Voľby v Maratónskom klube musia zopakovať

Momentka z predošlých ročníkov MMM.
Momentka z predošlých ročníkov MMM. (Autor: JUDY)
Vladimír Mezencev|10. jan 2017 o 00:00

Decembrová výročná schôdza bola neočakávane búrlivá.

KOŠICE. Jedna jeho časť chce pokračovať v doterajšej ceste, ktorá znamená, napríklad, nepodriaďovať sa vo väčšej miere komercionalizácii Medzinárodného maratónu mieru, čo presadzuje druhá skupina.

Došlo to až k tomu, že obe strany členom tohto občianskeho združenia ponúkli svoje návrhy stanov.

Po búrlivej diskusii sa predbežne – rozdielom jediného hlasu – schválil návrh, ktorý predložili tzv. progresivisti. S podmienkou, že tento návrh musí byť doplnený o pripomienky, ktoré zazneli na výročnom snemovaní a o ďalšie, predložené písomne na sekretariáte MKK. Kvôli týmto stanovám sa uskutoční aj mimoriadne zasadnutie klubu dňa 19. januára.

Správna rada si ihneď po skončení decembrového výročného snemovania zvolila prezidenta Maratónskeho klubu Košice. Na veľké prekvapenie sa ním stal Ján Sudzina, Košičanom skôr známy ako riaditeľ organizácie Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013 a hudobný producent.

Bol však oficiálne zvolený, i keď najtesnejšou väčšinou – a mala to byť uzavretá kapitola. Tieto voľby sa uskutočnili ešte 13. decembra minulého roku.

Na predloženej kandidátke bolo osem mien, ale do Správnej rady MKK sa mohli dostať iba siedmi z nich. Šiesti sa do nej dostali na základe získaného počtu hlasov (Štefan Daňo, Ján Dvonč, Jozef Klink, Branislav Koniar, Ladislav Kucko a Marián Lukáč st.), o siedmom sa rozhodlo v „rozstrele“, pretože Ján Bača a Ján Sudzina získali rovnaký počet odovzdaných hlasov.

V doplnkovom hlasovaní síce Sudzina dostal o dva hlasy viac ako Bača, ale ihneď po vyhlásení výsledkov hlasovania sa verejne vzdal svojho miesta v správnej rade v prospech Baču, riaditeľa odboru vonkajších vzťahov a hovorcu U. S. Steelu.

Sudzina svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že svoje miesto ponúka Bačovi preto, lebo ten zároveň reprezentuje generálneho partnera MMM – U. S. Steel Košice.

Iróniou je, že až v prvých dňoch tohto roku si niektorí členovia MKK a už novozvolení funkcionári do správnej rady uvedomili, že voľby prezidenta Maratónskeho klubu Košice boli v rozpore s platnými stanovami.

Tie v bode 3, písmeno e/ doslova hovoria že: „Správna rada Maratónskeho klubu Košice má 7 členov, spomedzi ktorých sa volí na obdobie 4 rokov predseda a podpredseda Správnej rady MKK, ktorí sa stávajú štatutárnymi zástupcami MKK...“

Takže voľby prezidenta Maratónskeho klubu Košice sa budú musieť zopakovať po mimoriadnom zasadaní všetkých členov MKK.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Voľby v Maratónskom klube musia zopakovať