Weissa čakajú hektické týždne

Vladimír Weiss na lavičke Slovana.
Vladimír Weiss na lavičke Slovana. (Autor: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)
Ladislav Harsányi|8. aug 2011 o 20:00

Ťahať Slovan v lige, odohrať dôstojné partie proti AS Rím a pripraviť reprezentáciu na rozhodujúcu fázu kvalifikácie. Tréner Weiss si naložil na seba veľa.

BRATISLAVA. V nedeľu viedol Slovan pri svojom trénerskom debute na lavičke belasých proti Spartaku Trnava, v pondelok sa v Rakúsku „zrazil“ s hráčmi reprezentácie. Sedem zápasov v priebehu 21 dní. Tréner Vladimír Weiss si poriadne zakoučuje po tom, ako si k reprezentácii pribral Slovan. Podľa Miroslava Karhana by sa to na národnom nemalo odraziť negatívne. „Myslím si, že sa to dá zvládnuť. Tréner Weiss bude mať ľudí na sledovanie hráčov v zahraničí, navyše nemáme sto adeptov na reprezentačný dres.“ A či neutrpí Slovan? „To ma netrápi,“ vraví s úsmevom Trnavčan Karhan.

Po náročnom auguste (so Slovanom štyri ligové zápasy, dva v Európskej lige, jeden duel s reprezentáciou) čaká Weissa nemenej ľahký september s dvoma mimoriadne dôležitými kvalifikačnými zápasmi reprezentácie (v Írsku a doma proti Arménsku). „Moje miesto je na ihrisku a nie v kancelárii,“ dôvodí, prečo sa takto rozhodol.

Otvorenie belasej kapitoly

„Som spokojný s víťazstvom, bojovnosťou a miestami aj hrou,“ hodnotil Weiss prvé vystúpenie Slovana pod jeho vedením (2:1).

„Verím vízii majiteľa klubu vytvoriť veľký stredoeurópsky klub, s dobrou infraštruktúrou, hráčmi, sponzormi, zázemím. Mojou túžbou je ešte raz účinkovať s tímom v Lige majstrov. Či sa to podarí so mnou, alebo s niekým iným, ukáže budúcnosť,“ rozhovoril sa o slovanistických plánoch.

Mal by mu pomôcť aj široký realizačný tím. „Som zvyknutý pracovať s trinástimi ľuďmi, aj keď viem, je to otázka peňazí.“ Uvedomuje si aj to, že celý realizačný tím reprezentácie do Slovana dotiahnuť nemôže.

Od funkcionárov požaduje doplnenie kádra. „Nie je až taký široký, potrebujeme hráča do každej formácie od brankára po ľavé krídlo, do útoku dvoch,“ vyhlásil. Včera už Slovan jedného získal – na hosťovanie prišiel zo Sparty Miloš Lačný.

Weissovou prioritou v Slovane bude v tejto sezóne obhájiť ligový titul. „Nebude to jednoduché. Určite s nami budú súperiť Trnava, Žilina, Senica, Banská Bystrica... Očakávam, že liga bude oveľa dramatickejšia.“

Hanbu si nechce urobiť ani v Európskej lige proti AS Rím. „Súper má obrovskú silu, ale nemôžete ísť do zápasov s tým, že sa dopredu vzdávate.“

Slovanisti bez protekcie

V nedeľňajšom zápase Slovana s Trnavou nastúpili aj štyria hráči, ktorí sú Weissovi k dispozícii v zápase reprezentácie proti Rakúsku (slovanisti Guédé, Žofčák, Šebo, Trnavčan Procházka). Karhana nepovolal, aby si po náročnom programe oddýchol. Zaujal ho aj ďalší Trnavčan Ladislav Tomaček: „Má vynikajúcu ľavačku. Kde bol ten chlapec osem rokov? Dnes je kandidátom na reprezentačný dres.“

Uvedomuje si, že nie každému sa páči, že SI k reprezentácii pribral aj Slovan. „Hráme dva kvalifikačné zápasy v Žiline a môže to mať aj negatívny dosah. Verím však, že ľudia, ktorí majú radi slovenský futbal a hráčov, budú reprezentácii držať palce a povzbudzovať .“

Tvrdí, že nebude uprednostňovať hráčov Slovana. „Ak budú hrať v Slovane slabšie, nepovolám ich. V tomto smere som čistý a otvorený.

Kluby o trénerskej dvojrole: Nie je to ideálne

Funkcionári klubov Weissovu dvojrolu neodsudzujú. Väčšina by však nesúhlasila s tým, aby ich tréner viedol súčasne ďalší tím.

BRATISLAVA. Trénovať súčasne klub i reprezentáciu je už v dnešných časoch skôr unikát. Dá sa to zvládnuť na sto percent k spokojnosti všetkých strán? Aký majú na to názor funkcionári slovenských corgoňligistov?

„Je to rozporné. Dôležité však je, že oba angažmány sú na Slovensku a s pomocou silného realizačného tímu by sa to dalo teoreticky ustrážiť,“ myslí si generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček. „Ja by som bol skôr za to, aby človek robil jednu vec naplno. Keďže ide o úspech slovenského futbalu, držím Vladimírovi Weissovi palce,“ dodáva.

Čo by robil v prípade, ak by podobná situácia nastala v trenčianskom klube? „Mali sme už takú, keď tréner dvadsaťjednotky Ivan Galád chcel mať za asistenta nášho trénera Adriána Guľu. Aj vzhľadom na to, že sme vtedy hrali o postup, sme s tým nesúhlasili,“ odpovedá Rybníček.

Čo si myslí o Weissových dvoch stoličkách prezident FK Senica Viktor Blažek? „Umožňovala mu to zmluva, tak to treba rešpektovať, aj keď ja ako funkcionár by som takú nikdy nepodpísal. Keď to Slovanu neprekáža, prečo by to malo nám?“ odpovedá.

„Hoci to nie je ideálny stav, zásadný problém v tom nevidím, ligových hráčov si tréner Weiss ustráži a zahraničných má dobre zmapovaných,“ vyslovil sa senický prezident.

Športový manažér MŠK Žilina Karol Belaník má na to takýto názor: „Tréner Weiss mal v zmluve, že môže trénovať popri reprezentácii aj klub, nuž sa takýto vývoj dal očakávať. Stalo sa to realitou. Tréner šiel do rizika, nesie si kožu na trh. Je to jeho rozhodnutie.“

Súhlasili by s takouto dvojitou funkciou pre trénera Žilinčania, ak by sa to dotýkalo ich klubu? „Na takejto úrovni asi nie. Určite to nie je optimálne riešenie. Na isté prechodné obdobie by sa možno dali veci zvládnuť, nie som však presvedčený o tom, že by to dlhodobo mohlo fungovať,“ odpovedal na otázku Belaník.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov