Kde bude Vlhová, EURO a hokejové MS? O šport je medzi kanálmi boj

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|21. dec 2021 o 06:00

Svetové poháre v lyžovaní či futbalovú kvalifikáciu budú vysielať dve stanice.

BRATISLAVA. Fanúšikovia športu pozor. Viete, na ktorom kanáli si môžete pozrieť preteky Petry Vlhovej, na ktorom kvalifikačné zápasy futbalovej kvalifikácie a hokejové majstrovstvá sveta? 

Aj takto by mohol znieť televízny spot na televízny program pre fanúšikov. Ak v minulosti nebola taká nutnosť mať program alebo prehľad toho, kto akú súťaž vysiela, aktuálne by to bola veľmi vítaná pomôcka.

Diváci sa o tom presvedčili už v novembri počas slalomu Svetového pohára vo fínskom Levi. Zo zvyku si pustili RTVS a Petra Vlhová nikde. 

V uplynulých sezónach pravidelne vysielala naživo preteky v alpskom lyžovaní verejnoprávna televízia. Aj s odbornými postrehmi Veroniky Velez-Zuzulovej, odborníkom v štúdiu a reportérom pripraveným v cieli vyspovedať Vlhovú. 

Oba slalomy v Levi Vlhová vyhrala a jej víťazné jazdy mohol naživo sledovať ten, kto si včas naladil a pustil nový športový kanál Joj Šport. Svetové poháre v alpskom lyžovaní si v tejto sezóne podelili RTVS aj Joj Šport.

Časť práv má verejnoprávna stanica, časť komerčná. 

Dva športové kanály

Zorientovať sa pre divákov, ktorý kanál si musia pustiť, ak chcú sledovať obľúbený šport, tím či ligu, je čoraz zložitejšie. 

V minulosti platilo, že gro vysielacích práv na športové prenosy vlastní verejnoprávna televízia. Zápasy národných tímov, domácich súťaží, olympiády aj veľké šampionáty – futbalové i hokejové, mala, až na malé výnimky, RTVS. 

V posledných rokoch však divácky atraktívne športy k sebe stiahli vo veľkej miere súkromné stanice. A z plánu prenosov je zrazu celkom slušné bludisko.

RTVS spustila 20. decembra nový športový kanál. „Máme jednoznačne najviac atraktívnych športových vysielacích práv na najbližšie roky,“ vraví šéf športu v RTVS Matej Hajko.

Je však pochopiteľné, že verejnoprávna televízia nemôže konkurovať komerčným vo všetkom. A v porovnaní s minulosťou vysielacie práva na niektoré podujatia či súťaže už nezískala.

Futbal majú všetci

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Kde bude Vlhová, EURO a hokejové MS? O šport je medzi kanálmi boj