Z Liquigasu odchádzajú Saganovi pomocníci

Miloslav Šebela|17. aug 2012 o 20:35

Strata silného sponzora znamená pre Petra Sagana väčšiu zodpovednosť, no aj stratu silných kolegov.

BRATISLAVA. „Bez pomoci tímu by som nedosiahol toľko víťazstiev, koľko mám. Bez nich by bolo z balíka viac únikov a nemuselo by sa podariť všetky pred cieľom dostihnúť,“ vravel Peter Sagan pred odchodom na Tour de France, aký dôležitý je pre neho tím.

Aj vďaka podpore dosiahol vo Francúzsku životný úspech, keď vyhral tri etapy a tiež súťaž šprintérov.

Koniec sponzora

info
Fakty
Liquigas
  • Odišli: Daniel Oss, Dominik Nerz (do BMC), Vincenzo Nibali, Valerio Agnoli, Alessandro Vanotti (Astana), Eros Capecchi, Sylwester Szmyd (Movistar).
  • Prišiel: Matthias Krizek (nováčik)

Liquigasu sa však rozpadáva zostava. Odchod ohlásilo už sedem pretekárov – medzi nimi aj víťaz Vuelty 2010 Vincenzo Nibali, nádejný Eros Capecchi, ale najmä Daniel Oss.

Hlavný sponzor – Liquigas po ôsmich rokoch nepredĺžil spoluprácu s tímom. Do rozpočtu prispieval sumou okolo päť miliónov eur. Čo môže byť približne polovica celého rozpočtu. Náhradu šéf tímu Roberto Amadio doteraz nezískal.

Podľa neoficiálnych informácií by mal rolu hlavného sponzora prevziať výrobca bicyklov Cannondale.

Pre nedostatok financií sa vlani rozpadli napríklad tímy HTC–Highroad a Geox. Z dôvodu stabilizácie financií sa zas zlúčili tímy Radioshack a Leopard.

Saganovci predĺžili

Odchod Daniela Ossa najviac pocíti Peter Sagan. Dvadsaťpäťročný taliansky šprintér odovzdával všetky sily v prospech Slováka. V tomto roku mali identický súťažný program.

„Veľmi mi pomáha pri rozbiehaní šprintov, taktiež ma kryje od vetra, aby som ušetril čo najviac energie a využil ju v správnom čase,“ vravel Sagan. Jeho reakciu na odchod kľúčových pretekárov sa nám nepodarilo získať. Sagan na naše výzvy nereagoval.

S talianskym tímom na jar predĺžil zmluvu až do roku 2014. V tíme s ním ostáva aj brat Juraj.

V tomto roku nazbieral slovenský majster už sedemnásť víťazstiev. Zopakovať to v budúcej sezóne bude veľmi náročné.

Hoci sa zostava tímu oslabila, na druhej strane by to mohlo Saganovi prospieť. Družstvo bude ešte viac závislé od jeho dobrých výsledkov a bude ho musieť ešte viac podporovať. Otázne je, kto z výkonnostne slabších kolegov túto úlohu zvládne.

Okrem Sagana v tíme ostáva skúsený Ivan Basso či Moser Moreno, ktorý má veľmi sľubnú budúcnosť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Z Liquigasu odchádzajú Saganovi pomocníci