Z Bayernu vyhodili trénera Van Gaala

Louis van Gaal v Bayerne skončil.
Louis van Gaal v Bayerne skončil. (Autor: ap)
Ladislav Harsányi|10. apr 2011 o 10:46

Hoci mal z klubu odísť až po sezóne, v Bayerne sa poponáhľali. Trénera poslali na dovolenku a k mužstvu sa už nevráti.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 17.58

BRATISLAVA. Po remíze 1:1 v Norimbergu nespokojnosť bosov Bayernu Mníchov prepukla naplno. V obave, že mužstvo si nevybojuje aspoň účasť v kvalifikácii Ligy majstrov, poslali na dovolenku trénera Louisa van Gaala.

Už niekoľko týždňov bolo známe, že uznávaný holandský tréner od leta pokračovať v klube nebude, hoci zmluvu mal do roku 2012. Ortieľ však tentoraz znel – okamžitý odchod. Stalo sa tak päť kôl pred skončením súťažného ročníka v Nemecku.

Van Gaal bol v Bayerne od 1. júla 2009 a v prvej sezóne dosiahol domáce double (liga plus pohár) a prebojoval sa s tímom do finále Ligy majstrov. Mužstvo koučoval v 95 zápasoch s 58 víťazstvami, 18 remízami a 19 prehrami.

Tréner doplatil na zmenu na poste brankára

„Po 1:1 v Norimbergu a opätovnom poklese na štvrté miesto a nebezpečenstve, že nedosiahneme minimálny cieľ, kvalifikáciu v Lige majstrov, padlo takéto rozhodnutie,“ komentoval klub krok vedenia. Holandský tréner vraj prijal rozhodnutie ako profesionál, bez emócií.

Napätie medzi trénerom a klubovými bosmi sa ťahalo týždne, ak nie mesiace a nespokojnosť rástla. Prezident klubu Uli Hoeness vyčítal trénerovi, že na jar nahradil brankársku jednotku Jörga Butta mladým gólmanom Thomasom Kraftom.

Tréner si však nedal povedať, a paradoxne, sa mu to stalo osudným. Kraft urobil chybu v zápase proti Hannoveru a v dueli s Norimbergom strelil súper gól taktiež po jeho hrúbke. To už si vedenie klubu povedalo – dosť!

Ani hráči za ním nestáli

Hoeness poprel, že za trénerom stáli hráči. „To je rozprávka. Futbal musí byť aj zábavou a v Bayerne to už dlhšie neplatí,“ citujú nemecké médiá šéfa Bayernu.

Popri Gaalovi nechali vypísať dovolenkový lístok aj trénerovi brankárov Fransovi Hoekovi, videoanalytikovi Maxovi Reckersovi a tímovému psychológovi Josovi van Dijkovi.

Vedením tímu poverili doterajšieho asistenta Andriesa Jonkera. „Má jasnú mienku a plán,“ povedal o novom dočasnom šéfovi realizačného tímu predseda prestavenstva klubu Karl­Heinz Rummenigge. Zmena klímy by sa mala prejaviť už v najbližšom zápase proti Bayeru Leverkusen.

Mimochodom, ten trénuje Jupp Heynckes, ktorý bude od leta viesť Bayern.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Z Bayernu vyhodili trénera Van Gaala