Weissovci majú tretí raz nôž na krku

Radoslav Zabavník. Vlani takto bojoval s Aršavinom v Rusku, teraz si to môže zopakovať.
Radoslav Zabavník. Vlani takto bojoval s Aršavinom v Rusku, teraz si to môže zopakovať. (Autor: ap)
Sportnet|30. sep 2011 o 00:00

Matematické kalkulácie pred záverečnými vystúpeniami v B-skupine kvalifikácie EURO 2012 sú mnohoraké. Do úvahy prichádza viac alternatív v otázke priameho postupujúceho i barážistu.

Matematické kalkulácie pred záverečnými vystúpeniami v B-skupine kvalifikácie EURO 2012 sú mnohoraké. Do úvahy prichádza viac alternatív v otázke priameho postupujúceho i barážistu. Možno už viac napovie prvá runda zápasov v ostatnom „dvojkole“. Aký je program? My hostíme 7. októbra Rusov, ktorí vedú skupinu (ešte ich čaká vystúpenie proti Andorre, Arméni hostia Macedónsko a Íri si zmerajú sily s Andorrou i Arménskom).

KOŠICE. Pravdu má tréner Vladimír Weiss, ktorý poznamenal, že naša skupina je najvyrovnanejšia, najdramatickejšia a postúpiť môže hocikto z kvarteta uchádzačov. Pripomenul, že predvídal nástup Arménov, ktorí sa pričinili o zauzlenie situácie.

Bude to vabank

Hráme raz doma a potom vonku (11. októbra v Skopje s Macedóncami). To by nebolo najhoršie, ale po tom, čo sme odbabrali uplynulý domáci zápas s Arménskom po prehre rovnajúcej sa blamáži, nielenže potrebujeme dva razy vyhrať, ale musia nám do kariet zapasovať i niektoré výsledky rivalov. Iba tak by sa mohla otvoriť cestička k radosti. Náš kormidelník zdupľoval tlak na výsledky vetou: „Už neplatí, že my môžeme a oni musia. Musíme my aj naši súperi. Dôraz na úspešné rezultáty sa týka všetkých, takže nemôžeme si nahovárať, že sme iba my vystavení väčšej náročnosti.“ Proti Rusom to bude prvý vabank: Všetko alebo nič. Súperovi možno postačí aj remízka, ale ich tréner Advocaat sebavedome vyhlásil, že do Žiliny príde so svojimi zverencami na budúci týždeň po tri body. Určite si povedal, že keď to dokázali Arméni, prečo by to nemali zvládnuť Rusi. Ťažko hovoriť o nejakej nástrahe pre rivala, lebo po predošlej hladkej prehre sme v horšom psychickom rozpoložení určite my. „Svojim hráčom verím a už niekoľkokrát dokázali, že sa vedia zmobilizovať,“ vyhlásil Weiss. Narážal na predošlú kvalifikáciu, zápas v Poľsku, či vystúpenie na MS v JAR v minulom roku s Talianskom.

Príde odkliatie?

Takže máme tretí raz nôž na krku, hoci je to nadnesené, lebo národiak stále o niečo bojuje, hoci teraz je to vypäté. Po budúcom piatku možno už budeme vedieť, či finiš s Macedóncami bude len formalita alebo sa napätie prenesie na ďalší duel. Zaujímavé je, že slovenský kormidelník pri nominácii trošku zaimprovizoval, keď porušil svoju zásadu a zaradil do menoslovu i Zabavníka, ktorý v nemeckej bundeslige nehráva. Zrejme stavia na osvedčenú ekipu borcov, pričom v obrannej línii si veľa sľubuje práve od tých, ktorí majú skúsenosti s ruským futbalom. Smutne ale vyznieva ďalšia Weissova myšlienka: „Keby som mal postaviť základnú jedenástku z hráčov, čo pravidelne hrajú, tak to nedokážem. Azda iba polovica jednotlivcov by sa našla...“ V tomto smere sú Rusi zjavne pred nami, ale to nič zase neznamená. Výsledok je vždy ukrytý nielen v nohách, ale i hlave a hlavne v srdci. Len by bolo žiaduce, aby sme sa prebudili v koncovke, hoci absencia Vitteka či Šestáka ide proti tejto myšlienke. Šesť gólov na konte (toľko dal Šesták v minulej kvalde) je nesmierne málo, navyše nie je ani jeden hráč, čo by skóroval aspoň dva razy. Bodaj by strelecké odkliatie prišlo na záver cyklu, keď ide o všetko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Weissovci majú tretí raz nôž na krku