Vo finále Stanleyho pohára Tampa prehráva 2:3

TASR|4. jún 2004 o 06:33

Calgary 4. júna (TASR) - Hokejisti Tampy Bay Lightning prehrali v piatom stretnutí finále play off NHL s Calgary Flames 2:3 po predĺžení a celkový stav ...

Calgary 4. júna (TASR) - Hokejisti Tampy Bay Lightning prehrali v piatom stretnutí finále play off NHL s Calgary Flames 2:3 po predĺžení a celkový stav na zápasy je tiež 2:3. Šiesty súboj sa v nedeľu začína opäť o 2.00 SELČ, séria sa sťahuje na ľad kanadského tímu a plamene majú možnosť využiť mečbal na zisk trofeje po 15 rokoch.

V piatom zápase dostal opäť dôveru Slovák Martin Cibák a najmä v prvej polovici zápasu sa za ňu odmenil výkonom i asistenciou pri vyrovnávajúcom góle na 1:1. Bol to jeho prvý bod v kariére play off NHL. Nastupoval často s hviezdnym Martinom St. Louisom a vôbec obaja tréneri porobili solídne rošády v zloženiach dovtedy viac-menej stabilných formácií. Nemenila sa však zaujímavá genéza finálovej série, keď nepárny zápas vyhrali znovu Flames a opäť uspelo mužstvo, ktoré vsietilo prvý gól.

TAMPA BAY - CALGARY 2:3 (1:1, 0:1, 1:0 - 0:1) po predĺžení

Góly: 20. St. Louis (CIBÁK, Dingman), 41. Modin (Richards, Andreychuk) - 3. Gelinas (Lydman, Montador), 26. Iginla, 75. Saprykin (Iginla, Nilson). Vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Brankári: Chabibulin - Kiprusoff, strely na bránku: 28:36, rozhodcovia: McCreary, Walcom - Driscoll, Scapinello, 22.426 divákov. Stav série: 2:3.

Tampa: Chabibulin - Cullimore, Sarich, Kubina, Sydor, Boyle, Pratt - Fedotenko, Lecavalier, Afanasenkov - Andreychuk, Taylor, Roy - St. Louis, Richards, Modin - Clymer, Cibák, Dingman.

Calgary: Kiprusoff - Warrener, Ference, Regehr, Leopold, Montador, Lydman - Donovan, Nilson, Gelinas - Iginla, Conroy, Simon - Saprykin, Yelle, Lowry - Clark, Kobasew, Oliwa.

Už v tretej minúte po faule Modina využil presilovku Gelinas, keď tečoval strelu Lydmana, Fína, ktorý po zranení v treťom zápase série 1. kola proti proti Vancouveru opäť posilnil svoje mužstvo. Vzápätí sa bekhendom takmer vyznamenal Cibák, ale oveľa väčšie šance mali na druhej strane Iginla a Simon. Brankár Chabibulin sa na nich rozchytal a to bolo pre domácich šťastie, lebo celú prvú tretinu mali Flames výraznú prevahu v dôraze, osobných súbojoch i v dynamike prechodu do útoku. Po deštruktívnej defenzíve nebolo ani stopy a keďže pre Ligntning je kreativita vlastná, hral sa otvorený a výborný hokej. V polovici tretiny Lecavalier v čistej šanci medzi kruhmi Kiprusoffa neprekvapil a potom prišli opäť chvíle ruského brankára, ktorý po hrúbkach v netrpezlivej rozohrávke svojich kamarátov hasil pred Yellom i Clarkom. V poslednej minúte prvej časti si St. Louis vymenil v pásme puk kolmo s Cibákom, Slovák ho pri mantineli udržal a líder Tampy zasunutím puku spoza bránky pomohol svojmu menej skúsenému spoluhráčovi k prvej asistencii v jeho kariére play off NHL.

Aj v úvode druhého dejstva tím Calgary na svojho protivníka vyletel, Simon trafil žŕdku a herná prevaha hosťujúceho mužstva neustávala. Iginlova dorážka v jasnej pozícii nedostala zelenú od Chabibulinovho zázračného semaforu. Odohrávalo sa najatraktívnejšie divadlo v doterajšom priebehu série, domáci Modin sa nepresadil po krásnej kombinácii so St. Louisom a v protiútoku po Conroyovom krížnom pase vo vyloženej šanci Iginla opäť neprekonal fantasticky chytajúceho ruského "cára Nikolaja". Z trónu sa ho kapitánovi Flames podarilo zosadiť až v 36. minúte a to úplne nečakane. Po smoliarsky vyvrcholenom tlaku domácich v útočnom pásme sa najpálivejší hrot plameňov dostal do kontry, Sydor ho zónoval školácky a Iginla prekvapil Chabibulina prudkým švihom z mierneho uhla od mantinelu. Ochranca domácej svätyne sa však rýchlo otriasol a eliminoval ďalšie závažné situácie po jedovkách Donovana a Simona. Hostia v tejto tretine prestrieľali svojho súpera 14:3.

V 37. sekunde tretej časti využili domáci presilovku, keď optimálny spätný Richardsov pas pred bránku pohotovo zakončil Modin. Dingman v nájazde dvoch na jedného voľnému Cibákovi neprihral a to už medzitým Tampa vytvorila neúprosný tlak. Hostia takmer 10 minút nevystrelili do priestoru bránky, ale postupne hru vyrovnávali. V 50. minúte predviedli nádhernú akciu Lecavalier s Richardsom a St. Louisovi poskočil puk v momente zakončenia pred odkrytým rohom bránky. V 55. minúte po nedorozumení domácich v strednom pásme útočníci Calgary nevyužili prečíslenie troch na jedného a tri minúty pred klaksónom z dobrej krídelnej pozície Richards napálil priamo do Kiprusoffa. Vzápätí floridská elita vytvorila pred fínskym brankárom takmer gólový závar a záverečné okamihy základnej 60-minútovky patrili obojstranným myšlienkam na predĺženie.

V 3. minúte predĺženia Lecavalier v páde mieril vedľa. Po piatich minútach ten istý muž a Richards tesne za sebou spálili tutovky a unikajúci Iginla po sólokreácii vystrašil Chabibulina. Hral sa príťažlivý "hore-dole" hokej, v 70. minúte St. Louis ideálne nabil Dingmanovi a na dorážku ešte striehol Cibák. Iginla v ďalšom striedaní vo veľkých šanciach dvakrát neuspel. Hráči Calgary mali čoraz viac navrch fyzicky, vyhrávali osobné súboje a po tlaku kombinovanej formácie Saprykin v skrumáži nalepený na brankára Tampy na dvakrát dotlačil puk za jeho chrbát. Rozhodol tak o tom, že kanadský klub má veľkú šancu prevziať cez víkend štafetu šampióna po 15 rokoch na vlastnom ľade.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Vo finále Stanleyho pohára Tampa prehráva 2:3