Za Rusko v USA Davydenko, Južnyj, Andrejev a Tursunov

SITA|15. nov 2007 o 16:43

MOSKVA 15. novembra (SITA) - Podľa informácií ruských médií nominoval kapitán "zbornej" Šamil Tarpiščev na finále Davisovho pohára 2007 tenisových reprezentačných tímov mužov štvoricu Nikolaj Davydenko, ...

MOSKVA 15. novembra (SITA) - Podľa informácií ruských médií nominoval kapitán "zbornej" Šamil Tarpiščev na finále Davisovho pohára 2007 tenisových reprezentačných tímov mužov štvoricu Nikolaj Davydenko, Michail Južnyj, Igor Andrejev a Dmitrij Tursunov. Rusko 30. novembra - 2. decembra nastúpi v oregonskom Portlande proti domácemu družstvu USA. Prezident Ruskej tenisovej federácie a člen Medzinárodného olympijského výboru Tarpiščev sa po septembrovom úspechu na lavičke fedcupového tímu (v moskovskom finále 4:0 s Talianskom) môže stať prvým kormidelníkom v histórii, ktorý počas jednej sezóny získa obe najprestížnejšie trofeje. Navyše, Rusko (konkrétne Tursunov a Naďa Petrovová) na prelome kalendárnych rokov uspelo aj na Hopmanovom pohári, takže by mu do kompletnej tohtoročnej zbierky chýbal iba Svetový pohár tímov. V máji v Düsseldorfe však Rusko ani neštartovalo a trofej si odniesli Argentínčania.

Ruský kapitán sa napokon rozhodol vynechať z nominácie extravagantného bývalého lídra svetového rebríčka Marata Safina, ktorý sám po návrate z nevydarenej himalájskej expedície na osemtisícovku Čo Oju opätovne predčasne ukončil svoju sezónu. "Už sme o tom ani nediskutovali. Marat sa zapojil do tréningového procesu až tento týždeň," uviedol Tarpiščev, ale ponechal si otvorené zadné vrátka: "Výber môžem zmeniť bezprostredne pred žrebom a zranenia striehnu na svoju príležitosť. Do úvahy prichádza aj extrémny pokles formy u niektorého z hráčov. V takom prípade by sa Safin mohol stať našou tajnou zbraňou. Ešte by som teda striktne nevylúčil jeho cestu do Portlandu."

Termín na oficiálne zverejnenie nominácií je 20. novembra. Všeobecne panuje predpoklad, že hostitelia vyrukujú s osvedčeným kvartetom Andy Roddick, James Blake a na štvorhru bratia Bob a Mike Bryanovci, hoci dvojičky museli odriecť účasť na Masters Cupe v Šanghaji pre zranenie Mikovho lakťa.

Finále sa uskutoční v hale Memorial Coliseum na tvrdom povrchu typu Premier Court. Viacúčelový stánok s deklarovanou kapacitou 12 888 divákov na zápasy basketbalovej NBA vypredali za pol hodiny. Pre iné dispozície arény na tenis sa do distribúcie dostalo len po 12 000 lístkov na jednotlivé dni zápasu.

"Zborná", ktorá obhajuje vlaňajšie prvenstvo, si 21. - 23. septembra v semifinále v ruskej metropole poradila s nemeckým výberom 3:2, hoci po sobotňajšej štvorhre prehrávala 1:2 a nemala k dispozícii svojho pôvodného lídra Davydenka. Ako je známe, nedávno sa objavili špekulácie o tom, že Nemec Tommy Haas bol otrávený jedlom. Američania postúpili do finále "šalátovej misy" zásluhou göteborského víťazstva 4:1 nad Švédskom. V historickej bilancii vedú nad Rusmi 2:1. Jedinú prehru utrpeli vlani v semifinále na moskovskom Olympijskom štadióne.

Spojené štáty síce vyhrali Davisov pohár v rekordných 31 prípadoch, ale na ďalší úspech čakajú už od roku 1995, keď Pete Sampras doviedol družstvo k triumfu nad Ruskom v Moskve. Memorial Coliseum v minulosti bolo dejiskom daviscupového duelu v roku 1981 (v semifinále s Austráliou 5:0) a 1984 (v rovnakej fáze súťaže proti rovnakému súperovi 4:1). USA naposledy hostili finále v roku 1992. Vo Fort Worthe v Texase sa vtedy Andre Agassi, Jim Courier, spomenutý Sampras a John McEnroe radovali z víťazstva nad Švajčiarskom aj pred zrakom vtedy desaťročného Roddicka, teraz renkingového lídra kádra kapitána Patricka McEnroa.


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Za Rusko v USA Davydenko, Južnyj, Andrejev a Tursunov