Vo finále Svetového pohára sa prvý raz predstavia dve Slovenky

Veronika Velez-Zuzulová môže v St. Moritzi zavŕšiť skvelú sezónu a vybojovať druhé miesto v klasifikácii slalomu.
Veronika Velez-Zuzulová môže v St. Moritzi zavŕšiť skvelú sezónu a vybojovať druhé miesto v klasifikácii slalomu. (Autor: Ján Krošlák - SME)
SITA|15. mar 2016 o 17:26

Zúčastňuje sa ho len dvadsaťpäť najlepších z každej disciplíny. Tento rok budú vo finále Svetového pohára v St. Moritzi štartovať v slalome aj Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová.

SANKT MORITZ. Od stredy do nedele vyvrcholí sezóna Svetového pohára alpských lyžiarov finálovými pretekmi vo švajčiarskom Sankt Moritzi. Zásluhou slalomárok Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej bude mať Slovensko prvýkrát dvojnásobnú účasť na posledných veľkých pretekoch súťažnej zimy. A rovnako premiérovo sa môže Slovenka tešiť z najlepšieho sezónneho výsledku v kariére.

Na malý slalomový glóbus už síce Velez-Zuzulová nedosiahne, ale k dvom bronzovým medailám z hodnotenia najtočivejšej disciplíny z rokov 2008 a 2013 môže pridať striebornú. V priebežnom slalomovom poradí jej patrí druhá priečka. Petra Vlhová je na šiestom mieste.

Program finále SP 2015/2016:

Streda 16. 3.: zjazd mužov (10.00) a zjazd žien (11.30)

Štvrtok 17. 3.: super G žien (10.00), super G mužov (11.30)

Piatok 18. 3.: tímová súťaž (12.00)

Sobota 19. 3.: obrovský slalom mužov (1. kolo - 9.30, 2. kolo - 12.00), slalom žien (1. - kolo 8.30, 2. kolo - 11.00)

Nedeľa 20. 3.: slalom mužov (1. kolo - 8.30, 2. kolo - 11.00), obrovský slalom žien (1. kolo - 9.30, 2. kolo - 12.00)

"Je vždy veľká česť dostať sa na finálové preteky Svetového pohára, lebo to nie je pre všetkých. Pretekáme v jeden deň s mužmi a atmosféra tam býva úžasná," vravela Velez-Zuzulová po nedávnom treťom mieste v slalome v Jasnej.

"Na konci sezóny sa vždy stretnú všetci ľudia, ktorí v lyžovaní čosi znamenajú. Po pretekoch príde na rad už aj zábava a celé je to akési uvoľnenejšie. Budem sa snažiť dať do toho zvyšky síl, aby som sa na konci tešila z dobrého výsledku."

Veronika Velez-Zuzulová naposledy obsadila tretie miesto v slalome v Jasnej.

Veronika má isté pódiové umiestnenie! V takmer perfektnej jazde skončila na druhom mieste, no fenomenálna Mikaela Shiffrinová dojazdila do cieľa druhého kola s obrovským náskokom a odsunula ju na konečné 3. miesto so stratou 2.77 sekúnd. Petra Vlhová skončila na skvelom 9. mieste so stratou 4 sekúnd.Gratulujeme!

Posted by Šport v RTVS on 6. marec 2016

Účasť vo finále SP nie je automatická, ale za odmenu. Právo štartu má iba prvých dvadsaťpäť žien a mužov v predmetnej disciplíne vo Svetovom pohári plus úradujúci majstri sveta medzi dospelými aj juniormi. A tiež tí alpskí lyžiari, ktorí vo vrcholiacej sezóne dosiahli v súčte výsledkov SP minimálne 500 bodov.

Boduje sa iba prvých pätnásť priečok v cieli.

Finálový týždeň Svetového pohára nebude mať toľko dramatických zápletiek, ako by sa možno vopred očakávalo. Držiteľmi hlavných ocenení - veľkých glóbusov za celkový triumf vo Svetovom pohári - sa už v predstihu stali Rakúšan Marcel Hirscher a Švajčiarka Lara Gutová.

hirscher_r6843_res.jpeg

Marcel Hirscher vyhral Svetový pohár piaty raz za sebou. FOTO - SITA/AP.

Fenomenálny Hirscher si okrem piateho veľkého glóbusu sezónne privlastnil aj triumf v obrovskom slalome. Isté je aj to, že víťazom hodnotenia slalomu sa prvýkrát stane Nór Henrik Kristoffersen.

Medzi ženami majú istotu malých glóbusov historická líderka v počte víťazstiev v pretekoch SP Američanka Lindsey Vonnová (zjazd) a Švédka Frida Hansdotterová (slalom). Z toho vyplýva, že bojovať sa ešte bude o štyri malé glóbusy - mužský v zjazde a super G a ženské v super G a obrovskom slalome.

Paradoxné je, že glóbusy za mužský zjazd, resp. ženský super G môžu stále získať aj pretekári, ktorí už majú pre zranenia dávno po sezóne - Nór Aksel Lund Svindal a Američanka Lindsey Vonnová.

vonn_r2790_res.jpeg

Hoci Lindsey Vonnová pre zranenie predčasne ukončila sezónu, stále môže získať malý glóbus aj za Super G. FOTO - SITA/AP.

V super G mužov má najbližšie k sezónnemu triumfu Nór Aleksander Aamodt Kilde a v ženskom obrovskom slalome Rakúšanka Eva-Maria Bremová.

Hodnotenie alpskej kombinácie (len s troma pretekmi v kalendári) sa uzavrelo ešte pred finále SP. Víťazmi sa stali Francúz Alexis Pinturault a Švajčiarka Wendy Holdenerová.

Súčasťou finálového týždňa SP býva tradične aj piatková súťaž družstiev, kde sa nerozdávajú body do SP jednotlivcov, ale ide viac o prestíž.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Vo finále Svetového pohára sa prvý raz predstavia dve Slovenky