesta a Fábregas (všetci FCB) a Ramos išiel dole.

Španieli vyhrali v poslednom desaťročí všetko, Pohár federácií však nie.

Štatistici už evidujú futbalový Grand Slam z ôsmich častí – ligové a pohárové víťazstvá doma, triumfy v Lige majstrov, európskom Superpohári, vo svetovom Interkontinentálnom pohári, reprezentačných majstrovstvách sveta, kontinentálnom šampionáte a Pohári federácií. Dosiahol ho iba Thierry Henry.

Ak Španieli získajú teraz v Brazílii zlato, pribudnú k nemuCasillas, Valdés, Piqué, Ramos, Busquets, Xavi, Iniesta, Fábregas, Pedro a Villa.

Amatéri z Tahiti nastúpili s tromi bratmi Alvinom, Lorenzom a Jonathanom Tehauovcami. Prví z nich je účtovník, druhý hotelový zriadenec, tretí nezamestnaný, a získali srdcia riodejaneirskej Maracany (76-tisíc divákov!).

Tréner Eddy Etaeta a realizačný tím hrdo spievali hymnu s typickými kvetinovými vencami okolo krku. „To, že sme si získali srdcia brazílskych divákov, je naše veľké víťazstvo,“ cituje kouča španielsky športový denník AS.

Víťazi tiež nešetrili obdivným slovom. Del Bosque hovoril: „Tahiťania boli vznešení protivníci. Hrali poctivo, získali si náš rešpekt. Myslím si, že tento zápas futbal posilnil, nie oslabil.“ Španielsky markíz tak reagoval na kritiku, že mužstvá ako Tahiti nemajú na veľkom turnaji čo robiť.

V druhom zápase Uruguaj zdolal Nigériu 2:1, otvoril si cestu do semifinále. V uliciach brazílskych miest sa stále protestuje proti veľkým výdavkom na šport.

Členovia jedného z tímov vraj uvažujú o odchode z bezpečnostných dôvodov. Hovorili to v rozhlasovej stanici CBS.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Za Tahiti hrali aj traja bratia: hotelový pracovník, účtovník a nezamestnaný