Vo finále deklasovalo Britov. Fidži ovládlo turnaj v sedmičkovom ragby

Ragby je tvrdý šport. Reprezentant Fidži (v bielom) v zápase proti Anglicku.
Ragby je tvrdý šport. Reprezentant Fidži (v bielom) v zápase proti Anglicku. (Autor: TASR/AP)
TASR|12. aug 2016 o 16:57

Fidži oslavuje zisk historicky prvej zlatej olympijskej medaily vo svojich dejinách.

SYDNEY. Fidži oslavuje zisk historicky prvej zlatej olympijskej medaily vo svojich dejinách. Zaslúžili sa o ňu reprezentanti v sedmičkovom ragby, ktorí sa v Rio de Janeiro stali víťazmi premiérového olympijského turnaja v tomto športe.

Fidžania vo finále deklasovali Veľkú Britániu 43:7. Bronz si po triumfe nad Japonskom 54:14 vybojovali hráči Juhoafrickej republiky.

Ragbisti Fidži pózujú so zlatými medailami.
Ragbisti Fidži pózujú so zlatými medailami. (Autor: TASR/AP)

Finále tzv. sedmičkového ragby bolo jednoznačnou záležitosťou Fidžanov.

Tí súpera v prvom polčase prakticky nepustili na svoju polovicu a po viacerých úspešných útokoch viedli 29:0. Po zmene strán svoj dominantný výkon navýšili o ďalšie body a po záverečnom hvizde mohli oslavovať historickú medailu pre svoju krajinu.

V uliciach krajiny zavládla po finálovom triumfe euforická nálada. Nechal sa ňou uniesť aj premiér Frank Bainimarama, ktorý na 22. augusta vyhlásil deň pracovného pokoja.

Ragbisti Fidži oslavujú historické zlato.
Ragbisti Fidži oslavujú historické zlato. (Autor: TASR/AP)

Neveľký tichomorský ostrov sa stále spamätáva z ničivého cyklónu Winston, ktorý vo februári tohto roka zabil vyše 40 ľudí. Olympijský triumf jeho ragbyovej reprezentácie však vyvolal v obyvateľoch pocit hrdosti a dal na chvíľu zabudnúť na všetky problémy.

"Je to nádherný moment v dejinách nášho národa. Získali sme prvú zlatú olympijskú medailu a hovorí sa o nás na celom svete," povedal Bainimarama.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vo finále deklasovalo Britov. Fidži ovládlo turnaj v sedmičkovom ragby