Austrálsku olympijskú superstar zásobujú Slováci. Po veľkých pretekoch im venuje kyticu

Jessica Foxová na lodi Vajda v súťaži kanoistiek na olympijskom kanáli v Paríži.

Austrálsku olympijskú superstar zásobujú Slováci. Po veľkých pretekoch im venuje kyticu

Jessica Foxová na lodi Vajda v súťaži kanoistiek na olympijskom kanáli v Paríži. (Autor: TASR/AP)
Jessica Foxová na lodi Vajda v súťaži kanoistiek na olympijskom kanáli v Paríži.
Jessica Foxová na lodi Vajda v súťaži kanoistiek na olympijskom kanáli v Paríži. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|6. aug 2024 o 15:15

Po olympiáde už majú pre ňu nachystanú novinku.

BRATISLAVA. Čo má dvojnásobná olympijská víťazka Jessica Foxová z Austrálie spoločné s nenápadnou garážou v Šamoríne? Veľmi veľa.

Momentálne azda najväčšia hviezda vodného slalomu, ktorá vyhrala na parížskom kanáli súťaž kajakárok aj kanoistiek, jazdí na slovenských lodiach. Nesú meno rodinnej firmy, ktorú založili pred vyše tridsiatimi rokmi bratia Vajdovci.

Jessica vie, čo chce

Značka Vajda je vo svete kanoistiky na divokej, ale aj na hladkej vode pojem. Aj preto majú Vajdovci prominentných klientov. A 30-ročná Austrálčanka patrí k najlepším.

„Veľmi dobre sa s ňou pracuje, pretože je otvorená a vie povedať, čo chce. Rovnaká bola aj Elena Kaliská alebo zo súčasných špičkových jazdcov napríklad kajakár Jiří Prskavec,“ vysvetľuje jeden zo zakladateľov firmy Marcel Vajda starší.

Foxová jazdí na vajdovkách od začiatku kariéry. S mamou, ktorú ju trénuje, bývajú častými hosťami v servisnom stane slovenskej firny na pretekoch alebo v bratislavskej dielni. Keď Vajdovci vyvinuli špeciálne ženské kanoe, Jessica bola medzi prvými, kto si do neho na vode zakľakol.

René Vajda, Marcel Valjda mladší,  Mathieu Biazizzo (francúzsky kajakár, priateľ Jessici Foxovej), Jessica Foxová a Marcel Vajda starší na večeri v Bratislave.
René Vajda, Marcel Valjda mladší, Mathieu Biazizzo (francúzsky kajakár, priateľ Jessici Foxovej), Jessica Foxová a Marcel Vajda starší na večeri v Bratislave. (Autor: ARCHÍV M.V.)

„Myšlienku vyrobiť kanoe pre ženy nám vnukol Juraj Minčík. Kanoistky totiž dlho jazdili na mužských lodiach. Zhotovili sme menšie, ženské kanoe a poslali sme jej ho kontajnerom do Austrálie, aby si ho vyskúšala,“ dodá Marcel Vajda.

Každý rok dodajú zo Slovenska hviezdnej Austrálčanke po tri canoe a kajaky. V kategórii C1 jazdí na modeli Hype, v K1 na modeli Salto. Časť zo svojej flotily má Foxová v Európe, kde sa koná väčšina vrcholných podujatí vo vodnom slalome a časť si necháva v Austrálii, keďže preprava lodí je náročná.

„Loď nie je večná, opotrebuje sa podobne ako tenisky. Aj Michal Martikán spotreboval za sezónu dve-tri lode. Na veľké preteky chcú mať špičkoví vodáci pripravenú a odskúšanú novú loď, ktorú ide predsa len inak na vide a určitú rolu hrá aj psychologický efekt,“ vraví Vajda.

Po olympiáde v Paríži už majú pre Foxovú nachystanú novinku. Vylepšený model kajaku Salto jej predstavia v Prahe. „Elena Kaliská, ktorá sa chystá na majstrovstvá sveta veteránov, si ho už vyskúšala a bola nadšená, tak uvidíme,“ hovorí Vajda.

Loď zmizla a potom sa našla

Jessica Foxová pochádza z vodáckej rodiny. Kanoistike na divokej vode sa venovali obaja rodičia a jej o tri roky mladšia sestra Noemie vyhrala na parížskej olympiáde v premiére disciplínu kajak kros.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Austrálsku olympijskú superstar zásobujú Slováci. Po veľkých pretekoch im venuje kyticu