Vodní lyžiari na sústredenie do Bieloruska

Sportnet|12. feb 2010 o 00:00

Vodnolyžiarske talenty dnes z Košíc naberú smer Bielorusko. V Novopolocku sa slovenské nádeje zimu čo zimu pripravujú v bazéne.

Reprezentačný tréner vodných lyžiarov za vlekom Alexander Vaško nominoval sedem pretekárov, s výnimkou jedného, všetko Košičanov.

KOŠICE. Vodnolyžiarsky klub Trixen Košice rok čo rok pripravuje pre talenty sústredenie v Bielorusku. Tamojší vlek v bazéne je ideálnou prípravou v čase, keď sa mladí pretekári na vodu inde nedostanú. Juraj Kerpčár, Alexander Vaško mladší, Veronika Cseploová – všetko juniorskí reprezentanti Slovenska dnes cestujú do Novopolocka spoločne s Nikolasom Wolfom, lyžiarom z Piešťan jazdiacim za člnom. No a šancu zdokonaľovať sa v akrobatickej jazde budú mať aj Karin Boříková, Daniel Vaško a Lucka Fedorová, teda deti z klubu Trixen Košice, ktoré sú ešte len vo veku sedem až deväť rokov.

Akrobatickú jazdu trénujú v bazéne

"Do Bieloruska chodievame v zime už viac ako pätnásť rokov. Tréning v bazéne je venovaný nácviku akrobatických prvkov. V bazéne ich natrénujete za ideálnejších podmienok ako na jazere za vlekom. Nehovoriac o tom, že na tréningový proces dozerajú bieloruskí tréneri a tí sú, čo sa týka akrobatickej jazdy, svetovou špičkou," pochvaľuje si reprezentačný tréner Alexander Vaško.

Vlek je v Novopolocku v klasickom 50–metrovom bazéne. Ten nevyužívajú len vodní lyžiari. "Počas našich tréningov sú dráhy vyhradené aj pre plavcov, plutvových plavcov či verejnosť. Ale vodné lyžovanie má v Bielorusku svoje postavenie. V tomto športe je táto krajina úspešná, chodia sa k nim pripravovať aj pretekári z Poľska, Izraela. Ja som najradšej, keď tréningy vedú tamojší tréneri a ja asistujem len ako tlmočník. V Európe je viac bieloruských trénerov, ktorí sú špičkoví odborníci."

V Novopolocku aj preteky

Výprava z Košíc absolvuje 1 200 kilometrov dlhú cestu v dvoch autách. Dva týždne pobudnú v Novopolocku. "Už roky fungujeme na recipročnej báze. Ubytovanie, stravu aj vleky máme zadarmo, hradíme si len cestu s tým, že v lete k nám na oplátku chodia trénovať Bielorusi. Tak ako zvyčajne, aj teraz sa tam uskutočnia i preteky. Vlani na nich štartovalo až 120 lyžiarov, nielen domáci, ale aj Rusi, Ukrajinci, Poliaci, Nemci. Tie dva týždne potom badať počas sezóny. Ak v bazéne chytíte dobré základy, potom máte na čom stavať. Akrobatická jazda je potom našou silnejšou disciplínou. Veď aj Miro Hríbik sa stal majstrom sveta v akrobatickej jazde," podotkol A. Vaško starší, ktorý je aj šéfom Slovenského zväzu vodného lyžovania.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Vodní lyžiari na sústredenie do Bieloruska