Na sankčnom zozname EÚ sú aj Fetisov, Karpov či Kuzminovej brat

Ruský biatlonista Anton Šipulin, brat Anastasie Kuzminovej.
Ruský biatlonista Anton Šipulin, brat Anastasie Kuzminovej. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|25. feb 2022 o 16:20

Viacero známych športovcov pôsobí v štátnej Dume.

MOSKVA, BRATISLAVA. Európska únia zaviedla balík sankcií voči poslancom Štátnej dumy Ruskej federácie, ktorí hlasovali za uznanie samozvaných republík Luhanskej ľudovej republiky a Doneckej ľudovej republiky.

Na sankčnom zozname je 351 poslancov. Medzi nimi je aj viacero ruských športových osobností, vrátane Antona Šipulina - brata Anastasie Kuzminovej.

  • dvojnásobný olympijský víťaz v hokeji Vjačeslav Fetisov
  • sedemnásobný medailista z majstrovstiev sveta v biatlone Anton Šipulin
  • šachová legenda Anatolij Karpov
  • olympijský víťaz v zápasení Artur Tajmazov
  • bývalá krasokorčuliarka Irina Rodninová
  • rýchlokorčuliarka Svetlana Žurovová
  • niekoľkonásobný majster sveta v boxe Nikolaj Valujev

Žurovová sankcie zľahčuje

Sankcie zahŕňajú zmrazenie aktív, zákaz poskytovania finančných prostriedkov jednotlivcom a subjektom zaradeným do zoznamu a tiež zákaz vstupu alebo tranzitu cez územie Európskej únie.

Olympijská víťazka v rýchlokorčuľovaní Svetlana Žurovová situáciu zľahčuje.

"Ďalšie sankcie? Ja som pod sankciami od roku 2014. Možno na to len zabudli. Evidentne vôbec nesledujú tie zoznamy, ktoré vydali predtým.

Nijako ma to neovplyvnilo. Do Európskej únie necestujem, majetok v zahraničí nemám," komentovala to pre portál sport24.ru Žurovová.

Šipulin sa dal na politickú kariéru hneď po ukončení tej športovej. V roku 2019 sa dostal do štátnej Dumy ako poslanec za Putinovu stranu Jednotné Rusko.

Kuzminová: Vyjadrovať sa je zbytočné

Kuzminová konflikt na Ukrajine prežíva, no stráni sa vyjadrení. Zrejme aj pre to, že brat je poslancom ruskej Dumy.

"Vyjadrovať svoj názor považujem za zbytočné, lebo aj tak tým nič nevyriešim. Práve naopak, bola by som vďačná, keby sa verejne známe osobnosti nezapájali do 'mediálnej vojny' prezdieľaním akýchkoľvek fotiek, článkov, vyjadrení z jednej, či druhej strany. Lebo tak len hromadia a množia negativizmus, nenávisť a emócie, ktoré nepomôžu situáciu vyriešiť.

Neviem, či si uvedomujú, že práve môžu spôsobiť útoky na ľudí na Slovensku, ktorí mali/majú ruské korene alebo občianstvo, ľudí, ktorí naozaj nemôžu za to, čo sa udialo a čo sa deje. Asi toľko… ďakujem všetkým, ktorí mi rozumejú," napísala trojnásobná olympijská víťazka v komentári na facebooku.

Zaradeniu na zoznam sa vyhol bývalý hokejový brankár a v súčasnosti šéf ruského hokeja Vladislav Treťjak, ktorý sa na hlasovaní nezúčastnil. 

O športových osobnostiach na sakčnom zozname, aj to, že Treťjak nehlasoval, informovala gazeta.ru.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Na sankčnom zozname EÚ sú aj Fetisov, Karpov či Kuzminovej brat