Viedenské derby s výtržnosťami fanúšikov vyhral Rapid

SITA|23. okt 2005 o 13:58

VIEDEŇ 22. októbra (SITA) - V šlágri víkendového 15. kola rakúskej futbalovej ligy sa v historicky 275. viedenskom derby medzi Austriou a Rapidom zrodilo dvojgólové víťazstvo zeleno-bielych. Hosťujúci ...

VIEDEŇ 22. októbra (SITA) - V šlágri víkendového 15. kola rakúskej futbalovej ligy sa v historicky 275. viedenskom derby medzi Austriou a Rapidom zrodilo dvojgólové víťazstvo zeleno-bielych. Hosťujúci Rapid vyhral zásluhou presných zásahov Lawareeho a Kincla na štadióne Franza Horra po prvý raz po devätnástich rokoch (od roku 1986) a v tabuľke sa priblížil svojmu rivalovi na rozdiel štyroch bodov. Celý duel odohral v drese hostí Peter Hlinka, na druhej strane zasiahol do hry od 62. minúty Filip Šebo, ktorý vystriedal Čecha Libora Sionka.

Duel výrazne poznačili výtržnosti fanúšikov, pre ktoré musel rozhodca výkop odložiť o polhodinu. Vášne vyvolával najmä chorvátsky gólman Austrie Joey Didulica, ktorému fanúšikovia Rapidu nevedia odpustiť brutálny faul z minulej sezóny na Axela Lawareeho. Belgičan utrpel 26. mája 2005 po strete s Didulicom ťažké zranenia tváre. Po nástupe oboch mužstiev na trávnik začal na východnej tribúne štadióna ohňostroj v podaní priaznivcov hostí a rakety a dymovnice začali lietať aj na trávnik. Ultrafans Rapidu pritom vytiahli aj morbídny transparent s nápisom "Joseph Anthony Didulica *14.10.1977 - +22.10.2005! Kommando 26. mája". Situáciu museli upokojovať príslušníci polície spolu s jednotkou rýchleho nasadenia WEGA (Wiener Einsatzgruppe Alarmbteilung) a obidve mužstva odišli opäť do kabín. Hrať sa začalo až keď policajné zložky spacifikovali jadro fanúšikov Rapidu. Samotný duel začali obidve mužstva s nasadením, no aj neobvyklou agresivitou. Už do 15. minúty mali žltú kartu na svojom konte Roland Linz z Austrie, no aj slovenský reprezentant Peter Hlinka v drese Rapidu. Po štvrťhodine hry si druhú žltú kartu za faul vyslúžil domáci Markus Kiesenebner a Austria tak hrala zvyšný čas v oslabení. Rapid svoju prevahu využil prvý raz v 29. minúte, keď sa Lawaree presadil zoči-voči Didulicovi a športovo tak pomstil spomínaný faul z minule sezóny. Dominanciu Rapidu potom v 69. min potvrdil český útočník Marek Kincl druhým gólom a zeleno-bieli potom doviedli zápas do víťazného konca. Rapid tak upravil bilanciu v derby s Austriou na 116 víťazstiev - 58 remíz a 101 prehier.


Austria Viedeň - Rapid Viedeň 0:2 (0:1)

Góly: 29. Lawaree, 69. Kincl, 11 800 divákov (vypredané)

- Filip Šebo (Austria) hral od 62. min - Peter Hlinka (Rapid) odohral celé stretnutie a videl ŽK


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Viedenské derby s výtržnosťami fanúšikov vyhral Rapid