Víťazi z Melbournu v Paríži rekordne rýchlo vypadli

Číňanka Na Li vyhrala v januári Australian Open po finále s Dominikou Cibulkovou, no v Paríži rýchlo skončila.
Číňanka Na Li vyhrala v januári Australian Open po finále s Dominikou Cibulkovou, no v Paríži rýchlo skončila. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|27. máj 2014 o 20:04

Prvý raz sa stalo, že grandslamoví šampióni skončili na ďalšom turnaji veľkej štvorky už v prvom kole.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Šampióni dohrali. V januári zažili na prvom grandslame roka Australian Open veľkú slávu. Švajčiar Stan Wawrinka aj Číňanka Na Li prvý raz v kariére triumfovali v Melbourne. O štyri mesiace neskôr sa na Roland Garros lúčia s Parížom už na začiatku.

Prvý raz v histórii sa stalo, že obaja víťazi grandslamu vypadli na ďalšom turnaji veľkej štvorky hneď v prvom kole.

Hrbatý: Najlepšia šanca je na začiatku

„Aj počas svojej kariéry som si vravel, že šanca zdolať svetovú jednotku či vysokých favoritov je najlepšia na začiatku turnaja,“ zareagoval na prekvapenia z parížskej antuky bývalý daviscupový reprezentant Dominik Hrbatý.

„Je to dané tým, že hráči prídu do nového prostredia a potrebujú si zvyknúť na kurty, na loptičky, na údery.“

Hrbatý bol v kariére najvyššie na 12. mieste ATP. Medzi svoje výrazné úspechy ráta víťazstvá nad vtedajšou svetovou jednotkou Rogerom Federerom v 1. kole turnaja v Cincinnati 2004 či hráčom číslo 1 vo svete Jevgenijom Kafeľnikovom v druhom kole Roland Garros 1999 - a potom sa prebojoval až do semifinále.

Hrbatý nevylučuje prekvapenia ani v ďalšom priebehu Roland Garros, ale špičkoví hráči sa budú zlepšovať. „Je o nich známe, že ak prejdú cez prvé kolo, potom v každom ďalšom zápase predvádzajú lepší tenis. Za víťaza dvojhry mužov tipujem tohto roku v očakávanom finále Nadal - Djokovič srbského tenistu, pravda, ak dovtedy jeden z nich nečakane nezakopne.“

Na Li nemala plán

„Nebol to môj najlepší deň, nehrala som dobre,“ opakovala v utorok v rozhovoroch s novinármi v Paríži svetová a turnajová dvojka Na Li, akoby nechápala, čo sa stalo.

Víťazka Roland Garros z roku 2011 prehrala so 103. hráčkou sveta Kristinou Mladenovicovou v troch setoch. Na tomto turnaji mala Číňanka premiéru v roku 2006, ale ešte nikdy nevypadla tak skoro. „Problém som si urobila sama. Nehrala som podľa taktických pokynov a ani som nemala plán, ako sa zlepšiť, zmeniť hru.“

Mladenovicová dosiahla najväčšie víťazstvo svojej kariéry, v minulosti už zdolala dve hráčky top 10 Petru Kvitovú aj Simonu Halepovú. Pritom všetky tri výhry dosiahla v Paríži. Aj teraz jej na Lenglenovej dvorci výrazne pomohlo domáce obecenstvo. Hrala agresívne, sama si chodila po víťazné fiftíny.

„Po piatkovom žrebe som nebola šťastná, že som dostala Na Li,“ vravela 21-ročná Francúzka v televíznom rozhovore na kurte. „Ale pripravovala som sa tak, aby som bola schopná zahrať svoj najlepší tenis. Keď som vyšla na dvorec, cítila som, že som pozitívne naladená a vravela som si: tu som doma,“ povedala Mladenovicová.

„Vo výmenách som sa mohla spoľahnúť na forhend a snažila som sa hrať súperke do bekhendu. Fungovalo to. Veľká vďaka patrí divákom.“

Opäť musí skladať puzzle

Wawrinka je prvým šampiónom Australian Open po Čechovi Petrovi Kordovi z roku 1998, ktorý si vzápätí na Roland Garros zahral iba jeden zápas.

Vyradil ho 41. hráč rebríčka Guillermo Garcia-Lopez. „Snažil som sa nájsť svoju hru, byť agresívny, ale nepodarilo sa mi to. Neviem prečo, cítil som sa dobre pripravený,“ poznamenal švajčiarsky tenista. Ešte v nedeľu sa usmieval z fotky na svojom profile na Twitteri počas zápasu krajana Federera so Slovákom Lackom.

Teraz ho v rebríčku čaká pád z 3. miesta, vlani hral v Paríži štvrťfinále. „Prehra bolí, no vraví sa, že všetko zlé je aj na niečo dobré. Po Melbourne sa všetko zmenilo, a tak sa musím vrátiť späť a znova začať skladať puzzle, aby som sa prichystal na zvyšok sezóny.“

Wawrinka vie, že jeho forma je stále kolísavá a ešte nedosahuje úroveň Nadala, Djokoviča, Federera, ktorí si udržujú stabilnú výkonnosť niekoľko rokov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Víťazi z Melbournu v Paríži rekordne rýchlo vypadli