Wozniacka ostane svetovou jednotkou do konca roka

Vera Zvonarevová
Vera Zvonarevová (Autor: TASR)
TASR|26. okt 2011 o 17:50

Victoria Azarenková má za sebou na MS WTA v tureckom Istanbule (dotácia 4,9 mil. USD) víťazný vstup.

Ruska Zvonarevová zdolala Dánku Wozniacku. Tá však ostane svetovou jednotkou.

ISTANBUL. Bieloruská tenistka Viktoria Azarenková a Číňanka Na Li úspešne vstúpili do diania na koncoročnom "výberovom" podujatí TEB BNP Paribas WTA Championships v tureckom Istanbule (25. - 30. októbra, celková dotácia 4,9 miliónov USD, tvrdý povrch v hale Sinan Erdem).

Dánka Caroline Wozniacka v stredu prehrala, ale napriek tomu nadobudla istotu, že rovnako ako vlani bude silvestrovať v pozícii jednotky svetového rebríčka. Ruska Maria Šarapovová, ktorá ju ako jediná ešte mohla teoreticky ohroziť, totiž po svojom druhom nezdare odstúpila z turnaja, keď pocítila nedávno zranený ľavý členok. V piatok ju nahradí Francúzka Marion Bartoliová.

Azarenková nasadená ako štvrtá si poradila s Austrálčankou Samanthou Stosurovou, sedmičkou renkingu, jednoznačne dvakrát 6:2. Debutantka medzi elitou v 29 rokoch Na Li nasadená ako piata takisto v základnej Bielej skupine dvojhry prekonala dvojku žrebu Šarapovovú 7:6 (4), 6:4, keď v prvom sete mala manko 2:4 na gemy a neskôr dokonca 0:4 v tajbrejku. V jedinom stredajšom zápase v Červenej skupine, veľmi kvalitnom, šestka MS Vera Zvonarevová z Ruska zdolala Wozniacku 6:2, 4:6, 6:3.

Zvonarevová dominovala na "winnery" 49:13

Najmä v prvom sete si 27-ročná niekdajšia dvojka poradia Zvonarevová počínala bravúrne - okamžite odskočila na 4:0 a už nezaváhala. Ruska neochabovala v ofenzíve, dobre čítala hru a rozdeľovala loptičky, mýlila sa minimálne, počínala si s ľahkosťou a sálala z nej veľká pohoda. V druhej časti nezužitkovala Zvonarevová brejkbal za stavu 2:2, naplno sa jej to vypomstilo ako podávajúcej v desiatej hre. Rýchlo sa však pozviechala a unikla na začiatku rozhodujúceho setu na 2:0. Pri skóre 2:1 si poradila s nepríjemným mankom 0:30. Následne v piatej hre zobrala Wozniackej servis na nulu (4:1) a táto "poistka" jej dobre poslúžila, keďže sama stratila servis v šiestom geme.

Dánke slúžilo ku cti, že sa po rozmetaní jej povestnej defenzívy z úvodu zápasu snažila kontrovať a aspoň občas pritlačiť, aby nedovolila súperke totálne kontrolovať vývoj výmen. Finalistka šampionátu 2010 Wozniacka, ktorá stále čaká na svoju premiérovú veľkú trofej, sa hladko dostala aj na 3:4. V nasledujúcich dvoch gemoch však získala len jeden fiftín. Pri prvom mečbale súperky poslala bekhendovú odpoveď na return do siete. Zvonarevová si ku koncu počínala famózne a nedovolila Wozniackej ani len pomyslieť na zavŕšenie obratu.

"Bol to skvelý zápas. Naše vzájomné súboje vždy bývajú náročné. Som rada, že sa mi podarilo predviesť moju hru. napokon to stačilo na víťazstvo. Už teraz sa teším na vyvrcholenie boja o postup do semifinále," povedala v interview ešte na kurte Zvonarevová, ktorá nastrieľala 49 "winnerov" a urobila rovnaký počet nevynútených chýb, zatiaľ čo zdolaná mala štatistiku len 13 víťazných úderov a 18 zlyhaní. Wozniackej často kritizované opatrníctvo tento raz nestačilo. Dánka zvládla iba 6 zo 14 zákrokov pri sieti, Ruska 15 z 19.

Držiteľka bronzovej medaily z pekinských OH 2008 Zvonarevová, ktorá minulý piatok v moskovskom štvrťfinále nestačila na Dominiku Cibulkovú, sa ujala v bilancii zo vzájomných súbojov s 21-ročnou "severankou" vedenia 5:4. Nadviazala tým na triumf z tohtoročného finále v Dauhe (už len ako radovej súčasti okruhu). Na šampionáte dosiaľ mala s Wozniackou skóre 0:2.

Finalistka MS WTA spred troch rokov zo spomenutej katarskej Dauhy Zvonarevová sa v porovnaní s utorkom, keď nestačila na Češku Petru Kvitovú, prezentovala extrémne zlepšeným výkonom. Ona aj Wozniacka majú istotu 300 bodov a 225 000 USD.

Azarenková piaty raz v rade zdolala Stosurovú, znova bez straty setu

"Cítila som sa dnes skvele a som rada, že sa mi podarilo zachovať si koncentráciu až do poslednej loptičky. Samantha si totiž v závere za nepriaznivého stavu začala chodiť pre údery, počínala si agresívne, padalo jej to tam a ešte to bolo pomerne tesné. Musela som riadne zabojovať. Počas celého zápasu som dobre podávala. Dúfam, že v takýchto výkonoch dokážem pokračovať, prípadne budem hrať ešte lepšie," povedala Azarenková, ktorá na "winnery" mala prevahu 16:11 a pritom urobila polovičný počet chýb v porovnaní so značne nesúrodo vyznievajúcou súperkou (13:26). Renomovaná deblistka Stosurová zvládla iba 5 z 12 zákrokov pri sieti, Bieloruska mala vpredu bilanciu 12 z 15.

Dvadsaťdvaročná šampiónka z minulotýždňového Luxemburgu Azarenková potvrdila, že na úradujúcu víťazku newyorských US Open Stosurovú má recept: zdolala ju aj v piatom vzájomnom zápase a na sety vedie 10:0. Predtým naposledy vynikla vlani v semifinále v Stanforde - 6:2, 6:3.

Nekompromisne ofenzívna, úderovo dostatočne istá a pohybovo aj na sklonku sezóny výbušná Azarenková v prvom sete získala od stavu 1:1 štyri gemy v rade. V tretej hre využila tretí brejkbal, v piatom geme piatu takúto šancu. V druhom dejstve sa na príjme presadila hneď v úvodnom geme a potom aj na 4:1. Sama pritom ako podávajúca pustila Stosurovej iba jedenásť fiftínov (v ôsmich gemoch), z nich dva dvojchybou. Jediný brejkbal vymazala bodom priamo zo servisu. Premenila štvrtý mečbal.

Dvadsaťsedemročnej univerzálke Stosurovej sa výsledkovo a ani herne nepodarilo nadviazať na utorňajší triumf nad Šarapovovou, ktorým upravila hrozivú štatistiku proti tejto rivalke na 1:9.

Azarenková už má istotu 230 bodov do hodnotenia a šeku na 255 000 USD, Stosurová si z Istanbulu neodnesie menej ako 300 bodov a 225 000 dolárov (aj so zarátaním utorňajšieho triumfu).

Bieloruska sa v rokoch 2009 a 2010 na šampionáte ešte v katarskej Dauhe zhodne nedostala do víkendovej vyraďovacej časti, teraz má na MS zápasovú bilanciu 3:4. Semifinalistka spred dvanástich mesiacov Stosurová stojí 3:3. V rokoch 2005 a 2006 sa radovala vo štvorhre po boku Američanky Lisy Raymondovej. Zverenkyňa Davida Taylora v stredu nastupovala s povzbudzujúcou štatistikou 6:1 proti členkám Top 5 v tejto sezóne.

Na Li s prvým víťazstvom od augusta

"Bolo dôležité, že sa mi napriek skóre 2:4 na gemy či stavu 0:4 v tajbrejku predsa len podarilo získať prvý set. Z víťazstva nad Mariou mám veľkú radosť, je to náročná súperka," skonštatovala Na Li, ktorá už má garanciu 230 bodov do hodnotenia a šeku na 255 000 USD, Šarapovová si odnáša 140 bodov a 110 000 dolárov. Číňanka dosiahla svoj prvý zápasový úspech od augustového New Havenu, kde bola v semifinále. Na newyorských US Open aj v Pekingu sa lúčila hneď na úvod.

V prvom dejstve si favorizovaná Šarapová trikrát neudržala náskok brejku vrátane stavu 5:4, pri ktorom podávala na set. V tajbrejku prehrala sedem loptičiek od skóre 4:0. V druhej časti stratila Ruska servis hneď na 0:1 a potom aj v siedmej hre. Následne sa síce sama presadila na príjme (3:5), ale nápor už prišiel prineskoro. Víťazka Roland Garros 2011 Na Li zvládala druhý pokus dopodávať sa k triumfu. V desiatej hre pritom odvrátila dva brejkbaly v rade a neskôr ešte jednu hrozbu.

V bilancii zo vzájomných duelov znížila Ázijčanka na 4:5, pričom ťahá sériu štyroch úspechov, a to bez straty čo i len setu. Nadviazala na semifinálový triumf zo spomenutého tohtoročného parížskeho antukového grandslamového turnaja. Na Li teraz zaostala vo "winneroch" (12:15) a obe urobili po 37 nevynútených chýb, ale v prospech Číňanky rozhodla väčšia efektivita v rozhodujúcich okamihoch: zužitkovala 5 z 8 brejkbalov, zdolaná len 4 z 10.

Šarapovovú trénersky vedie Thomas Högstedt, ktorý pred touto sezónou odišiel z realizačného tímu Na Li a všeobecne sa traduje, že Číňanke to oznámil iba prostredníctvom e-mailu.

Odstúpenie Šarapovovej znamená, že do prehľadu víťaziek šampionátu pre najlepšie v bodovaní Race určite pribudne nové meno. Práve hrdinka ročníka 2004, bola totiž jedinou z ôsmich aktérok v Istanbule, ktorá už triumfovala na MS.

Pre Šarapovovú je značným ospravedlnením absencia zápasovej praxe: 29. septembra si vo štvrťfinále v Tokiu proti Češke Petre Kvitovej vyvrtla nohu a odvtedy až do MS WTA absentovala. Štatistika trojnásobnej grandslamovej víťazky Šarapovovej medzi elitou je 13:7, štartovala piaty raz.

ico

Streda - súhrn výsledkov:

Červená skupina:

Vera Zvonarevová (Rus.-6) - Caroline Wozniacka (Dán.-1) 6:2, 4:6, 6:3 za 139 minút

Tabuľka Červenej skupiny:

1. Kvitová 1 1 0 2:0 12:6 2

2. Wozniacka 2 1 1 3:3 28:29 2

3. Zvonarevová 2 1 1 2:3 22:23 2

4. Radwanská 1 0 1 1:2 13:17 0

Legenda: poradie, hráčka, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Predchádzajúce výsledky: Wozniacka - Radwanská 5:7, 6:2, 6:4, Kvitová - Zvonarevová 6:2, 6:4

Biela skupina:

Na Li (Čína-5) - Maria Šarapovová (Rus.-2) 7:6 (4), 6:4 za 117 minút

Viktoria Azarenková (Biel.-4) - Samantha Stosurová (Aus.-7) 6:2, 6:2 za 78 minút

Tabuľka Bielej skupiny:

1. Azarenková 1 1 0 2:0 12:4 2

2. Na Li 1 1 0 2:0 13:10 2

3. Stosurová 2 1 1 2:2 17:18 2

4. Šarapovová 2 0 2 0:4 16:26 0 - už nebude pokračovať

Legenda: poradie, hráčka, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Predchádzajúci výsledok: Stosurová - Šarapovová 6:1, 7:5

Štvrtkový program (postupne od 16.00 h):

Biela skupina:

Viktoria Azarenková (Biel.-4) - Na Li (Čína-5)

Červená skupina:

Caroline Wozniacka (Dán.-1) - Petra Kvitová (ČR-3)

Vera Zvonarevová (Rus.-6) - Agnieszka Radwanská (Poľ.-8)

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wozniacka ostane svetovou jednotkou do konca roka