Vo finále MS žien sa stretnú futbalistky USA a Japonska

SITA|14. júl 2011 o 15:46

Do finále VI. majstrovstiev sveta postúpili reprezentácie USA a Japonska. O bronz si zahrajú výbery Švédska a Francúzska.

MÖNCHENGLADBACH/ FRANKFURT NAD MOHANOM. Do nedeľňajšieho finále VI. majstrovstiev sveta vo futbale žien v Nemecku (hrá sa o 20.45 h vo Frankfurte nad Mohanom) postúpili reprezentácie USA a Japonska, v sobotňajšom dueli o bronz nastúpia od 17.30 h v Sinsheime výbery Francúzska a Švédska.

O tejto skutočnosti sa rozhodlo v stredajších semifinálových súbojoch, v ktorých sa zrodili dva rovnaké výsledky 3:1. Američanky si takto poradili s Francúzkami a Japonky so Švédkami.

Američanky siahajú na tretie zlato

Favorizované družstvo USA napokon zvládlo v boji o účasť vo finále úlohu favorita, po rokoch 1991 a 1999 sa môžu futbalistky Spojených štátov amerických po tretí raz tešiť zo zlatých medailí na svetovom šampionáte.

V Mönchengladbachu poslala tím do vedenia rýchlym gólom v 9. min Lauren Cheneyová. Vyrovnanie však prišlo desať minút po zmene strán a postarala sa oň obrankyňa Sonia Bompastorová.

"Urobila som nejaké taktické chyby, aj v koučovaní, Francúzky však podali najmä v strede poľa vynikajúci výkon," skonštatovala švédska trénerka reprezentácie USA Pia Sundhageová. V závere zápasu našli Američanky recept na svoje francúzske súperky a nedovolili im tešiť sa z premiérovej účasti vo finále MS. V 79. min strelila druhý gól Abby Wambachová a o tri minúty neskôr aj striedajúca Alex Morganová.

"O výsledku rozhodli skúsenosti. Po našom vedúcom góle boli približne päťdesiat minút Francúzky lepšie, kontrolovali hru. Sama seba som sa vtedy pýtala, kedy inkasujeme a či potom ešte dokážeme skórovať. Teší ma, že to napokon vyšlo," poznamenala skúsená 31-ročná autorka rozhodujúceho gólu útočníčka Wambachová, ktorá má na konte už 162 štartov v reprezentačnom drese a 121 úspešných zásahov.

Lodivod zdolaného Francúzska Bruno Bini skonštatoval: "Som pyšný na svoje hráčky. Boli sme blízko k víťazstvu nad USA a postupu do finále. Za stavu 1:1 však neprišiel rozhodujúci gól v našom podaní, naopak dva razy sme inkasovali. Tento fakt musíme jednoducho akceptovať."

Japonky otočili zápas so Švédskom

Po Američankách sa vo večernom semifinálovom zápase radovali aj Japonky, ktoré absolvujú na majstrovstvách sveta svoj premiérový duel o zlato. Vo Frankfurte nad Mohanom sa síce Švédky gólom Josefine Öqvistovej ujali vedenia už v 10. min, severská radosť však netrvala dlho.

Už v 19. min. vyrovnala Nahomi Kawasumiová. Po zmene strán zapli Ázijčanky na plné obrátky a v rozpätí piatich minút si zásluhou kapitánky Homare Sawovej (60.) a opäť Kawasumiovej (64.) vytvorili dvojgólový náskok, ktorý si udržali až do konca.

"V Japonsku bolo už skoro ráno. Napriek tomu viem, že náš duel sledovalo množstvo ľudí. Aj takáto podpora dodáva dievčatám silu a odvahu do ďalších súbojov. Verím, že v týchto zlých časoch, keď našu krajinu doslova zdevastovali zemetrasenia a cunami, sme aspoň trochu potešili našich priaznivcov. Moje zverenky to veľmi motivuje, podávajú výborné výkony. Vo finále dáme do toho tiež všetko a potom uvidíme," uviedol 53-ročný hlavný kouč Japonska Norio Sasaki.

Švédky nepostúpili do svojho druhého finále na MS, pred ôsmimi rokmi skončili na šampionáte v USA na striebornom stupienku za výberom Nemecka.

Neúspešné semifinalistky na MS 2011 z Francúzska a Švédska môže tešiť skutočnosť, že si postupom medzi najlepšie kvarteto ako najúspešnejšie tímy zo "starého kontinentu" zabezpečili účasť na budúcoročných olympijských hrách v Londýne. Istú miestenku z Európy na tomto budúcoročnom najväčšom športovom sviatku má aj usporiadateľská krajina Veľká Británia.

MS 2011 vo futbale žien v Nemecku - semifinále - stredajšie výsledky:

Francúzsko - USA 1:3 (0:1)

Góly: 55. Bompastorová - 9. Cheneyová, 79. Wambachová, 82. Morganová

Japonsko - Švédsko 3:1 (1:1)

Góly: 19. a 64. Kawasumiová, 60. Sawová - 10. Öqvistová



Záverečný program na VI. MS žien vo futbale:

Sobota, 16. júla:

Duel o 3. miesto (17.30 h, Sinsheim): Švédsko - Francúzsko

Nedeľa, 17. júla:

Finále (20.45 h, Frankfurt nad Mohanom): USA - Japonsko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Vo finále MS žien sa stretnú futbalistky USA a Japonska